В Реал ще са по-добре, ако спрат да залагат на "BBC" (Бейл, Бензема, Кристиано)


В Реал ще са по-добре, ако спрат да залагат на "BBC" (Бейл, Бензема, Кристиано)
Снимка: Guliver/GettyImages

2257 0

С привличането на Гарет Бейл в Реал Мадрид и това на Луис Суарес в Барселона се повдигна темата за това кой от двата отбора има по-атомно трио в нападение. Везните се накланяха в едната или другата посока постоянно, но само до началото на настоящия сезон. Причината - BBC, формирано от Карим Бензема, Кристиано Роналдо и уелския феномен, се представя под очакванията през настоящата кампания, а ефективността на триото е в най-ниската си точка.

Това си има своето обяснение в честите контузии на Бейл и френския таран, както и промяната в играта на Роналдо, но в същото време никой не може да отрече факта, че триото не прави достатъчно добър сезон. Като отбор Реал Мадрид бележи по-малко и допуска повече голове, когато тримата са на терена, а това се доказва от статистиката.

С BBC на терена "кралете" допускат средно по 1.2 гола на двубой, печелят 2.3 точки и имат 66.7% победи във всичките си мачове. Когато един от тях липсва, всяка статистика се подобрява - 1.0 допуснати попадения, 2.4 спечелени точки на мач и 73.7 % регистрирани победи. Красноречив е и фактът, че без Роналдо съставът на Зинедин Зидан е спечели 9 от 10-те си срещи и няма поражение.

Реал Мадрид печели 81.8% от мачовете си, в които някой измежду CR7 или Бензема не е на терена (64.3% спечелени мачове, когато двамата са на терена). Интересното е, че когато някой от тях не е сред стартовите 11, "белия балет" бележи повече голове (2.9 гола средно на мач), а и регистрира по-малко в своята мрежа.

През уикенда беше видно, че когато Роналдо е извън строя, Карим Бензема е напълно способен да носи Реал на гърба си. Той беше най-добрият играч срещу един от силните домакини в Ла Лига (Ейбар) при победата с 4:1. Френският таран вкара 2 гола и за пореден път доказа статистиката от настоящия сезон - Реал Мадрид е по-добър, когато един от BBC не играе, особено срещу по-слаби отбори. А Бензема просто доказа, че е сред топ футболистите в световен мащаб, когато играе в любимата си роля - като хищник в противниковата пеналтерия.

Тактически тази тенденция също е доказана. В най-силните си мачове през сезона Реал Мадрид играе в схема 4-2-3-1, при която един или дори двама от атомното трио на "белите" не играе. Отборът бележи повече, допуска по-малко и има по-сигурна основа в дефанзивен план. Срещу Севиля и Атлетико Мадрид, когато тази стратегия беше използвана, селекцията на Зидан не допусна нито един гол, а отбеляза по 3 гола във вратите на двата си конкурента в Испания.

Това е сериозен проблем, пред койо френската легенда е изправен. През миналогодишната кампания той нямаше проблем да остави Бензема или Бейл на пейката, за да изпробва схемата 4-4-2, но през този сезон, особено в дербитата, той разчита на 4-3-3, при което BBC е на терена. Така е било и така ще бъде винаги, независимо какво говори статистиката. Ако тримата са налични и следва възлов мач (какъвто е този срещу Наполи в Шампионска лига), тримата ще бъдат на терена, за да плашат противниковата защита.

Но едно е видно за всички, дори да не се позоваваме на статистиката - когато някой от Бейл, Бензема или Кристиано не е на терена, другите двама играят по-добре. Следователно в Реал са длъжни да се замислят - не е ли време да бъде сложен край на "ерата BBC"?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички