Финансовите ползи за Барселона от оставането на Лео Меси


Финансовите ползи за Барселона от оставането на Лео Меси
Снимка: Getty Images/Gulliver

1621 0

Предимствата на Барселона от оставането на Лионел Меси няма да се усетят само на терена. Клубът и градът ще пожънат финансовите ползи от задържането на един от, ако не и най-добрият, играч в света за още една година.

Marca разговаря с различни експерти от бранша да коментират от бизнес гледна точка решението на Меси да остане на "Камп Ноу. "Желанието да отидете на мач, за да гледате аржентинеца, е много мощно", твърди Карлос Канто, главен изпълнителен директор на SPSG Consulting.

"На ниво билети - има туристи, които плащат 200 или 300 евро, за да видят най-добрия играч в света. Около пет или 10 процента от туристите имат Барселона като основен приоритет. Ако най-добрият играч в света не е там, това също оказва влияние върху града".

"Сигурен съм, че Меси, ако не е там, би имал икономическо въздействие върху продажбите на билети за нечленове, което напоследък е много голям брой", добави Дейвид Серахима, генерален директор на агенция за спортен маркетинг Octagon.

Освен това не само феновете и туристите са привлечени от Барселона заради Меси. "Ако се фокусираме върху академиите ... за дете, важно е да играе за клуба на Меси. Марката Барселона е важна, но ако имате Меси, това е бонус".

Далеч от терена, разликата между оставането на Меси и заминаването на Меси щеше да се усети и в касата на Барселона. "Трябва да имаме предвид, че Меси продава фланелки, ако не се лъжа, за стойност от около два милиона евро“, каза Рейде Луис Баес от The Connect.

Спонсорските сделки също са основен източник на доходи за клуб като Барселона. "Представям си, че Барселона ще има различни активни договори с клаузи, които ще вземат под внимание Меси. В деня, в който той напусне, ще има спад в стойността на спонсорството на клуба - някои изчисляват до 30 процента".

Междувременно стана ясно, че Меси може да се откаже от капитанската лента в тима. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички