Какво се случва с един най-големите таланти на световния футбол и Барселона - Ансу Фати?


Какво се случва с един най-големите таланти на световния футбол и Барселона - Ансу Фати?
Снимка: Getty Images/Guliver

14792 0

Изминаха 249 дена от онзи съдбовен ноемврийски ден на "Камп Ноу", когато Ансу Фати не успя да се завърне на терена след първото полувреме на мача между Барселона и Реал Бетис. Официалното изявление на клуба няколко часа след мача нямаше как да бъде по-опустошително за младия нападател, който бе започнал втория си сезон в първия отбор на каталунците в прекрасна форма, вкарвайки пет гола и добавяйки четири асистенции в десет мача.

В долните редове испанският журналист Жорди Карне прави анализ на състоянието на големия талант Ансу Фати - от деня, в който получи контузията, до деня, в който тренира много усърдно, за да се завърне по-бързо на терена.

Новината за контузията му бе не по-малко разочароваща за феновете на Барса, които по онова време откриха във Фати една от малкото причини да се усмихнат. В крайна сметка се оказа, че разкъсването на менискус на лявото коляно ще го извади от игра за много по-дълъг период от първоначално обявените четирите месеца...

Ранните етапи на възстановяването му не даваха повод за оптимизъм. След проведена операция от лекаря Рамон Кугат, той трябваше да остане в болница пет дни, преди да може да се прибере вкъщи. Знаците не бяха добри от самото начало!

С течение на седмиците системното възпаление на засегнатото коляно му попречи да започне физиотерапевтичната работа, необходима за по-бързото и качествено зарастване на увредената област. Последваха и инфекции. Всички тези неуспехи значително забавиха възстановяването на Ансу Фати, който трябваше да се подложи на операции няколко пъти, за да остави проблемите зад гърба си и да може да натовари достатъчно коляното си, за да се върне към тренировките. Въз основа на случилото се, изглежда, че Барселона не е била абсолютно откровена за състоянието на младия нападател от самото начало на усложненията, които са се получили.

Откакто част от оригиналния менискус на Фати беше премахнат през месец май, възпитаникът на школата "Ла Масия" бе много по-оптимистично настроен по отношение на възстановяването си. Ансу не е почивал нито ден оттогава, а е работил неуморно, без да рискува повторна травма, за да се върне на терена възможно най-скоро. В момента Фати е в ръцете на високо ценения физиотерапевт Хоакин Хуан Санда. 

Клубът все още запазва абсолютно мълчание и не се ангажира с това да посочи срок за завръщането на нападателя, за да не окаже по този начин натиск върху него. Твърди се, че служителите на Барселона са оптимисти, но внимамат с изявленията. На този етап е сигурно, че Ансу Фати няма да е на 100% готов за старта на сезона на 15 август. 

Важно е да се отбележи и друго - след такива контузии не става въпрос само "кога" ще се завърнеш в игра, но и "как" ще го направиш... Преди да се контузи, Ансу Фати впечатли феновете на Барса с атакуващия си стил. Тепърва обаче предстои да се разбере какви ще са физическите и психическите последици от тежката травма. Както той, така и феновете на клуба трябва да приемат, че когато стъпи отново на терена, ще бъде далеч от онзи 17-годишен играч, който заслепи света, когато за пръв път излезе на голямата сцена.

Това ще бъде първата стъпка към пълното му възстановяване и Фати трябва внимателно да намери своя ритъм. Той е играч, който няма проблем да поеме по-голяма отговорност, отколкото предполага възрастта му. Въпреки това, за да се избегне разочарованието, най-добре е да не задават предварително твърде високи очаквания!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички