Кои са тримата мъже, които се борят за поста президент на Барселона?


Кои са тримата мъже, които се борят за поста президент на Барселона?
Снимка: Оф. сайт на Барселона

2574 0

Трима останаха мъжете, които ще се борят за поста президент на Барселона. Това са Жоан Лапорта, Виктор Фонт и Тони Фрейша. Изборите трябваше да се проведат на 24 януари, но бяха отложени за през март. Предполагаемата нова дата за провеждането им е 7 март. Ето какви хора ще се борят да заемат мястото на Хосеп Мария Бартомеу, който подаде оставка през октомври 2020-а:

Жоан Лапорта

Той е фаворитът за победа на изборите. Лапорта беше президент на каталунците в периода 2003-2010 година. Ето защо той има доблестта да се кандидатира пак и защо вярва, че може да спечели:

Изваждал е клуба от криза. При Гаспар Барселона четири поредни години спечели трофеи, похарчи 150 милиона евро и получи дългове от 186 милиона. Лапорта оптимизира разходите чрез селективна покупка на футболисти. Именно при него възпитаниците на академията доста често се появяваха в първия отбор. Помощ за излизането от кризата през 2008 година оказа решението на Лапорта да довери отбора на Хосеп Гуардиола. Настоящият велик мениджър тогава бе млада легенда на клуба и стана първият нечуждестранен треньор на тима от 80-те години насам.

При Лапорта първия си пълноценен сезон в първия тим проведоха Андрес Иниеста и Виктор Валдес. През 2003 година започна и кариерата на Лионел Меси в първия отбор.

С него начело Барселона печели 4 пъти титлата на Испания, три Суперкупи на Испания, 2 пъти Шампионска лига и Суперкупата на УЕФА. През първите 5 години престой той увеличи сезонната печалба на Барса с 250%: от 123,4 млн. евро до 308,8.

През 2008 г. той получи вот на недоверие. Тогава бяха уволнени 17 члена на Борда на директорите, но Лапорта остана. Сега той отново се бори за поста и основната позиция на предизборната му кампания е връщането на принципа на приемственост, който беше изгубен през последното десетилетие.

В управлението на Лапорта нямаше само успехи. Например, в предизборната кампания през 2003 г. той говори много за трансфера на Дейвид Бекъм. Смята се, че всичко това е било измама заради Реал Мадрид - отвличаща маневра, за да не отмъкне конкурентът им Роналдиньо. Но феновете все пак чакаха и се надяваха на този трансфер.

По-големият неуспех на Лапорта е конфликтът му с вицепрезидента и първи помощник Сандро Росел. Именно той подготви и осъществи първите важни трансфери на клуба и повлия за пристигането на Роналдиньо, с когто заедно участваха в проекти на "Nike". Росел и Лапорта се скараха през 2005 г. заради разногласия върху кадровата политика за новия треньор. След напускането на клуба Росел стана открит критик на Лапорта, кандидатира се за президент през 2010 година и стана следващият президент на Барселона.

Жоан Лапорта е и кандидатът, който най-редовно говори за бъдещето на Меси в кампанията си и повтаря всеки път, че ще направи всичко, за да го задържи в клуба. Наскоро бившият президент на каталунците посочи, че суперзвездата му вярва най-много в сравнение с другите кандидати.

Виктор Фонт

Бивш предприемач и успешен медиен мениджър, работещ за испанската телевизия. Той се доближи до Барса през 2010 г., когато бе близо до Борда на директорите. През 2015 г. той разработи собствена програма за участие в президентските избори през 2016 г. Но я осъвремени, коригира и сега официално ще се бори за поста. Програмата на Фонт е фокусирана върху усъвършенстването на клубната академия. Той смята, че сега има твърде много ненужни покупки и това вреди както на репутацията на Барса, така и на резултатите на отбора. Но залагането на академията е твърде неясна концепция, на която залагат и другите двама кандидати.

Основното оръжие на Фонт е неговият екип. Някои от членовете му са свързани с Барселона. Първият от тях е Шави, за когото Фонт казва: "Сега общувам с Шави по-често, отколкото със съпругата си". Шави вероятно ще бъде новият треньор на тима, ако Фонт спечели изборите. Смята се, че през миналото лято той е отказал предложение на клуба именно заради Фонт: по-добре да започнеш година по-късно, но със свой президент, вместо сега, но с Бартомеу.

В щаба на бившия предприемач влизат и известният травматолог Рамон Кугат, чичото на Рафаел Надал - Тони и известният испански журналист Антони Басес. В екипа му има и много жени. Той казва, че в Барса никога не е имало толкова жени в ръководството.

Фонт често критикува един от конкурентите си в лицето на Лапорта и казва, че той няма повече какво да даде на клуба. "Просто Лапорта ще използва същите методи, които и в първия си престой. Това е достатъчно за времето, когато Барса беше автоматично първа във всичко. Но сега ситуацията се промени", казва той.

Позицията му за Меси, изказана от Тони Надал: "Ясно разбирам, че за нас са много лоши новини, че най-добрият играч в историята не иска да бъде с нас. Съжалявам особено, че обмисля да напусне клуба. Ще се опитаме да го разубедим. Ако Виктор победи, ще се опитаме да направим всичко, което е по силите ни. Иска ми се да получа възможност да опитам да направя това. Бих искал Меси да спечели с нас още една Шампионска лига, да получи "Златната топка" и да ни помогне да направим вълнуващ проект".

Тони Фрейша

До 2015 г. той е бил в борда на директорите на Барселона в периода на управление на Сандро Росел и Хосеп Мария Бартомеу, но напусна. Той обаче е аутсайдер в президентската надпревара - събра най-малко подписи, но твърдо вярва, че неговата политика ще помогне на Барселона да излезе от временната криза. Основният му аргумент е, че знае как да върне трофея от Шампионска лига на "Камп ноу". "След моето напускане Барса не успя да спечели Шампионска лига", казва Фрейша.

Когато Бартомеу подаде оставка миналата година, почти всички кандидати го критикуваха за провалената му политика. Фрейша първоначално замълча, а после каза, че не подкрепя Бартомеу, но не го критикува в знак на солидарност.

Кандидатът ощети репутацията си през 2010-а. Тогава бордът на директорите лиши Йохан Кройф от позицията на почетен представител на клуба. Фрейша се изказа спорно по този въпрос, намеквайки, че самият Кройф се е отказал от позицията си.

Политическата програма на Фрейша е ориентирана към възстановяването и изграждането на нова Барса с ресурси от "Ла Масия". Позицията му относно Лионел Меси: "Нямам. Въпросът с Меси има политически контекст. Не бих искал да пипам до края на сезона". Интересна е и позицията му относно Неймар: "Ако съм президент на клуба, никога не бих подписал с него. Той предаде клуба, а след това се съди с него".

Източник: gol.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички