Жоан Лапорта проговори за раздялата с Лионел Меси: Новата ера започва сега


Жоан Лапорта проговори за раздялата с Лионел Меси: Новата ера започва сега
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

5064 0

Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде извънредна пресконференция пред журналисти, на която съобщи подробности около проваления нов договор на звездата на световния футбол Лионел Меси.

Както и се очакваше, президентът на Лапорта мотивира провала на сделката с правилата за финансов феърплей в Испания. Той заяви, че Меси е имал желанието да остане в клуба и изрази съжалението си от раздялата. Жоан Лапорта добави и че се надява новата ера в историята на Барселона да започне сега:

"Искам първо да кажа, че получихме ужасно наследство. Сумите за заплати представляват 110% от приходите на клуба, което означава, че нямаме никакъв марж по отношение на възнагражденията. Правилата на испанската Ла Лига са обвързани с финансовия феърплей, така че нямаме поле за действие. Знаехме това, когато поехме клуба, но се оказа, че цифрите са много по-лоши от тези, които първоначално ни бяха разкрити. Това означава, че загубите са по-големи, отколкото очаквахме", заяви той.

"Харчим много повече, отколкото очаквахме, а заплатите според настоящите договори представляват огромна величина. Обвързани сме с правилата за финансов феърплей, така че нямаше да се впишем в тях с контракта, за който се бяхме разбрали с Лео Меси", добави Лапорта.

"Инвестиция от този мащаб, какъвто изисква договорът на Меси, беше рискована. Искахме да поемем този риск, но когато разбрахме каква е реалната ситуация след одита, осъзнахме, че щяхме да изложим клуба на голям риск. Лео искаше да остане. Ние също искахме да остане. Трябва да спазваме правилата. Искаше ни се те да бъдат по-гъвкави, но това не е извинение. Знаехме какви са привилата и разпоредбите, но не можехме да ги спазим заради предишния борд на директорите. Лео заслужава всичко. Той доказа, че обича Барса. Аз съм тъжен, но съм убеден, че сме направихме най-доброто в интерес на Барселона".

"Лео ни оставя изключително наследство. Той е играчът с най-много успехи в историята на клуба. Надявам се, че можем да преодолеем тази ситуация и новата ера започва сега. Ще се говори за "преди и след Лео", защото и преди него в Барса имаше страхотни играчи. Той ни донесе много радост и успехи, Трябва да му бъдем вечно благодарни", каза още президентът на Барселона и обясни детайлно как са вървели преговорите с футболиста досега:

"Меси искаше да улесни нещата за нас. Първата оферта бе заплатата му за две години да бъде изплатена за срок от пет години. Мислехме, че това ще бъде позволено от правилата за финансов феърплей. Това е така в други страни, но не и тук. След това минахме към варианта с договор за пет години, който също бе приет от Лео. Ако след две години той би искал да остане по-дълго, щяхме да седнем и да го обсъдим. Искахме периода пост-Меси да започне след две години, а не днес, но обстоятелствата са такива".

Лапорта допълни, че е казал за този развой на събитията на Лионел Меси преди два дена и по този начин сложи край на спекулациите, че №10 е разбрал за това едва в последния момент:

"Обещах да направя всичко възможно Меси да остане. Стигнахме до споразумение с него, но не можахме да го формализираме заради икономическата ситуация. Това означава, че не можем да го регистрираме заради тавана за заплати. Дали някой има вина за това? Не искам да продължа с наследството и ужасните решения, които са се взимали в миналото. Ние обаче нямахме шест месеца, за да се справим с това, тъй като резултатите от одита излязоха току-що. Ситуацията е много по-лоша, отколкото очаквахме. Казах, че преговорите вървят добре, защото очаквах, че Ла Лига ще бъде по-гъвкава с правилата за финансов феърплей, но не можехме да продължим".

"Съобщих му преди два дни. Стигнахме до заключението, че трябва да кажем "край" и не можем да продължим. Вчера проведохме последния разговор с бащата на Лео. Преговорите бяха много интензивни в последните два месеца. Искам да поздравя всички, които участваха в тях", продължи пресконференцията си Жоан Лапорта.

"И без заплатата на Меси сме на границата. Вече говорих с капитаните на отбора по телефона и това е много важно. Всички очакваха, че Лео ще влезе в съблекалнята и ще започне да тренира, но аз трябваше да им кажа, че това няма да се случи", каза още той.

"Дали можем да регистрираме останалите играчи? Спрямо нашите сметки, да. Заплатите на тези играчи са различни от заслуженото възнаграждение, което трябваше да получи Лео. Надявам се да нямаме проблем. Трябва да рационализираме заплатите и да увеличим доходите. Има много начини да го направим, без това да засегне парите от телевизионни права, които трябва да получим в следващите години".

"Ще се сбогуваме с него по начина, по който той иска да се случи това. Говорих с баща му вчера, както и онзи ден. Говорих и с Лео. Крайният срок бе да подпишем този договор в четвъртък. Обстоятелствата не ни позволиха. Казах им, че можем да направим съвместна пресконференция, но разбирам разочарованието му. Говорих с баща му вчера, както и онзи ден. Писах и на Лео. Крайният срок бе да подпишем този договор в четвъртък. Обстоятелствата не ни позволиха. Казах им, че можем да направим съвместна пресконференция, но разбирам разочарованието му. Дали може да бъде заменен? Трансферният пазар затваря на 31 август, така че много неща могат да се случат. Очаквахме загубите за тази година да бъдат 200 милиона евро, но те всъщност ще бъдат 400 милиона", завърши пресконференцията си Жоан Лапорта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички