Безапелационни Реал Мадрид и Винисиус: Барса се сгромоляса, "кралете" отново сложиха короната (ВИДЕО)


Безапелационни Реал Мадрид и Винисиус: Барса се сгромоляса, "кралете" отново сложиха короната (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

5336 0

Реал Мадрид не остави никакви шансове на вечния си съперник Барселона във финалната битка за отличието от Суперкупата на Испания. В Рияд "кралския клуб" разби с 4:1 каталунците, грабвайки 13-тия си трофей от този турнир.

Какво се случи?

Резултата за "белия балет" в 7-ата минута откри Винисиус. Отново той, само 3 минути по-късно, удвои преднината на своя тим. Бразилецът реализира своя хеттрик от дузпа още в 39-ата минута, а към сметката на "лос бланкос" попадение добави и неговият сънародник Родриго (64'). Почетното, но много красиво попадение, за "блаугранас" бе дело на Роберт Левандовски, който се разписа в 33-тата минута.

Винисиус се превърна в първия играч през новия век, реализирал хеттрик в "Ел Класико" преди 40-тата минута на срещата. Той е и първият такъв, вкарал 2 попадения в началните 10 минути на вечното испанско дерби през ХХI в.

Не толкова цветущо е положението за Шави, който е едва осмият наставник в историята на Барса, допуснал 4 или повече попадения в поне 2 двубоя срещу Реал Мадрид . Последно това се случва на Франк Рийкард при 2:4 през април 2005 г. и 1:4 през май 2008-а година.

"Кралете" от своя страна запазват сериозния си аванс в преките двубои в надпреварата спрямо своя опонент. В исторически план "белите" вече могат да се похвалят с 10 победи срещу 5 за "лос кулес". Ремитата са едва 2. Каталунците поне все още държат рекорда за най-много спечелени трофеи от този турнир - 14. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Барселона стартира мача с огромна възможност. Още в 5-ата минута каталунците предизвикаха разбъркване в противниковото наказателно поле. Левандовски, а впоследствие и няколко негови съотборници се опитаха да нанесат съкрушителен удар, на метри от Лунин, но отбраната на "кралете" се справи. 

ГОООЛ! Реал Мадрид отговори по най-добрия възможен начин. В 7-ата минута Винисиус получи великолепен пас от Джуд Белингам зад гърба на Жул Кунде. Бразилецът спечели преднина от метри, излизайки очи в очи с Пеня, когото преодоля, за да открие резултата. 

(ВИДЕО ОТ ПОПАДЕНИЕТО)

Само секунди по-късно "лос бланкос" можеха да удвоят преднината си. Родриго Гоеш "навърза" няколко противникови играчи, освободи си позиция за изстрел, нанасяйки мощен такъв. Пеня обаче отрази.

ГОООЛ! Какви начални 10 минути за Реал Мадрид. Мълниеносна атака изведе Родриго отдясно на фланга. Младокът се отскубна от защитата на каталунците, напредна и достави успореден пас към Винисиус, който с плонж отбеляза второто си попадение.

(ВИДЕО ОТ ПОПАДЕНИЕТО)

Барселона мигновено реагира. От границата на наказателното поле Феран Торес шутира, а топката срещна напречната греда. Тя попадна в краката на Левандовски, който също отправи удар, предизвиквайки страхотния рефлекс на Лунин.

Набезите на "лос кулес" продължиха в следващите минути. В 27-ата Феран отново се озова на стрелкова позиция. От близка дистанция, отдясно, той пробва удар в обратния ъгъл, който обаче Лунин отново отрази, този път с крак.

ГОООЛ! Какъв отговор само отправи Роберт Левандовски в 32-рата минута. Полякът за пореден път засвидетелства световната си класа с изумителен гол. Таранът се възползва от изсипана топка на границата на наказателното поле. Той засече коженото "кълбо" от воле, без да остави никакви шансове за реакция на Лунин и компания. 

(ВИДЕО ОТ ЗАШЕМЕТЯВАЩОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ)

ГОООЛ! Головото шоу на "Ел Класико" и Винисиус не спря! Отново бразилецът получи шанс запише своя хеттрик за нарушение срещу самия себе си в наказателното поле. Той грабна възможността с две ръце с безапелационно изпълнение от бялата точка в 39-ата минута.

(ВИДЕО ОТ СИТУАЦИЯТА И ГОЛА)

В заключителните секунди от полувремето Педри можеше да върне своя тим в играта. Испанската надежда пробва мерника си от сериозно разстояние, но топката профуча на сантиметри от страничната греда.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Вторите 45 минути започнаха по сходен начин - с натиск от Реал Мадрид и Винисиус. В 50-тата минута бразилецът напредна и се озова с топка в крака на метри от Пеня. Срещу него обаче този път имаше голям брой протиникови играчи, които не съумя да преодолее.

Темпото в началото на второто полувреме бе значително по-ниско от това през първото. Барселона установи по-траен контрол върху топката, но без да създава сериозни голови положения. 

ГОООЛ! В тотален нокдаун Родриго изпрати каталунците в 64-ата минута на мача. Многоходова комбинация в близост до наказателното поле на "блаугранас" остави топката в краката на Гоеш, който със силен удар по земя неутрализира Лунин за 4-и път.

Video edited on Kapwing

Проблемите за Барселона не спряха с четирите попадения на Реал. В 71-вата минута "лос кулес" останаха с човек по-малко на терена, след като грешника при дузпата - Роналд Араухо, си изкара и червен картон. Бранителят отново закъсня срещу Винисиус, ритайки крака му вместо топката, за което бе декориран в червено.

Играта на каталунците стана все по-безидейна след сериозното изоставане в резултата и числеността на играчите. Освен голови положения, възпитаниците на Шави занижиха и процента притежание на топката.

В 79-тата минута Реал можеше да поведе с 5:1. Браим Диас "навърза" няколко противникови играчи, шутирайки от около метър-два от вратата. Шутът му бе блокиран, но топката се озова в Белингам. Англичанинът стреля в далечния ъгъл, но коженото "кълбо" бе избито току пред голлинията. 

В ответната атака Жоао Феликс опита да върне едно от попаденията. От близко разстояние португалецът стреля с ляв крак, но Лунин за пореден път спаси.

Срещата завърши без особени положения пред която и да е от двете врати. Така Реал Мадрид грабна 13-тия си трофей от този турнир, изоставайки на само 1 от рекордьора в това отношение Барселона (14).

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Реал Мадрид: Лунин, Белингам, Валверде, Винисиус, Карвахал. Кроос, Менди, Родриго, Рюдигер, Фернандес
Барселона: Пеня, Кунде, Балде, Кристенсен, Араухо, Роберто, Де Йонг, Гюндоган, Педри, Торес, Левандовски

Реал Мадрид: Лунин, Белингам, Валверде, Винисиус, Карвахал. Кроос, Менди, Родриго, Рюдигер, Фернандес

Барселона: Пеня, Кунде, Балде, Кристенсен, Араухо, Роберто, Де Йонг, Гюндоган, Педри, Торес, Левандовски

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ел Класико решава трофея за Суперкупата на Испания

Преди една година Барселона и Шави ликуваха, като успяха да победят Реал и да вземат Суперкупата на страната. Сега, не изглеждат толкова уверени, но ще са мотивирани до краен предел за успех, който може да им донесе трофей номер 100 в богатата колекция на "Камп Ноу".

Това ще е втори двубой помежду им за сезона. През октомври футболистите на Шави играха доста добре, но се отличиха с много пропуски, като в крайна сметка загубиха с 1:2 след обрат. С ключова заслуга за онзи сблъсък бе познатият герой за Реал през кампанията - Джуд Белингам, който прави фурор.

В 23 двубоя за Реал има 17 попадения и 5 асистенции. Водещ реализатор за Барса е Роберт Левандовски, който е далеч от най-добрата си форма. Той има 11 попадения в 24 мача във всички турнири.

Барселона е триумфирал най-много със Суперкупата - 14 пъти, но Реал е близо - с 12. Шави има 4 победи и 4 загуби като треньор срещу Реал, а Анчелоти - 8 успеха, 9 поражения и 3 ремита срещу Барселона. От общо 255 мача - мадридчани имат 104 победи, каталунците 100, а равенствата са 51.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички