Барселона заслужаваше повече на "Бернабеу", но Реал посегна към титлата с обрат в мегабитка (ВИДЕО)


Барселона заслужаваше повече на "Бернабеу", но Реал посегна към титлата с обрат в мегабитка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7862 0

Реал Мадрид победи Барселона в Ел Класико № 257 в рамките на Ла Лига в 32-ия кръг. Така "белите" увеличиха разликата с каталунците на 11 точки и гледат уверено към 36-ата титла на Испания. "Блаугранас" са втори със 70 точки - 6 кръга преди края на сезона. 

Андреас Кристенсен откри резултата на "Бернабеу" в 6-ата минута, но Винисиус Жуниор изравни 12 минути по-късно от дузпа, свирена за нарушение на Кубарси срещу Васкес.

Фермин Лопес отново изведе каталунците напред в резултата в 69', но само 4 минути по-късно Васкес се възползва от страхотно подаване на Винисиус Жуниор и отново изравни. В 90+1 Белингам оформи крайното 3:2.

В добавеното време на първата част Френки де Йонг се контузи сериозно и бе изнесен на носилка от терена. Той бе заменен от Педри и състоянието му тепърва ще се изяснява. 

Двубоят на "Сантяго Бернабеу" бе оспорван, изпъстрен с моменти, на високо темпо. Петте попадения бяха черешката на тортата за зрителите в Мадрид. Все пак, със сигурност ще има забележки към рефера на двубоя Сесар Сото Градо, който на 2 пъти взе спорни решения, и двете в ущърб на гостите. 

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Активна игра и от двата тима в началните минути. ГОЛ! Барселона опитва да пресира съперника и в 6-ата минута стигна леко изненадващо до гол. Рафиня центрира страхотно от корнер, а Кристенсен надскочи Кроос и с глава прати топката във вратата на Лунин, който не успя да се намеси добре в ситуацията - 0:1!

Две минути по-късно "кралете" стигнаха до опасна ситуация в наказателното поле на гостите - Модрич свали топката с глава за Винисиус Жуниор, който стреля над вратата. Барселона продължи да натиска и в 14' Ламин Ямал проби отдясно, надбяга Камавинга и стигна до нещо средно между центриране и удар от малък ъгъл, като принуди Лунин да се намесва.

Две минути по-рано Реал стигна до свободен удар пред вратата на каталунците след нарушение на Кансело срещу Васкес. При изпълнението обаче се стигна само до изстрел над вратата. В 17' Лукас Васкес проби много майсторски в наказателното поле на съперника, но се свлече след съприкосновение с Кубарси.

ГОЛ! Ситуацията изискваше да бъде разгледана, но това не се случи - Сесар Сото Градо посочи бялата точка, а Винисиус изравни резултата, макар Тер Стеген да разгада ъгъла, в който ще бие. Това е 13-и гол за бразилеца през настоящия сезон в Ла Лига. 

В 28' Барселона стигна до много опасно положение пред домакинската врата, след като Ламин Ямал игра с топката и се наложи Лунин да я вади от самата си голлиния. Имаше съмнения, че топката е преминала голлинията, но в крайна сметка гол за гостите нямаше "по съвет на" ВАР. 

Барселона продължи да настоява и да търси нов гол във вратата на "белите". В 38' удар на Жоао Кансело накара украинеца да боксира. Минута преди края на първата част Тер Стеген спаси фронтален изстрел на Лука Модрич. В 45' изпълнение на Гюндоган от свободен удар премина на сантиметри от напречната греда.

В една ситуация, когато Реал тръгваше на контраатака, Валверде контузи Френки де Йонг, който бе изнесен с носилка от терена. Мястото му в състава на Барселона бе заето от Педри. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Енергията от първото полувреме се пренесе и във второто след почивката. Страхотна битка на терена и равенство на таблото. Шави Ернандес е направил една промяна в своя състав - голмайсторът Кристенсен не излезе след почивката, отстъпвайки мястото си на Фермин Лопес. 

В 58' Лопес падна на тревата в наказателното поле, но съдията, за когото това е дебютно Ел Класико, не позволи никакви претенции за дузпа. Пет минути по-късно Шави извърши двойна смяна, като играта напуснаха Левандовски и Рафиня, а на тяхно място бяха пуснати Феран Торес и Жоао Феликс. 

В 67' Барселона предприе много скоростна контраатака, завършена от Феран Торес, който стреля встрани от вратата. ГОЛ! Въпреки че изглеждаше по-малко опасен спрямо първата част, отборът на Барселона успя да поведе отново в 69-ата минута. Тогава Ламин Ямал потърси Торес от границата на наказателното поле, нападателят пропусна топката, Лунин боксира, а кълбото отскочи до дебнещия Фермин Лопес, който прати топката покрай украинския вратар за 1:2.добра позиция. Беше даден сигнал обаче, че испанският национал е бил в засада.

Радостта на каталунците обаче не трая дълго - 4 минути по-късно домакините се върнаха в мача. Винисиус отляво изпрати страхотно подаване надясно, където Лукас Васкес, оставен непокрит, отигра, без да спира, пращайки топката в мрежата зад гърба на Тер Стеген - 2:2.

В 78' страхотна контраатака на "кралете" едва не им донесе пълен обрат. Винисиус Жуниор напредна на скорост и стигна до наказателното поле, откъдето отправи опасен изстрел, който Тер Стеген спря с тялото си. 

В 82-ата минута Винисиус бе заменен под аплодисментите на домашния стадион. Девет минути по-късно направилият силен мач тази вечер Васкес намери Джуд Белингам отляво с чудесен пас, а англичанинът заби победния гол във вратата на каталунците - 3:2. 
В 90+5' Антонио Рюдигер се намеси на 2 пъти добре при финалния щурм на гостите от Каталуня. 

В 82-ата минута Винисиус бе заменен под аплодисментите на домашния стадион. Девет минути по-късно направилият силен мач тази вечер Васкес намери Джуд Белингам отляво с чудесен пас, а англичанинът заби победния гол във вратата на каталунците - 3:2. 

В 90+5' Антонио Рюдигер се намеси на 2 пъти добре при финалния щурм на гостите от Каталуня. 

Стартови състави 

Реал Мадрид: Лунин, Васкес, Чуамени, Рюдигер, Камавинга, Модрич, Валверде, Кроос, Винисиус, Родриго, Белингам

Барселона: Тер Стеген, Кансело, Араухо, Левандовски, Рафиня, Кристенсен, Де Йонг, Гюндоган, Кунде, Ямал, Кубарси

Преди мача

Това ще бъде Ел Класико №3 за настоящата кампания. На 28 октомври Джуд Белингам собственоръчно осъществи обрат за мадридчани и помогна за победата с 2:1 на "Монжуик". На 14 януари Реал разби каталунците във финала за Испанската Суперкупа с 4:1 след хеттрик на Винисиус.

Ако днес възпитаниците на Карло Анчелоти сбъднат очакванията и спечелят срещата, то те максимално ще се приближат до рекордната 36-а титла. Днес италианецът няма да разчита на Алаба и Куртоа. 

За Барселона единствено не са на разположение Балде и Гави. Днес се очаква реконструираният "Сантяго Бернабеу" да приеме двубоя със затворен покрив. Последният шампионатен успех на каталунците като гости е от пролетта на 2022 г. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички