Зинедин Зидан: Треньорът срещу футболиста


Зинедин Зидан: Треньорът срещу футболиста
Снимка: Guliver/GettyImages

3051 0

Няма спор, че Зинедин Зидан е един от най-великите футболисти за всички времена и всеки, който има свой топ 10, в който името на легендарния францизин не фигурира, просто не уважава играта. Но след 19 месеца начело на Реал Мадрид, възниква един много важен въпрос - възможно ли е Зизу да е по-добър треньор, отколкото футболист?

До момента визитката му като наставник е повече от впечатляваща, като малцина са постигали успехите му. Всъщност, никой не е имал повече трофеи (7) за по-кратък период от време начело на даден тим (19 месеца). След него в класацията са Хосеп Гуардиола и Луис Енрике, спечелили първите си 7 трофея за 21 месеца, начело на Барселона.

През януари 2016 година Зидан преждевременно стана треньор на Реал Мадрид. Планът на Флорентино Перес беше френската легенда да поеме "белия балет"' през лятото на 2017 или 2018 година, за да е максимално готов за предизвикателството. Това е и причината треньори като Юрген Клоп, Йоахим Льов и други да откажат на Реал - просто защото работата им беше с краен срок. Перес винаги е искал Зидан да бъде треньор на отбора, а това се наложи да стане по-бързо от предвиденото заради плачевните резултати на Рафаел Бенитес.

Откакто пое "кралете", Зидан има едва 7 загуби във всички турнири, спечели две поредни титли в Шампионска лига (постижение, неповторено от друг), а освен това завоюва първа Ла Лига от сезон 2011/12 насам. Реал Мадрид вкарва за удоволствие и се намира в серия от 68 мача, в които е отбелязан поне 1 гол в противниковата врата - постижение, надминато само от Сантос - 74.

И колкото и немислимо да е, Зинедин Зидан наистина може да се окаже по-добър треньор, отколкото футболист. Тактическите му знания са изключително напреднали, особено за млад треньор, комуникацията му с асовете на Реал Мадрид е ненадмината, а ротационният му принцип се харесва на почти всички играчи на "Сантиаго Бернабеу". И, докато се говори за династия на Реал Мадрид, няма как да не се замислим над въпроса - възможно ли е Зидан да надмине всичките си успехи на футболния терен, облечен с костюм на резервната скамейка?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички