Геният на Лионел Меси изпепели Байерн в Шампионска лига


Геният на Лионел Меси изпепели Байерн в Шампионска лига

5088 0

Лионел Меси изигра поредната си легендарна вечер в Шампионска лига, след като собственоръчно донесе победата на Барселона над Байерн Мюнхен с 3:0 на „Камп Ноу” в първи полуфинален сблъсък между двата отбора.

Двубоят отиваше към 0:0, но в 77’ отнета топка дълбоко в половината на баварците стигна до Меси, който с прецизен удар вкара за 1:0 от 15 метра. Само 3 минути по-късно солова акция Бълхата приключи с падане на земята на Боатенг след жесток финт и прехвърлящ удар, попарил Нойер за втори път – 2:0.

Той беше част и от третия пирон в ковчега на Байерн, след като асистира на Неймар за 3:0.

Това беше мач №100 за аржентинския ас в Шампионска лига, който вече има 77 гола в този турнир. Така Меси за пореден път се доказа като футболния гений на нашето време, а освен това даде на Барселона уникална възможност да стигне до първия си финал в лигата от 2011 година насам, когато треньор на тима беше именно Пеп Гуардиола – треньор в момента на Байерн.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата почна с висока преса от страна и на двата отбора. Барселона обаче установи контрол над топката в първите 10 минути, а Суарес на два пъти беше изведен в наказателното поле. Бенатиа обаче и в двата случая успя да го блокира. В 9' уругваеръцът напредна през центъра, но в последния момент пасът му за Меси беше пресечен.

Така се стигна до 12', в която с перфектен пас Суарес излезе сам срещу Нойер. Немският вратар обаче успя да подложи крак и изби завършващия удар на деветката на Барселона - все още 0:0.

Бурното начало на Барселона не стихна и няколко минути по-късно Меси нахлу в наказателното поле и пробва остър пас за Неймар. Бразилецът засече, но защитник успя да избие в корнер.

В 17' и Байерн показа зъби, след като Томас Мюлер увлече трима защитници отдясно и центрира остро в наказателното поле. Там сам на 2 метра от голлинията беше оставен Левандовски, който обаче не успя да засече добре топката и тя излезе в аут.

Барселона продължи да натиска, което доведе до корекции в схемата на Хосеп Гуардиола. Той сложи пред защитата и Швайнщайгер, и Лам до Алонсо, което попречи на Меси да се движи свободно. С това намаляха и положенията пред вратата на Нойер, но пострада и нападението на ФК Холивуд.

В 35' Меси беше фаулиран в близост до наказателното поле (28 метра от голлинията), а аржентинецът пробва удар, но Нойер улови безпроблемно.

Това беше и последната опасност пред коя да е от двете врати. Барселона продължи да натиска, но баварците успяха да отбият атаките - 0:0 до почивката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна с любопитна ситуация пред наказателното поле на Барселона. Левандовски беше изведен отлично зад отбраната, но точно преди да нахлуе в пеналта, Алвеш го фаулира и получи жълт картон. Алонсо стреля, но топката срещна играч от стената.

Байерн владееше повече топката в първите минути на втората част, но до положения рядко се стигаше. Мюлер и Лам пробваха нахлувания в наказателното поле, но Масчерано на два пъти пресече пасове към тях. На отсрещната врата Меси и Неймар осъществиха страхотно двойно подаване в 57', завършило с удар на Меси право в Нойер.

Променената схема на Гуардиола с двама дефанзивни халфа изолира Меси от играта, а Барселона нямашеникакви положения през второто полувреме. Това обаче се промени в 77'.

Топката беше отнета от Бернат на дясното крило, а Дани Алвеш проби между трима и успя да подаде на Меси. Той нагласи топката на левия си крак и със страхотен удар прати топката в долния ъгъл - 1:0.

Само 3 минути по-късно отново блесна геният на Меси. Аржентинският ас беше изведен в предни позиции и се подигра с Боатенг, сваляйки го на земята с перфектен финт. Останал очи в очи с Неймар Бълхата успя да го прехвърли и да вкара втори гол за Барселона - 2:0.

Минута преди края Барселона нанесе трети нокаутиращ удар. Суарес овладя в центъра и беше брутално фаулиран. Топката обаче попадна в Меси, съдията даде авантаж, а аржентинецът изведе Неймар сам срещу вратаря. Бразилецът запази хладнокръвие и реши всичко в сблъсъка - 3:0.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Както се очакваше, Луис Енрике пусна очакван състав, като не прави нито една промяна в титулярния си състав, а Суарес, Неймар и Меси ще плашат немската отбрана.

Само седмица след като счупи горна челюст и нос Роберт Левандовски е титуляр за Байерн, като ще играе със специална маска. Иначе Гуардиола е направил всичко по силите си да пусне състав с много скорост и добри дефанзивни умения, като дори Рафиня получава стартов номер. Пеп излиза със само 3-ма офанзивно ориентирани играчи в лицето на Лева, Мюлер и Тиаго.

Барселона: Тер Щеген, Алвеш, Масчерано, Пике, Алба, Бускетс, Иниеста, Ракитич, Неймар, Суарес, Меси.

Байерн: Нойер, Рафиня, Боатенг, Бенатиа, Бернат, Лам, Алонсо, Тиаго, Швайнщайфер, Мюлер, Левандовски

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В Барселона няма никакви проблеми преди срещата, като Луис Енрике може да разчита на всички свои титуляри, а Лео Меси, Неймар и Суарес ще водят нападението на каталунците в предстоящата среща.

Триото е в стряскаща форма, като беше в основата на лесното достигане до полуфиналната фаза след 4 победи - две над ПСЖ и две над Манчестър Сити, които изглеждаха дори рутинни. Освен това през настоящата 2015 година Барселона има само две поражения, и то в Ла Лига - статистика, която Гуардиола със сигурност е разучил подробно преди днешната срещна.

За треньора на Байерн това е първо завръщане на "Камп Ноу", като именно с Барселона Пеп направи солидна треньорска визитка, печелейки Шампионска лига, както и куп други трофеи. В Мюнхен обаче той не бележи същия фурор, въпреки че за втора поредна година стана шампион в Бундеслигата.

Целта на Байерн е трофей в най-комерсиалния клубен турнир, но пътят минава през Барселона, а ФК Холивуд ще трябва да се оправя без куп от звездите си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички