Изправят Неймар пред съда, месец преди началото на Мондиал 2022


Изправят Неймар пред съда, месец преди началото на Мондиал 2022
Снимка: Getty Images

3255 0

Бразилската суперзвезда Неймар ще бъде съден в Испания заради финансови нередности, свързани с трансфера му в Барселона през 2013 година, съобщава АП. Това ще се случи само месец преди Световното първенство тази година.

Родителите на Неймар, бившият президент на Барселона Сандро Росел и самият клуб, както и бразилският отбор Сантос също ще бъдат изправени пред съда след жалба, подадена от бразилската инвестиционна група DIS. Организацията има претенции към трансферната сума на играча.

Футболистът и баща му, който е и негов агент, са изправени пред обвинения в корупция и може да получат присъда до две години лишаване от свобода. Те също така може да бъдат глобени с до 10 милиона евро.

Инвестиционната група DIS имаше право на 40 процента от трансфера на Неймар, докато според твърденията й е получила само малка компенсация, тъй като част от сумата е била скрита.

Прокурорите заявиха, че замесените са се опитали да скрият истинската сума на сделката, за да платят по-ниска комисионна на третата страна. Междувременно бразилският национал и останалите замесени отрекоха да са извършили подобно нарушение. 

Сантос официално е получил 17.1 милиона евро за трансфера на Неймар в Барселона, но прокурорите обявиха, че общата сума, платена от испанския клуб е 25.1 милиона евро, което означава, че DIS ще има право на допълнителни 3.2 милиона евро.

Според съдебните документи DIS е платила 5 милиона реала (днешни 940 000 долара) за 40% от правата на нападателя през 2009 година.

Процесът трябва да започне на 17 октомври, което е близо месец преди откриването на Мондиал 2022, насрочено за 21 ноември в Катар. Това би създало допълнителни главоболия за футболиста, тъй като според законите в страната не могат да влизат хора, които участват в съдебни процеси. 

В подобна ситуация е и национал на Аржентина, вижте неговия случай!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички