Истински празник: Шави бе представен, пя с феновете и отговори на десетки въпроси (ВИДЕО)


Истински празник: Шави бе представен, пя с феновете и отговори на десетки въпроси (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3288 0

Дългоочакваният момент за феновете на Барселона мина! Клубната легенда Шави Ернандес бе представен като нов старши треньор на отбора в сериозно подготвена серия от събития. Първо той бе на "Камп Ноу", отличи се с първи думи към хилядите привърженици на стадиона и пя с "цяло гърло" с тях (както и с президента Жоан Лапорта).

През цялото време отношението към него бе изключително впечатляващо, а цялостното настроение на всички бе повече от празнично. Самият Шави призна, че е изключително приятно изненадан и емоционален от случилото се.

Последва дълга пресконференция, на която редица журналисти зададоха своите въпроси към Шави и Лапорта. Новият наставник на каталунците говори за своите идеи, за отделни играчи на отбора, за младите таланти в клуба, както и за отсъствието на Лионел Меси.

Президентът пък коментира назначаването на испанеца, както и процедури, през които се е преминало с Ал Садд, за да се стигне до сделката и да разрушаването на договора на Шави с арабския клуб. Можете да видите ВИДЕО от всичко случило се, както и от отделни моменти + това, което казаха Шави и Лапорта на пресконференцията, по-долу в този материал:

Преди старта на програмата пък лично Шави призна с какви думи Лапорта го е убедил да поеме Барселона.

Любопитен факт е, че легендарният бивш наставник на клуба Пеп Гуардиола, който към момента е мениджър на Манчестър Сити, също е забелязан да присъства на представянето на Шави, редом до президента Лапорта.

Самият Шави пристигна известно време преди 14:00 часа българско време на място (вижте видеото по-долу). Живото излъчване пък започна със скандирания на името на Шави, които огласяха "Камп Ноу".

След неколкократно и координирано звучно призоваване - в 14:29 часа българско време Шави излезе на стадиона заедно с Лапорта. Феновете на Барселона бяха настанени на втория и третия етаж на централната трибуна на стадиона. Те посрещнаха новия си треньор с бурни аплодисменти, хиляди знамена в цветовете на знамето на Каталуния и непрекъснати скандирания "Шааави, Шааави"

"Благодаря ви!" - започна Шави, преди да бъде прекъснат за няколко секунди от ръкоплясканията на феновете. "Много съм благодарен на клуба, на всички фенове, невероятно е. Мога да кажа едно нещо - ние сме най-добрият клуб в света. Ще работим да опитаме и да спечелим много титли. Трябва да печелим всеки един мач. Това е емоционален момент за мен, благодаря ви. Visca el Barca" - заяви той (вижте всичко от първите му думи към феновете, с които взриви "Камп Ноу" - ВИДЕО).

Той подписа пред всички символично договора си, който е до юни 2024 година. Преди да се прибере обиколи по стадиона и застана пред местата, на които са настанени феновете. Той дори даде няколко автографа на привърженици, които бяха по-близо до него, като си направи и снимки с тях, отново редом до Лапорта.

След шоуто на "Камп Ноу" дойде време и за пресконференции!

"На първо място - приемам по много емоционален начин как ме приеха феновете. Започваме утре сутрин. Обратно вкъщи съм. В много трудна ситуация сме - икономическа, както и спортна. Имаме амбиция, трябва заедно да вървим. Имаме фенове, трябва заедно да се развиваме. Благодаря за увереността в мен. Обратно вкъщи съм. Искам да кажа на играчите, че ние сме Барса, трябва винаги да служим и да осигуряваме отлично представяне. Ние сме най-добрият клуб в света. Трябва да върнем цялото вълнение на феновете чрез характер и добри игри. Трябва да подходим сериозно и с ценностите на клуба. Искам отново да благодаря на президента и на всички фенове за увереността в мен" - започна Шави.

"Налетяха ме много спомени, когато излязох. Трябва да се борим за феновете, започваме от утре, развълнувани сме. Ние сме Барселона, трябва да даваме 100%. Привържениците са силно емоционално свързани. Имам ясни идеи. Искаме да играем добър футбол и да имаме добри резултати" - допълни той.

"Това да ме сравняват с Гуардиола е нещо много хубаво за мен. Той е бил пример за мен като футболист и треньор. Осъзнавам напрежението, в най-добрия клуб съм. Щастлив съм, ако ме сравняват с Гуардиола. Много очаквания? Това е страхотно.

Разтревожени сме за контузиите, трябва да видим какъв е проблемът с тях, за да ги избегваме. Трябва да говорим много неща и с медицинския щаб, и с президента. Сигурен съм, че ще работим добре. Трябва да работим много. Имаме много контузени играчи" - продължи Шави.

"Ще имаме правила, както на всяко място. Ако се спазват - нещата ще са добре, ако не - ще е лошо. Моята идея е да помагам. Ще работим с играчите ни индивидуално и като група. Ще им помагам и в личен, и в професионален план. Трябва да бъдем отбор. Това е идеята ми. Мислим за мача с Еспаньол след няколко седмици. След това ще мислим за следващите мачове. В Барселона трябва да печелим постоянно. Обединени сме, заедно сме - това значи дългосрочен проект.

Научих много неща от треньорите си. Помня някои коментари от всичките ми наставници. Имал съм много треньори, те са ми дали опит, имам много неща в главата си. В ДНК-то ми е, учил съм се от много треньори. Имам идеи и искам да ги предам на играчите. Трябва да сме професионалисти. Трябва да подобрим резултатите. Най-важното е да постигаме резултати. Трябва да говоря с групата, много от тях са с националните отбори.

Искаме да пресираме високо по терена, искаме да сме отбор с висок интезитет. Да даваме всичко от себе си, да печелим всеки един мач. Искам да играя с отворени крила, по-широко.

Меси, Ето'о, Роналдиньо - със сигурност бих искал всички да тренирам. С Меси си говорим, прати ми съобщение и ми пожела късмет. Аз също му пожелах всичко най-хубаво, той е най-добрият в света. Не можем да мислим за играчите, които не са тук" - заяви още испанецът.

"Шави символизира историята на този клуб. Не сме виждали такава презентация на треьор. Феновете реагираха с такава надежда, с вълнение. Те не са били толкова ентусиазирани и това е благодарение на Шави. Той познава институцията, бил е тук, символизира я. Днес е много голям ден за всички фенове на Барселона и това е ден, който ще отбележи история в този клуб" - сподели Лапорта.

"Имаме пълна вяра в Шави и неговите разбирания. Той е напълно способен да ръководи този клуб. Мисля, че ще е трудно, в сложна ситуация сме, в процес на изграждане на състава. Шави ми каза, че може да изкара страхотна продукция от този отбор. Мисля, че Шави е перфектен за ролята, той е бил в клуба. Мисля, че нещата ще се наредят добре за нас. Благодаря и на семейството на Шави за всичко, което се направили. Цифрите в договора са конфиденциални. Клубът и Шави направихме максималното, за да убедим Ал Садд да прекратим договора му с отбора" - заяви още президентът.

"Разбира се, че трябва да продължим да играем в Шампионска лига. Не само през този сезон, но трябва да се опитаме да спечелим всички три състезания. Шави има много трудна задача, но знае, че Барселона трябва да се състезава във всички три състезания - Купата, Ла Лига и Шампионска лига. В първенството сме далеч от първото място, но можем да опитаме да се върнем. Имало е и преди такива случаи, в които сме изоставали, но сме наваксвали и печелили титлата. Много е важно и в Шампионска лига да се класираме за елиминационната фаза, а след това и да спечелим Шампионска лига" - сподели още Лапорта.

"Дембеле може да бъде най-добрият играч в света на позицията си. Трябва да работи много, трябва да искаме много от него, трябва да е щастлив. Има качествата, за да прави разликата в Барселона. Важно е да има нагласата на победител и да има постоянство. Това е един от топ приоритетите ни. Искаме да имаме всички наши играчи на най-доброто им ниво" - говори отново Шави.

"Нещата ще вървят добре с Шави. Ако не вървят добре, ще има подкрепата ни, докато не вървят добре. След това нещата ще вървят много добре. Миналото остава назад" - зарече се Лапорта.

Шави говори и за по-опитните в клуба, с които всъщност е играл от периода си на футболист в клуба. Той призна, че ще разчита много на тях, но и че ще изисква много. Става въпрос за хора като Бускетс, Тер Щеген, Алба, Пике и Роберто.

"Знам атмосферата. Разбира се, че ще получаваме критики, когато не постигаме резултати. Трябва да играем страхотен футбол. Искам да бъда сред компанията на Гуардиола и Зидан. Не вярвам само в един играч. Има много лидери в отбора. Не е само за един играч или човек. Всеки трябва да помага. Всеки трябва да има различна лидерска позиция" - заяви още Шави.

"Имаме много качествени млади играчи - Нико, Гави, Балде, Мингеса, Араухо, Ансу. Не искам да изпусна някое име, разчитаме на всички тях. Те са много млади, ще им помагаме. Имат огромен талант" - отбеляза той.

Кой е Шави за Барселона?

След като направи своя дебют в Барселона през 1998 г., Шави успя да спечели 25 трофея за 17 години. Това го поставя на пето място в списъка на най-титулуваните играчи на тима, а пред него са само Лионел Меси (35), Андрес Иниеста (32), Жерар Пике и Серхио Бускетс (и двамата с по 30).

"Колекцията" на Шави включва: осем титли от Ла Лига (1998/99, 2004/05, 2005/06, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2012/13 и 2014/15), три купи на Краля (2008/09, 2011/12 и 2014/15), четири Шампионски лиги (2005/06, 2008/09, 2010/11 и 2014/15), шест Суперкупи на Испания (2005, 2006, 2010, 2010, 20 и 2013 г.), две Суперкупи на УЕФА (2009 и 2011) и две Световни клубни първенства на ФИФА (2009 и 2011).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички