Барселона пак се сети за титлата от 1937-ма, поиска признаването ѝ


Барселона пак се сети за титлата от 1937-ма, поиска признаването ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

1388 0

Футболен клуб Барселона ще търси признаване на шампионската титла, спечелена от тима през далечната 1937 година, твърди "ESPN". По време на Гражданската война в Испания Средиземноморската лига беше ръководена от Каталунската футболна федерация, която включваше Барселона, Еспаньол, Жирона, Валенсия, Леванте, Химнастик, Граньойерс и Атлетик де Кастейон.

През сезон 1937/38 каталунците спечелиха титлата в лигата, но в наши дни Испанската футболна федерация отказва да я признае. Барселона вече опита да си извоюва признаването през този век - през 2009-а, но не се получи.

През 1937 г. се провежда въпросният футболен турнир - Средиземноморската лига, в който осмината участници играят всеки срещу всеки на разменено гостуване, като за победа се дават 2 точки, за равенство - 1. "Блаугранас" стават шампиони с актив от 20 точки, с 2 повече от Еспаньол.

Сега президентът Жоан Лапорта отново е постигнал въпроса, вдъхновен от прецедента с Леванте. През новия век федерацията призна успеха на тима в турнира Купата на испанската свобода, постигнат през същата година, пише "ESPN". В същото време Барселона е разследван от УЕФА заради случая "Негрейра".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички