Удар за настоящето, удар за бъдещето, удар за Реал Мадрид


Удар за настоящето, удар за бъдещето, удар за Реал Мадрид

2962 0

Флорентино Перес често върши нелогични неща. Трансферите, които прави, винаги са насочени основно към маркетинговата страна на футболиста, а след това се мисли може ли той да пасне в състава. В неговата ера са извършени трансфери за над 1 милиард евро, а успехите, независимо от спечелването на "Десетата", не оправдават тази сума. Но понякога дон Флорентино прави такива удари, каквито никой не очаква и са насочени и към настоящето, и към бъдещето. 

Преди време такъв пример беше Месут Йозил, дошъл за едва 10 милиона. Сега това е 21-годишният Матео Ковачич, който може да е ключът към успеха на Реал Мадрид и през новия сезон, и през следващите 10 години. 

Бившият вече играч на Интер блести най-вече с футболен интелект. Едва ли някой е предполагал, че в още ранна професионална футболна възраст той може да се преквалифицира от типичен атакуващ халф в дефанзивен такъв, и то със сериозен успех. "Нерадзурите" нямат особени поводи за радост през последните години, но начинът, по който развиха Ковачич в поливалентен футболист, способен да играе на няколко позиции, е достоен за уважение. Затова и без очевидни успехи, без да блести на терена той струва 35 милиона евро. За справка - лидерът на Ливърпул Коутиньо беше продаден срещу само 7 милиона евро преди две години и половина. 

Ефектът от този трансфер ще бъде мигновен, което е просто бонус към крайната идея - бъдещето. 

Защо Ковачич ще помогне през този сезон? 

Матео вече натрупа опит по европейските терени и в един от най-легендарните отбори Интер. Да, "нерадзурите" не са фактор в последните години, но напрежението върху играчите и треньорите е едно и също. Беше му гласувано доверие и записа 80 официални мача в рамките на само две години. Още по-забележително е, че Валтер Мадзари и Роберто Манчини по-често го използваха на непривичната за него позиция на дефанзивен халф, но и там той се справяше добре. Сега статистиките му ще се подобрят, най-малкото защото ще играе до играчи като Тони Кроос и Лука Модрич. 

Ковачич е изключително поливалентен футболист, който ще може да запълва "дупки" на няколко позиции в халфовата линия. Това ще му помогне да запише повече игрови минути. Най-важна обаче е играта на Реал Мадрид и мотора на халфовата линия Тони Кроос. През миналата година той беше най-добрият играч на "кралския клуб" (с изключение на Кристиано Роналдо), но недоверието на Карло Анчелоти в Ияраменди и Лукаш Силва изигра лоша шега на немеца. След сезон, в който Кроос беше несменяем титуляр в Байерн и Германия и стана световен шампион, той беше играчът с най-много минути още в дебютния си сезон. Това оказа влияние и още през март се видяха признаци на голяма умора. Въпреки това той остана на терена и това отслаби сериозно халфовата линия на Реал. Сега с Ковачич в състава Кроос ще получава нужната почивка, а наличието и на Каземиро и здравия Модрич ще помогне на халфовата линия да остане свежа през целия сезон. А Ковачич не е дал повод за притеснение, че няма да се справи с тежката задача да е заместник на Модрич и Кроос. 

Защо Ковачич ще помогне за бъдещето на Реал? 

Хърватският национал, ако издържи на напрежението и продължава да се развива във възходяща линия, ще стане лидер на халфовата линия на клуба. А също толкова възможно е Лукаш Силва и Асенсио да са до него след няколко години.  Именно Матео ще е основният виновник за това. Неговото идване означава, че двамата ще бъдат отдадени под наем, като в момента ръководството на Реал упорито търси отбори, в които двамата ще бъдат титуляри. 

Асенсио със сигурност щеше да остане в Реал, ако Ковачич не беше трансфериран от Интер. Той беше сред най-добрите играчи на терена по време на подготовката, но надали щеше да получава достатъчно игрови минути, за да продължи развитието си. Лукаш Силва пък беше хвърлен в дълбокото. Бразилецът обаче току-що беше приключил шампионски сезон с Крузейро и попадна в най-големия клуб в света, без да води подготовка. Това би било шок за всеки футболист, а какво остава за 21-годишен младеж, който не се е сблъсквал с реалността на европейския футбол? Сега той ще има шанс да се докаже в друг отбор, да играе по-редовно и да възвърне самочувствието си от миналия сезон. 

И двамата могат да благодарят за тази възможност на Матео Ковачич и Флорентино Перес. Сега върху тях няма да има това напрежение, което можеше да има, ако "Ел пресиденте" не беше блеснал с този трансферен ход. Освен това сега Ковачич има шанс да играе редовно в клуб като Реал, но да се учи и от двама от най-добрите разиграващи халфове в последните 15 години - Модрич и Кроос.

Единственият губещ в ситуацията е Асиер Ияраменди. Привлеченият за 40 милиона евро полузащитник загуби тотално доверието на ръководството, а Рафаел Бенитес имаше нужда от 3 седмици, за да стигне до заключението, до което стигна и неговият предшественик Карло Анчелоти - Ияра няма бъдеще в халфовата линия на Реал. Той получи много шансове, но е време да отстъпи мястото си. Време е да видим какво може един 21-годишен хърватски магьосник, роден в Линц. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички