Осъзнава ли Роналдо, че е време за промяна?


Осъзнава ли Роналдо, че е време за промяна?
Снимка: Guliver/GettyImages

4469 0

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо изигра един от по-слабите си мачове за "белия балет", след като направи куп пропуски и сбърка немалко пасове при победата с 2:1 над Спортинг (Лисабон) в Шампионска лига. Все пак португалският ас успя да се разпише, и то по начин, който е много нетипичен за него.

Да, Роналдо някога беше велик изпълнител на преки свободни удари, но все по-рядко намира целта - вратата, а още по-рядко топката се оплита в мрежата. Но не за това става въпрос.

Бившият ас на Манчестър Юнайтед се прочу с изстрелите си отдалеч и от статични положения, при които удря така топката, че тя не получава почти никакво въртене. Вместо това, благодарение на съпротивлението на въздуха, тя почва да сменя посоката си и почти винаги това объркваше вратарите на съперниковите футболисти.

ЗИДАН: СПЧЕЛИХМЕ СРЕЩУ СПОРТИНГ, ЗАЩОТО СМЕ...

В настоящото видео лесно може да забележите как Кристиано Роналдо успяваше да излъже вратарите с този феноменален удар, при който въртенето на топката е минимално, а в най-честите случаи то е отгоре-надолу, вместо стандартното при технични удари странично въртене.

По време на Евро 2016 той така и не изневери на стила си. Това доведе до над 20 изстрела само от преки свободни удари, а нито един не се превърна в гол. През настоящия сезон тенденцията се очертаваше да продължи - подобни опити имаше и срещу Осасуна, и срещу Спортинг (Лисабон), но това не доведе до нищо добро за "белия балет".

Това обаче се промени в 88' на двубоя срещу Спортинг (Лисабон). Нарушение пред наказателното поле на португалците, топката беше поставена вдясно от вратата. Нерядко Роналдо оставя подобни положения на своите съотборници - преди Месут Йозил, сега Хамес или Гарет Бейл. Имаше подозрения, че именно със силния си ляв крак Родригес може да пробва да промени съдбата на Реал Мадрид. Не - моментът принадлежееше на Кристиано...

РОНАЛДО ПОБЕСНЯ СЛЕД ПОБЕДАТА НАД СПОРТИНГ

Типично поставяне на топката, няколко премерени крачки назад и една в страни. Типична засилка...

Единственото типично за Роналдо нещо при този пряк свободен удар е засилката. Много рядко, ако изобщо, можете да видите Роналдо да върти топката с фалц, придаващ странично въртене. В случая той заложи именно на това и то даде резултат.

Разбира се, това не е представителна извадка, но когато играч от калибъра на Роналдо прибегне до някаква промяна в стила си на игра, то определено е продиктувано от нещо и не е случайно. Така стана с легенди като Франческо Тоти, Райън Гигс, Майкъл Джоран, Коби Брайънт - все титани в своите спортове. Нима дойде времето и на Роналдо да започне измяна в играта си, с цел това да удължи кариерата му? Може би. Твърде рано е да се говори, особено след 150-те минути, в които той е играл през тази кампания. Но определено е тема, която можем да следим с интерес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички