Какво трябва да се промени, за да спечели Барселона титлата в Ла Лига?


Какво трябва да се промени, за да спечели Барселона титлата в Ла Лига?
Снимка: Getty Images/Guliver

1329 0

Много малко трябваше да се промени, за да може Роналд Куман да промени виждането си дали Барселона може да спечели Ла Лига. Ако само преди седмица или повече беше трудно това да се случи, резултатите от последните няколко дни накараха холандеца да си възвърне вярата си.

Атлетико (Мадрид) загуби столичното дерби срещу Реал Мадрид, докато Барселона победи Леванте с 1:0, за да съхрани шансове в надпреварата в шампионата. В момента каталунците изостават с девет точки зад лидера Реал Сосиедад, с два мача по-малко от баските.

Да спечели от позицията, в която бяха, би било не само основен подвиг в състезанието, но и рекорд. Разбира се, за да може това дори да е възможно, много неща трябва да се променят.

Отборите на върха не трябва да са убедителни

Това е от първостепенно значение. Ако тези на върха продължат по начина, по който вървят в началото на сезона, тогава това ще бъде възможно за Барселона. Атлетико (Мадрид) вече показа, че има слабости, но изглежда малко вероятно да има толкова много, че да позволи на Барселона да намали девет точки.

Факторът на Меси

Каталунците дължат повечето си точки през последните години на попаденията на Лионел Меси. Както каза Жорди Алба, играта срещу Леванте "беше спечелена от Лео". Ако Меси за пореден път стане играчът, с който всички сме свикнали през годините, тогава никой няма да посмее да залага срещу тях.

Подобряване на ефективността

Колкото и да е странно, бяха нужни 13 изстрела на Барселона, за да се преодолее защитата на Леванте. Кумане убеден, че проблемът с ефективността е временен, но това не означава, че няма да го притеснява.

Роналд Куман трябва да намери правилния баланс в отбора си

След 11 мача Куман продължава да прави редовни промени в стартовия си състав. Той промени системата още веднъж срещу Леванте, което показва, че холандецът все още не е намерил най-добрия си отбор. Такава бъркотия със състава няма да помогне на отбора и този основен баланс е нещо, на което те са успели да разчитат през изминалите години.

Трансфери през януари?

Икономическата ситуация в клуба означава, че ще бъде много трудно да се подпише с някого в трансферния прозорец през януари. Те продължават да се интересуват както от Мемфис Депей, така и от Ерик Гарсия, чиито договори приключват през лятото и биха могли да бъдат на разположение на разумна цена.

Спокойствие на институционално ниво

От дълго време институционалната ситуация е много сложна. Клубът трябва да намери стабилност. Който бъде избран за президент, трябва да спечели феновете с вземането на решения възможно най-скоро.

Възстановяванията на Пике и Ансу

Ако всичко върви добре, тогава Барселона ще възстанови двама от най-важните си играчи в началото на новата година в Жерар Пике и Ансу Фати. И двамата претърпяха контузии, но са в процес на рехабилитация. Те са жизненоважни за отбора и ще бъдат приети обратно с отворени обятия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички