Какъв стил изповядва новият треньор на Барселона и какво ще изисква от играчите?


Какъв стил изповядва новият треньор на Барселона и какво ще изисква от играчите?
Снимка: Getty Images/Guliver

5816 0

Новият наставник на Барселона Кике Сетиен може и да не е името, което привържениците на каталунците са се надявали да чуят като заместник на Ернесто Валверде, но той представи своите виждания и идеи, които, ако се осъществят, определено ще накарат феновете да преосмислят позицията си относно него.

Той определя футболът като неговия живот, а "играта, топката и тревата" - като неговата страст. Споделя, че това е факт от дълги години. Доколкото треньорската професия, самият той признава, че играчите невинаги са съгласни и разбират своите треньори, като такъв е бил случаят и с него. По думите му обаче, това се е променило щом е видял как играе Барселона на Кройф - тогава е преосмислил вижданията си и е разбрал как точно стоят нещата.

"Когато станах треньор, виждах и учех неща от другите. Заимствах чужди нюанси и ги прилагах. Нямах капацитета да съм иноватор. Моята идея за играта се базира върху връзката с топката. Ако притежаваш топката, няма как да ти вкарат. А и играчите се наслаждават много повече топка в крака, отколкото да тичат по нея. Винаги се опитвам да пренеса тази нагласа в играчите - да държат топката повече, да навлизат в противниковото наказателно поле и следователно да умножават шансовете за гол" - започна с вижданията си Сетиен.

"Вярно е, че когато имаш технични играчи, това улеснява поставените задачи. Някои играчи просто не могат да разберат и изпълнят напълно указанията, които са им поставени. Тези, които разчитат играта, могат да бъдат много по-добри. Нямам специално използвана формация, тя се променя в зависимост от нуждите. Понякога в действие можеш да кажеш нещо на играч, който е по-близо до теб, а той да го предаде на другите. На полувремето е най-добре, защото можеш да разговаряш с играчите и да направиш ясни тактически промени, ако са нужни" - споделя новият треньор на Барселона.

 

Той признава още, че на един играч могат да му повлият различни фактори, които да променят представянето му в даден двубой. 61-годишният наставник даде пример с това, че е възможно, ако някой сбърка две-три подавания в началото, това да му повлияе за целия двубой. Това може да стане системно и да се пренесе в други мачове - цялостната форма да се развали. Затова всеки играч трябва да знае своите отговорности и задължения.

"Налагането на младите също е важно. Никога не съм се страхувал да пусна в игра някой, който се е доказал на тренировки. Младите носят енергия и ентусиазъм. Много мачове са решени от малките детайли. Те оказват най-голямо влияние на срещите. От борба за втора топка можеш да загубиш топката, а след това противникът да вкара. Това, върху което акцентирам, е да отбелязвам всички тези ситауции и да ги разисквам след тренировките, обикновено си ги записвам. По време на играта имам представа какво се е случило, но винаги ще изпуснеш някой детайл, затова трябва след мача да ги разгледаш отново" - заяви испанецът.

В заключение той обобщи: "Моите играчи трябва да са практични. Не искам играч да опитва да вкара или да асистира за 10-и път, ако преди това е опитал 9 и всички са били неуспешни. Ценя играчите, които са фокусирани 90 минути по време на 38 мача. Такива, които правят минимален брой грешки и са съсредоточени върху задачите си".

А между кои четирима футболисти евентуално ще избира Барселона за заместник на Суарес, след като той се контузи - вижте в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички