Барселона срещу Ювентус в историческа битка за "златен хеттрик"


Барселона срещу Ювентус в историческа битка за "златен хеттрик"
Снимка: www.la10.pe

1727 0

Най-важният мач в европейския клубен футбол започва тази вечер в 21:45 часа българско време на Олимпийския стадион в Берлин. Залогът този път е по-голям, тъй като двата отбора - Барселона и Ювентус, са на само една стъпка от постигането на исторически требъл.

БИТКАТА ЗА "УШАТАТА" КУПА В ЦИФРИ И ФАКТИ

Каталунци и торинци вече станаха шампиони и спечелиха съответните национали купи, а сега им остава да се борят за най-престижния трофей на Стария континент – Шампионската лига.

Юве вече се справи с един испански гранд, като на полуфиналите обърка всички прогнози и отстрани Реал Мадрид с общ резултат 3:2. Най-болезненото за Кралския клуб бе, че те бяха наказани от своя юноша Алваро Мората, който се разписа по веднъж в двата мача. Мората от своя страна заформи страхотен тандем с Карлос Тевес в нападението на "бианконерите", а Масимилиано Алегри има и скрит коз за своята атака – мощния таран Фернандо Йоренте.

Пътят на Ювентус до Берлин обаче съвсем не бе лесен. Италианският тим загуби два мача в груповата фаза и в крайна сметка успя да се пребори за второто място, само на една точка над гръцкия Олимпиакос. На 1/8 финалите торинци се справиха категорично с Борусия Дортмунд, но на ¼-финал имаха много тежки мачове с Монако. В крайна сметка Юве отстрани своя съперник с 1:0, като голът падна от доста спорна дузпа.

Барселона също записа поражение в своята група, губейки с 2:3 от ПСЖ на "Парк де Пренс". В елиминационната фаза обаче те записаха убедителни успехи над Манчестър Сити, ПСЖ и Байерн Мюнхен, за да стигнат до решаващия мач. По пътя си към финала каталунците отстраниха действащите шампиони на 3 от водещите първенства в Европа, а тази вечер ще трябва да се справят с четвърти такъв.

Наставникът на Барса Луис Енрике ще има лукса да разполага с всичко най-добро от своя състав. Леки въпросителни имаше върху здравословното състояние на Луис Суарес и Андрес Иниеста, но и двамата ще бъдат титуляри на Олимпийския стадион. Най-силното оръжие на Енрике безспорно е феноменалното трио в атака, признато от мнозина фенове и анализатори за най-доброто в историята – Суарес, Меси и Неймар. Последен мач за каталунците ще изиграе клубната легенда Шави, който обяви, че си тръгва от "Ноу Камп" след 17 години.

За съжаление на Алегри и всички фенове на Ювентус, тимът ще бъде без един от най-добрите си играчи – железният защитник Джорджо Киелини разкъса мускул на прасеца на тренировка и ще пропусне финала. Това е голям удар по амбициите на Юве, като Алегри ще трябва да избира за негов заместник между опитния Андреа Бардзали и Анжело Огбона. Всички други са на линия за "бианконерите", с изключение на дълготрайно контузения Мартин Касерес.

Досегашната статистика на мачовете между Барселона и Ювентус дава предимство на италианците – 4 победи за торинци, 2 равенства и 2 успеха за Барса. "Бианконерите" обаче са загубили последните си три финала в Шампионската лига, като последният им успех датира от 1996 година, докато каталунците са спечелили последните си три финала, а последната им загуба е през 1994 година.

Когато се говори за предстоящия финал между Барселона и Ювентус, няма как да не се спомене едно име – Лионел Меси. Аржентинският гений е във феноменална форма от началото на годината и безспорно е номер 1 в света в този момент. Само преди седмица той се отчете 2 гола на финала на Копа дел Рей, като първият от тях е определян като един от най-великите в цялата история на играта. На полуфиналите той почти собственоръчно отказа Байерн Мюнхен и е много вероятно тази вечер отново да бъде главното действащо лице.

Що се отнася до Ювентус, там силата не е в едно име, а в колектива. Торинци впечатлява с отборната си игра и себераздаване в защита, като от друга страна всеки един от състава има потенциала да запише името си сред голмайсторите. Дали тези оръжия ще бъдат достатъчни на Юве, за да спре наглед непобедимата Барса – отговорът на този въпрос ще стане ясен към полунощ тази вечер. /БГНЕС

Вероятни състави:.

Барселона (4-3-3): Тер Щеген; Алвес, Пике, Масчерано, Алба; Бускетс, Ракитич, Иниеста; Меси, Суарес, Неймар;

Ювентус (4-1-3-2): Буфон; Лихтщайнер, Бонучи, Бардзали, Евра; Пирло; Погба, Видал, Маркизио; Тевес, Мората.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички