Как "Мадрид" стана "Реал Мадрид" преди точно 100 години?


Как "Мадрид" стана "Реал Мадрид" преди точно 100 години?

1320 0

Реал Мадрид е един от най-величествените клубове в цялата футболна история (а според мнозина и най-великият). Обявен е за клуб на миналия век. Има пребогата визитка както в Испания, така и в европейските клубни турнири. Всеизвестно е, че е създаден преди 118 години - на 6 март 1902 година.

Тогава обаче той съществува под името "Мадрид" ("Футболен клуб Мадрид"). Минават 18 години преди да бъде добавено "Реал", както е известен сега клубът по целия свят. Това се случва на днешния ден (29 юни) преди 100 години - 29.06.1920 година.

По онова време "Мадрид" се развива значително, като освен, че популярността му сред привържениците бележи впечатляващ ръст (което води до смяна на домакинските стадиони, за да се побират), клубът изявява желание да получи титлата "Реал" пред името си. Припомняме, че тя значи "кралски" от испански език. 

На вече споменатата дата (29.06.1920 година) крал Алфонсо ХIII връчва титлата "Реал" на "Мадрид", като го прави чрез официално писмо към тогавашния президент на клуба - Педро Парагес, с което дава позволението си. В знак на благодарност Парагес прави Алфонсо ХIII почетен президент на клуба.

"Негово Величество Кралят има удоволствието да връчи титлата "Реал" на този футболен клуб, на който Вие сте ценен президент, и който, от този момент нататък, може да носи титлата "Реал" пред името си" - било написано в писмото от краля към Парагес.

Името на клуба се сменя отново през 1920 година. Във времето, в което страната е Република, "Реал" се премахва от името, но е възстановено веднага след Гражданската война, като оттогава насам това не е променяно. Тогава е дадено и позволение кралската корона да бъде част от емблемата на клуба, който познаваме като Реал Мадрид, по прякор - "кралския клуб".

А каква негативна тенденция за Реал, продължила 528 дни, бе нарушена преди дни?

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Левски


Цифрите и фактите, които казват, че Георги Тодоров трябва да води Левски за постоянно

Онзи ден колеги установиха, че Петър Хубчев е спечелил едва 51,5% от мачовете си начело на Левски. Затова за...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама