Какви щяха да са последствията за Реал Мадрид, ако бе напуснал терена в подкрепа на Винисиус?


Какви щяха да са последствията за Реал Мадрид, ако бе напуснал терена в подкрепа на Винисиус?
Снимка: GettyImages

12222 0

Реал Мадрид подкрепи звездата си Винисиус Жуниор, след като бразилецът беше обиждан на расистка основа срещу Валенсия в неделя вечер. Това е пореден случай, в който бразилецът става жертва на подобни скандирания.

Огромна подкрепа за Винисиус

Скандалът с Валенсия обаче предизвика голям отзвук, като се включиха редица световни звезди на футбола, за да защитят играча. Мадридският клуб подаде правна жалба, а президентът Флорентино Перес се срещна с Винисиус в понеделник, за да се увери, че е наясно, че има тяхната подкрепа.

След мача съотборникът му Тибо Куртоа каза, че е имало момент, в който Винисиус е обмислял да напусне терена по време на мача и че е щял да го последва, ако е поискал това. Междувременно наставникът на Барселона Шави Ернандес обясни, че е съгласен с това. Той вярва, че мачовете трябва да бъдат спрени, ако има някаква форма на расово насилие и играчите трябва да напуснат терена.

Какво щеше да се случи с Реал, ако бе напуснал терена?

Говорейки пред Cadena SER обаче, бившият съдия Едуардо Итуралде Гонзалес потвърди, че ако Винисиус беше направил това, "Лос Бланкос" щяха да бъдат засегнати от поражение с 3:0 поради загуба на мача.

Итуралде продължи като посочи, че съдията трябва да приложи протокола за расизъм, което беше направено правилно от Рикардо де Бургос Бенгоетчеа, а не играчите да вземат решението.

При първо нарушение реферът трябва да уведоми делегатите в деня на мача и да изпрати съобщение, обясняващо, че играта ще бъде спряна, ако расизмът продължава. Ако това се случи, следващият етап е мачът да бъде спрян и играчите да бъдат извадени. Трето, ако няма промяна в поведениет, то реферът прекратява мача.

Като се има предвид честотата и сериозността на инцидента, който Винисиус е преживял, със сигурност има основания да се очаква реформа в този протокола. Наличието на възможности за обиди на играчи на расова основа без осезаеми последствия изглежда твърде вероятна в момента. А е много вероятно Винисиус да бъде наказаният и да е аут до края на сезона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички