Шумните провали на Барселона, които изритаха Валверде преждевременно от "Камп Ноу"


Шумните провали на Барселона, които изритаха Валверде преждевременно от "Камп Ноу"
Снимка: Getty Images/Guliver

4577 0

Късно снощи Барселона официално се раздели с Ернесто Валверде. 55-годишният испански наставник бе начело на каталунците от лятото на 2017г. и се превръща в първия мениджър на Барса, който е уволняван по средата на сезона, от Луис ван Гаал преди 17 години.

В Испания веднага направиха анализ на свършеното от наставника, като откроиха 5 двубоя, които са спомогнали шефовете на каталунците да загубят вяра във Валверде. Под ръководството на Валверде отборът спечели Ла Лига в последните 2 години. През настоящата кампания каталунците са на първата позиция в испанския шампионат с равни точки с големия враг Реал Мадрид, като тимът спечели групата си в Шампионска лига и ще играе във фазата на осминафиналите. Именно в този турнир обаче Барселона не се представя никак добре в последните години, като два от изброените 5 мача са от "Турнира на богатите".

Рома - Барселона 3:0, реванш от четвъртфиналите в ШЛ, 10 април 2018 г.

След като Барселона отстъпи и в двата двубоя за Суперкупата на Испания от Реал Мадрид, нещата започнаха да се подобряват за Валверде. От началото на сезон 2017/18 се радваше на рекорд от 36 двубоя без загуба.

2 седмици и половина преди титлата в Ла Лига обаче каталунците "потънаха" в Европа. Отборът на Валверде победи у дома Рома с 4:1, но след това италианският клуб се превърна в едва третия тима в ШЛ, който успява да сътвори подобен обрат след 3 или повече гола разлика. Точно тогава "блауграна" претърпя едно от най-големите си унижения в Европа.

Ливърпул - Барселона 4:0, реванш от полуфиналните срещи в ШЛ, 7 май 2019 година

Миналата година каталунците изживяха дежа вю, като отново в първия двубой си осигуриха комфортна преднина от 3:0 срещу Ливърпул. Мърсисайдци, без Мохамед Салах и Робертно Фирмино, но с Дивок Ориги съумяха да сътворят големия обрат, за да се класират на финал и след това да вдигнат трофея.

Вечерта бе описана в испанските медии като "трагична" и "исторически провал", а този двубой бе поредният минус за Валверде, който все пак и тогава запази работата си.

Барселона - Валенсия 1:2, финал за Купата на Краля, 25 май 2019 г.

Дори и дубъла на титлата в испанския шампионат не успя да донесе радост на Барселона. А загубата във финала за Купата на Краля от Валенсия само допълнително усложни ситуацията след двубоя с Ливърпул.

Именно срещата с "прилепите" бе надеждата за Валверде, че ще успее малко да се превъзмогне болезненото отпадане, но стана още по-лошо. И тогава обаче ръководните фактори в клуба не обвиниха наставника.

Еспаньол - Барселона 2:2, двубой от Ла Лига, 4 януари 2020 г.

Загубите от Атлетик Билбао, Гранада и Леванте щяха да им струват доста по-скъпи, ако големият съперник Реал Мадрид не се препъна през първата половина на този сезон.

Голямата борба между двата отбора бе очевидна и при равенството в "Ел Класико" през декември на "Камп Ноу", но това беше първият резултат на Барселона след почивката, който бе като предупредителен знак. Еспаньол бе долната част на таблицата и не бяха били Барса в Ла Лига от 2009 г.

Барселона - Атлетико (Мадрид) 2:3, Суперкупа на Испания, 9 януари 2020 г.

Само 5 дни по-късно след равенството, стана още по-зле за Барселона и Валверде. 9 минути преди края в Саудитска Арабия каталунците водеха с 2:1, но допуснаха обрат от Атлетико, който впоследствие костваше и мястото на наставника. Освен това в последните 5 двубоя Барселона има само една победа.

А повече подробности за новия треньор на Барселона и какво ще изисква от отбора - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички