Кой е Слави: Българският нападател, шокирал Испания - изправящ се срещу Барселона


Кой е Слави: Българският нападател, шокирал Испания - изправящ се срещу Барселона
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images и Twitter

7317 0

Борислав Ивайлов Станков - вероятно име, което голяма част от българските привърженици не са чували. 21-годишният футболист е по-известен като Слави. Но кой е той? Нападателят, чийто тим отстрани Виляреал за Купата на Краля в мач, в който българинът бе титуляр. А съвсем скоро ще се изправи срещу Барселона.

Кой е Борислав Станков - Слави?

Слави празнува гол за Валядолид

Още: Жребий за Купата: Реал Мадрид с най-късата клечка, а Барселона с късмет и срещу... български играч

Слави е роден в Уеска, Испания, като е част от школата на Реал Валядолид от 2019 година (преди това е тренирал във Валенсия, СД Уеска, Реал Сарагоса и Хувентуд де Уеска). Дебютът му за дублиращия отбор е на 12 януари 2020 година.

На 29 февруари същата година подновява договора си до 2023 година. Въпреки че получава сериозна травма и е аут цели осем месеца, то на 12 април 2021 година го удължава с още година - до 2024-та. Първият му гол пада на 18 септември 2021 година. Тогава се разписва за 2:2 срещу Сан Себастиан в Примера дивисион РФЕФ (третото ниво на футбола в Испания).

Станков успява да запише и дебют за представителния тим на Валядолид. Това се случва на 8 октомври 2021 година. Тогава влиза като резерва за няколко минути при домакинското равенство срещу Малага в Сегунда Дивисион. Любопитното е, че заменя като резерва съученика си Тони Вия.

Вероятно се чудите дали Слави играе за някоя гарнитура на националния отбор на България? Той бе младежки национал на Испания до 18 години. През 2022 година обаче прави изобр да играе за България, като на 15 март получава и първа повиквателна за тима до 21 годину.

Още: Тим от 3-тото ниво на Испания хвърли голямата сензация за Купата на Краля! Виляреал е аут (ВИДЕО)

Слави се подготвя с младежите на България

Той е в отбора за квалификациите за Евро 2023 срещу Нидерландия и срещу Уелс. Вече е натрупал 4 мача за "лъвчетата". Толкова има и за отбора до 18 години на Испания (където дори има и две попадения).

Собственост е на Валядолид, като има 57 мача и 9 гола за втория отбор. В момента обаче е под наем в Унионистас Саламанка до лятото на 2024-та година. Специализираният сайт Transfermarkt го оценява на 250 хиляди евро.

Българинът, който ще се изправи срещу Барселона

Още: ВИДЕО: Резерва на Барбастро грубо блъсна спорещия със съдията Шави

Борислав Станков бе титуляр за Унионистас срещу Виляреал, когато Испания бе шокирана от провала на "жълтата подводница". Тогава Слави остана на терена близо час, а отборът му отстрани съперника след дузпи. Жребият за осминафиналите пък отреди на Унионистас сблъсък с Барселона. Изглежда сигурно, че той ще играе и срещу каталунците, тъй като почти няма мач за тима му, в който да не е взел участие.

Любопитното е, че само преди няколко дни - на 3-ти януари, Борислав Станков се разписа, но срещу втория отбор на Барселона в мач от третото ниво на футбола в Испания.

"Страдахме повече от необходимото" - коментарът на Шави след Барселона 3:2 Барбастро

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички