"Неморално и недопустимо"! Украински клуб скочи на Барселона заради войната с Русия


"Неморално и недопустимо"! Украински клуб скочи на Барселона заради войната с Русия
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

5881 0

Името на Барселона също бе замесено в продължаващата вече над година война между Русия и Украйна. Каталунците получиха атака от страна на украинския Шахтьор Донецк.

Скандалът

Причина за недоволството от страна на клуба е, че двама от играчите на испанския колос са изпратили специални послания на своите руски привърженици. Алехандро Балде и Сержи Роберто благодариха на запалянковците си там с видео, което не се хареса на едната воюваща страна.

Барселона триумфира като шампион в Ла Лига след победа над местния си съперник Еспаньол с 4:2. Играчите отделиха време на феновете на клуба от цял свят, изпращайки им благодарствени съобщения. Балде и Роберто се обърнаха с мили думи към хората в Русия, което предизвика гневна реакция от страна на Шахтьор.

Позицията на клуба

"Украинският футболен клуб Шахтьор изразява възмущението си във връзка с публикуваното видео съобщение от играчите на Барселона - Алехандро Балде и Сержи Роберто, обръщайки се с благодарност към феновете от Русия. Надяваме се, че Барселона е наясно, че подкрепата ѝ спрямо страна като Русия в този момент е напълно неприемлива. Очакваме клубът да признае грешката си и да се избегнат подобни ситуации в бъдеще.

Това е втора година на кървавата и неоправдана военна инвазия от Руската федерация на територията на Украйна. Хиляди украинци станаха жертви на тази война, десетки градове бяха унищожени, милиони хора загубиха домовете си и станаха бежанци. Целият свят е обединен в подкрепа на Украйна и украинския народ и осъжда инвазията. Всеки ден правим всичко, за да ускорим победата на Украйна и защитим европейските ценности на свобода и демокрация.

И тогава идват играчите на един от топ клубовете в света - Барселона, обръщайки се към руснаците, изразявайки своята благодарност и подкрепа към тях. Считаме това за недопустимо и неморално действие. Трябва да помним, че никоя победа на футболния терен не струва живота на дете. Никоя печалба на футболния пазар не струва колкото унищожените градове и съсипаните животи на хората".

Отговор от Барселона и ръководството на Ла Лига все още няма.

Междувременно треньорът на каталунците Шави защити звезда на Реал Мадрид в расистки скандал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички