Катастрофални загуби и безработица: Суперлигата, начело с Реал Мадрид и Барселона, ще унищожи Ла Лига


Катастрофални загуби и безработица: Суперлигата, начело с Реал Мадрид и Барселона, ще унищожи Ла Лига
Снимка: Официален сайт на Локомотив Пловдив

2447 0

След като стана ясно, че правилата на УЕФА, които блокират създаването на Суперлигата, противоречат на правото на ЕС, Ла Лига отново се обяви срещу евентуалната надпревара. Реал Мадрид и Барселона бяха едни от отборите, които бяха най-активни в първоначалното създаване на Суперлигата.

Съобщението от Ла Лига

Асоциацията на работодателите настоява, че ако проектът се осъществи, испанската Ла Лига ще загуби 55% от приходите си. От асоциацията подчертават, че решението намеква, че "не е задължително Суперлигата да бъде разрешена".

"Днес повече от всякога повтаряме, че Суперлигата е егоистичен и елитарен модел. Всичко, което не е напълно отворено, с пряк достъп само чрез националните лиги, сезон след сезон, е затворен формат. Европейският футбол проговори", коментира Ла Лига в социалните мрежи.

Хавиер Тебас с позиция

Хавиер Тебас, президентът на на Ла Лига, също се изказа в социалните мрежи по въпроса и изрази позицията си, че това решение не означава, че Суперлигата трябва да продължи.

"Те вече започват да се опияняват, както предупредих. Това, което се казва, е очакването, което ни беше прочетено. Трябва да има прозрачни, ясни, обективни правила за одобряване на състезанията, че само неодобрение не е достатъчно и че трябва да има регулаторна структура, обективна, която да изисква равни условия за целия сектор, но това да не е оставено на свободните критерии на ръководителите на ФИФА и УЕФА, защото това би било ситуация на злоупотреба с господстващо положение", споделя Тебас.

"Още през 2022 г. УЕФА създаде процедура за разрешаване на нови състезания, в които Суперлигата може да участва. Те винаги са имали възможност да организират надпревари извън средата на УЕФА и ФИФА и това не може да бъде забранено, въпросът е в условията, при които те да бъдат под организацията на УЕФА и ФИФА".

"За да е ясно, за да няма съмнения и никой да не отиде по погрешка да отвори отново бара, за да пие до 5 часа сутринта, както Берн Райхарт (главен изпълнителен директор на A22) изглежда е бил тази вечер. Съдът на ЕС казва, че правилата за допускане на състезания на ФИФА и УЕФА са прозрачни, но не и че те трябва да допуснат Суперлигата. Напротив, посочва се, че критериите за допускане на състезания трябва да са прозрачни, обективни и недискриминационни. Принципи, които са точно несъвместими със Суперлигата", добавя Тебас.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Позицията на Флорентино Перес и Реал Мадрид за Суперлигата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички