Без специална премия, но със завишени приходи - колко спечели Барселона след титлата в Ла Лига?


Без специална премия, но със завишени приходи - колко спечели Барселона след титлата в Ла Лига?
Снимка: Getty Images

2686 0

Инвестицията на Барселона миналото лято направи така, че каталунският клуб да се завърне отново на върха на испанския футбол, след като стана шампион на Ла Лига този сезон.

Президентът на клуба Жоан Лапорта се противопостави на финансовите трудности на клуба, за да привлече някои от най-добрите футболни таланти на "Камп Ноу" - и това се отплати. Барселона отдели 172 милиона паунда за летните си трансфери, които спонсорираха пристигането на Роберт Левандовски, Жул Кунде и Рафиня, съобщава Daily Mail.

Андреас Кристенсен, Маркос Алонсо и Франк Кеси също се присъединиха към каталунците като свободни агенти, докато Шави изгради един боеспособен отбор.

С края на сезон 2022/23 феновете на Барселона ще се утешават с отбора си, който грабна най-големия трофей в Испания, въпреки че пропуснаха трофей в европейските клубни турнири.

Колко ще получи Барселона за титлата?

В Испания не се дава парична награда на шампиона в лигата, но те се възнаграждават с увеличени телевизионни приходи, съобщава AS Sport. Барселона ще спечели приблизително 91,6 милиона евро от телевизионни права за спечелването на Ла Лига, в сравнение с 85,07 милиона евро, спечелени от втория отбор в класирането.

Телевизионните приходи се разпределят по равно между всички клубове от Ла Лига, като половината (35,7 милиона евро) се разпределят по равно, а останалите 50% се разпределят въз основа на комбинация от спортни резултати, постигнати през предходните пет сезона и социалното въздействие на всеки отбор.

Крайната позиция на отбора в испанската лига влияе върху това разпределение, като шампионът печели 17%, вторият отбор получава 15%. Барселона също ще спечели приблизително 9,6 милиона евро от УЕФА за спечелването на Ла Лига този сезон, което е с 2,5 милиона евро повече, отколкото отборът, който е на второ място, ще спечели. След шампионската титла пък стана ясно, че не само Серхио Бускетс, но и Жорди Алба напуска Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички