Гръм от Испания: Обвиниха Барселона в подкуп по случая "Негрейра"


Гръм от Испания: Обвиниха Барселона в подкуп по случая "Негрейра"
Снимка: Getty Images

2433 0

Новият-стар скандал в Испания се разпали отново. Барселона е обвинена в подкуп за плащанията си към бившия вицепрезидент на техническия комитет на реферите (CTA) Хосе Мария Енрикес Негрейра, в така нареченото дело "Негрейра", според El Debate.

Според изданието, клубът вече е официално обвинен в подкуп от прокурора, което е признато от съдия Хоакин Агире. Обвиненията са не само срещу Негрейра и Барселона, но и срещу бившите президенти на Барселона Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, както и Хавиер Енрикес Ромеро (син на Негрейра).

Барселона и делото "Негрейра"

Изданието твърди, че е получило съдържанието на съдебното решение. В него съдията Агире е категоричен, че плащанията от 7,5 милиона евро, направени от клуба към Хосе Мария Енрикес Негрейра, представляват престъпление.

Престъплението за подкуп уточнява, че нито един държавен служител не може да получава плащания за изпълнение на публичните си задължения. Съдията счита Негрейра за държавен служител за престъпни цели, тъй като е заемал публична длъжност.

"Всеки, който по силата на непосредствена разпоредба на закона, чрез избор или чрез назначаване от компетентен орган участва в упражняването на публични функции, се смята за държавен служител", се посочва още.

Съдията обяви в началото на септември, че започва отделно разследване за предполагаемото пране на пари от Енрикес Негрейра и неговия син, както и за корпоративната мрежа, през която са извършвани паричните преводи.

Съдията е категоричен, че това е подкуп

Според него разследването на основното нарушение (плащанията, направени от Барселона) няма да бъде твърде продължително. Едновременното провеждане на това разследване заедно с по-сложното разследване за пране на пари може потенциално да попречи на напредъка на случая.

Независимо от това дали услугите на съдиите са върнати за тези плащания, това плащане на държавен служител за изпълнението на техните задължения се счита за подкуп. Предполага се, че Агире не смята съдийските консултантски услуги, предоставени от Негрейра, за истински. Само преди дни шефът на Ла Лига Хавиер Тебас обяви, че дори е възможно да се стигне до изключване на Барселона от шампионата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички