Барселона си осигури участие в Шампионска лига с късен гол на Алба


Барселона си осигури участие в Шампионска лига с късен гол на Алба
Снимка: Getty Images

4759 0

Отборът на Бетис не успя да съкруши мечтите на Барселона и загуби с 1:2 у дома в среща от 35-ия кръг на испанската Ла Лига. С трите точки днес каталунците си осигуриха участие в Шампионска лига през следващия сезон.

Двата тима изиграха едно скучно първо полувреме и не създадоха кой знае колко чисти положения. През втоврата част нещата на терена обаче се промениха. 

Резултатът бе открит от резервата Ансу Фати в 75-ата минута. Радостта на каталунците обаче бе кратка, след като бившият им футболист Марк Бартра се разписа с глава след центриране, правейки резултата 1:1. В самия край на срещата обаче един от лидерите на "блаугранас"  - Жорди Алба, вкара страхотен гол с, който подпечата успеха на гостите.

С победата днес каталунците си осигуриха участие в Шампионска лига през следващия сезон и заемат втората позиция във временното класиране в елита на Испания. Отборът на Шави ще срещне Хетафе следващия уикенд.

Носителят на Купата на краля Бетис - ще направи всичко възможно да защити петата си позиция в таблицата в предстоящите нелеки сблъсъци на тима срещу Гранада и Реал Мадрид.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

В първите минути играта бе доста равностойна. Двата състава се изчакваха и действаха фокусирано. Гостите разменяха подаване след подаване, а играчите на Бетис бяха търпеливи и чакаха своята възможност. В 8' Хуанми от Бетис бе изведен по страхотен начин и остана очи в очи с Нето, но нанесе неточен удар.

Двата тима започнаха да се поотпускат след десетата минута и създадоха интересни положения пред двете врати. Усман Дембеле прати страхотна топка от крилото в наказателното поле на Клаудио Браво, но добра намеса на вратаря предотврати евентуален гол. За гостите Серхио Каналес направи страхотен пробив и прати хубава топка от фланга в наказателното поле, но до опасност не се стигна.

Мануел Пелегрини бе принуден да извършва смяна още в 17-ата минута, след като вратарят Клаудио Браво получи травма. На негово място влезе Руи Силва. В 20' Араухо нанесе много силен удар с глава след подаване от корнер, но резервата Силва реагира подобаващо и опази вратата си.

В 27-ата минута Гидо Родригес отправи плътен удар от дъгата на наказателното поле, но за щастие на гостите ударът му срещна десния стълб на Нето. Барселона отговори с удар на Мемфис Депай извън наказателното поле в 33', но ударът отново бе отразен от вратаря на домакините.

До края на първото полувреме борбата за центъра на терена се засили. Въпреки това не бе никак скучно и пред двете врати, но реална опасност за гол така и не се създаде. Изглежда двата тима са оставили най-доброто за втората част.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Втората част започна по подобен начин на първата. Барселона имаше превъзходство във владеенето на топката. Футболистите на Шави разиграваха със самочувствие, но и така не успяха да пробият през добре стоящата на терена защита на домакините. В 54' гостите получиха своя шанс след добре организирана атака, но ударът на Усман Дембеле бе неточен.

В 56' футболист на Бетис и Жорди Алба влязоха в единоборство и защитникът на каталунците легна на земята. Физиотерапевтите на гостите се появиха веднага на терена. Камерите показаха, че Клемен Ленгле ще замени испанеца, но той стисна зъби и взе решението да продължи. 

В 64-ата минута се създаде най-чистото положение за домакините. Хуанми получи страхотно центриране от Морено, но от непосредствена близост нападателят на Бетис стреля право в Нето и не го затрудни особено. Две минути по-късно Шави извърши своята първа смяна, вкарвайки Пиер-Емерик Обамеянг на мястото на Мемфис Депай.

Пред Хуанми от Бетис се откри още една възможност за гол в 68'. Той получи пас, който го изведе лице в лице с Нето, но ударът му, за втори пореден път, не затрудни стража на Барса. След 3 минути Барса отговори с неточен удар на Обамеянг. Малко по-късно Руи Силва разочарова и Феран Торес, правейки страхотно спасяване.

Шави реагира с още две смени. Ансу Фати и Адама Траоре се появявиха в игра в 74', а към пейката се насочиха Феран Торес и Усман Дембеле. Именно Ансу Фати откри в 75-ата минута след като овладя центриране в дъгата на наказателното поле и разпечата мрежата на Силва. 1:0 за Барселона!

Радостта на каталунците обаче бе кратка. Бившият футболист на Барселона Марк Бартра засече по страхотен начин с глава центриране от фал на Набил Фекир и се разписа в 79'. Реал Бетис - Барселона 1:1

Жорди Алба се превърна в герой за Барселона, вкарвайки страхотно воле в самия край на добавеното време на мача. Защитникът засече центриране отляво и прати истинско торпедо във вратата на Силва.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Реал Бетис: Браво, Сабали, Пецела, Бартра, Морено, Родригес, Гуардадо, Каналес, Фекир, Хуанми, Иглесиас

Барселона: Нето, Алба, Гарсия, Араухо, Алвеш, Гави, Бускетс, Де Йонг, Торес, Дембеле, Депай

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как Барселона почете своя опонент днес.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Бетис вече триумфира с Купата на Краля, но възпитаниците на Мануел Пелегрини продължават битката за класиране в Топ 4, което ще им осигури участие в Шампионска лига.

През есента севилци шокираха „каталунците“ насред „Камп Ноу“, побеждавайки с 1:0.

Хората на Мануел Пелегрини са с три мача без победа в Ла Лига. В момента те заемат 5-ото място с актив от 58 точки.

Барселона е на втората позиция с 66 пункта. В предишния кръг възпитаниците на Шави Ернандес най-накрая сложиха край на кошмарната си серия от 3 поредни домакински загуби във всички турнири, побеждавайки с 2:1 Майорка.

Предстои да видим дали двата тима ще ни предложат голов екшън и ще вземе ли Барса реванш за загубата през есента, или Бетис ще продължи да мечтае на Шампионската лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички