Започва новият сезон в Ла Лига: Какво да очакваме от тривластието?


Започва новият сезон в Ла Лига: Какво да очакваме от тривластието?
Снимка: Getty Images/Guliver

2942 0

Тази вечер започва новият сезон в испанската Ла Лига, като откриващият двубой ще бъде с участието на актуалния шампион - Барселона. Каталунците гостуват на Атлетик (Билбао), като мачът ще започне в 22,00 часа. Каталунците ще бъдат без своя капитан и главна звезда Лионел Меси, който има лека контузия.

Но какво ще ни очаква през новия сезон в Испания - ще успее ли някой измежду Реал Мадрид и Атлетико да прекъснат почти постоянната хегемония на Барса в първенството? Ще се включи ли нов претендент за трофея и местата, даващи право на участие в евротурнирите? Вижте най-важните 4 въпроса, които си задаваме преди завръщането на едно от най-силните първенства в света:

УКРЕПИ ЛИ СЕ БАРСЕЛОНА, ИЛИ ОТСЛАБНА ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Укрепи се. Определено. Каталунците взеха острието на Атлетико (Мадрид) Антоан Гризман, с което отслабиха главен конкурент. Взеха и обещаващия и млад ас на Аякс Френки Де Йонг. Освен това от тях "пострада" и Бетис - взеха Жуниор Фирпо от тях, а на Валенсия отмъкнаха титулярния вратар за свой резервен страж.

Плюс това Барселона все още разполага с Лионел Меси - претендентът за най-великия играч в историята на футбола. На всичкото отгоре той е амбициран, след като имаше разочароващо лято с националния отбор на Аржентина. В нападение може да помогне и Неймар, който все още е опция за каталунците.

МОЖЕ ЛИ РЕАЛ МАДРИД ДА СПОРИ С БАРСЕЛОНА?

Може би. Треньорът Зинедин Зидан е амбициран да спечели "най-трудния" според него трофей - титлата в Ла Лига. Сянка върху тези намерения хвърля нестабилизирането на тима след напускането на Кристиано Роналдо и слабото представяне в летните контроли.

Новият Реал обаче е сериозно подсилен - платени бяха 100 милиона евро за Еден Азар, а нападателите Лука Йович и Родриго са млади и перспективни. В защита отборът също получи допълнителни опции в лицето на Ферлан Менди и Едер Милитао.

В полза на Реал говори и фактът, че Серхио Рамос все още е един от най-добрите бранители в света, Лука Модрич и Каземиро все още имат огромно влияние в средата на терена, а Карим Бензема вкара 21 гола през миналия сезон. Може ли всичко това да заработи и да донесе последователни резултати, с които Реал да предизвика Барселона?

*"Белите" започват новия сезон с гостуване на Селта. Мачът е на 17 август от 18,00 часа.

ЩЕ СТИГНЕ ЛИ АТЛЕТИКО (МАДРИД) ПО-ДАЛЕЧ ОТ ВТОРОТО МЯСТО?

Ако играеше в която и да е друга лига, Атлетико щеше да има много повече трофеи в последните няколко години. През последните 7 сезона те завършиха в топ 3 и спечелиха титлата през 2014 година, единственият тим извън Ел Класико, постигнал това в последните 15 сезона.

Повторението на този успех през сезон 2019/20 ще бъде трудно, тъй като "дюшекчиите" са в преходен период. Защитата, която бе визитната картичка на клуба през последното десетилетие, беше разбита това лято. Атлетико позволи на намиращите се не в първа младост Диего Годин, Хуанфран и Филипе Луиш да напуснат без пари и продаде обещаващия бранител Лукас Ернандес на Байерн Мюнхен за 89 милиона долара.

Клубът събра над 211 млн. долара с продажбата и на Гризман и Родри в Манчестър Сити, което беше важно за "дюшекчиите", предвид факта, че те имат по-малък бюджет от Барселона и Реал, а и тази година се преместиха на блестящия си нов стадион "Уанда Метрополитано".

Положителният момент за мадридчани е привличането на младата португалска звезда Жоао Феликс, който ще трябва да се бори с предизвикателството да замени голмайстора Гризман. Първият мач на Атлетико за новия сезон е срещу Хетафе на 18 август от 22,00 часа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички