"Златната топка" - ако не се беше намесила ФИФА, Меси и Роналдо никога нямаше да...


"Златната топка" - ако не се беше намесила ФИФА, Меси и Роналдо никога нямаше да...

4940 0

Лионел Меси и Кристиано Роналдо наложиха тотален монопол върху "Златната топка" в последните 8 години, а в 5 от тях "Франс Футбол" и ФИФА обединиха наградите си, за да създадат "ФИФА Златна топка". Именно заради този експеримент нито един път хегемонията на двамата не беше нарушена. А трябваше!

Ако френското списание беше запазило "Златната топка" в оригинален вид, то днес Меси щеше да има 4 награди, а Кристиано Роналдо - 2. А двете най-скандални гласувания - през 2010 и 2013, щяха да бъдат спечелени от по-заслужили футболисти.

Годината на Меси, която всъщност беше на Уесли Снайдер

Това е може би най-скандалният случай в историята на наградата, или поне за 21-и век. Лионел Меси спечели вота на селекционерите и капитаните на национални отбори, а най-добрият футболист през годината дори остана извън топ 3.

АНТИ-РОНАЛДО И ПРО-МЕСИ - ВИЖТЕ КАКВА КАМПАНИЯ ПОЧНАХА ОТ ЛАГЕРА НА ЛЕО (СНИМКИ)

Става въпрос за Уесли Снайдер. Холандският плеймейкър беше архитект и най-добър играч в селекцията на Жозе Моуриньо в Интер - италианският гранд, който спечели исторически требъл. Но това не беше всичко от бившия играч на Реал Мадрид - Снайдер беше с ключова роля за достигането на Холандия до финал на Мондиал 2010, където "лалетата" загубиха от Испания след гол в продълженията.

Според много футболни анализатори, Снайдер беше абсолютен фаворит  за "Златната топка", но въпреки това тя отиде при Меси, а Уесли не беше дори в тройката.

РОНАЛДО БЕШЕ ФАВОРИТ ЗА ЗЛАТНАТА ТОПКА, НО НЕЩАТА СЕ ПРОМЕНИХА...

Ако "Златната топка" беше определена от журналистите, на които "France Football" гласува доверие да дадат най-добрия вот, то именно Снайдер щеше да спечели. Журналистите са му дали общ сбор от точки 293. Той щеше да спечели с малко пред Шави Ернандес (229) и Андрес Иниеста (226), а Лео Меси изобщо нямаше да е в тройката, след като се провали тотално на Световното първенство, а и изпадна в жестока криза в най-важните за Барселона мачове от Шампионска лига и Ла Лига.

Годината на Роналдо, която всъщност беше на Рибери

Краят на 2013 година определи бъдещия носител на "Златната топка". Кристиано Роналдо избухна по впечатляващ начин в последните месеци, а през ноември собственоръчно унищожи Швеция и прати Португалия на Мондиал 2014. Португалецът изигра може би най-силните си мачове за "селесао", но на базата на това стигна до "Златната топка". Да, той беше най-резултатен през годината, беше подобрил и броя на асистенциите си, а Реал Мадрид се справяше отлично в шампионата и Шампионска лига. Но не той трябваше да спечели.

МСН НАВЪРШИ 2 ГОДИНИ - ВИЖТЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИМ РЕКОРДИ

Победителят според журналистите, които гласуват в анкетата, е бил Франк Рибери. Френският феномен беше най-добрият футболист през тази година и беше ограбен, подобно на Уесли Снайдер. Той спечели всички трофеи със своя Байерн и беше с най-ключовата роля за требъла, постигнат в последния сезон на Юп Хайнкес като треньор. PR кампанията за Роналдо обаче убеди капитани и селекционери, че именно португалецът трябва да спечели.

Ако се броеше вотът само на журналистите, Рибери щеше да изпревари и Меси, и Роналдо.

Тези два примера просто доказват, че последните 5 години "родиха" два от най-големите скандали за "Златната топка", и доказаха, че журналистите, колкото и да са "неразбиращи" според мнозина, имат далеч по-добър глобален поглед върху футбола.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички