Годините на прехода приключиха - Барселона намери точния човек


Годините на прехода приключиха - Барселона намери точния човек
Снимка: Guliver/GettyImages

3183 0

С напускането на Карлес Пуйол в Барселона зейна дупка в защита, която нито Хосеп Гуардиола, нито Тито Виланова, нито Тата Мартино, нито Луис Енрике намериха начин да оправят. Разбира се, Пеп реши да заложи на Хавиер Масчерано в ролята на централен бранител - риск, който се оправда, тъй като аржентинският национал е изключително интелигентен футболист и се допълва отлично с Жерар Пике. Но усещането винаги е било, че най-слабото звено на Барселона е именно защитата, а липсата на Пуйол направи разликата с останалите линии много сериозна. 

Всеки един треньор се опита да запълни тази липса. В клуба бяха привлечени редица имена, като започнем от Дмитро Чигрински и стигнем до Томас Вермаален и Жереми Матийо. Нито един от тях не успя да се наложи до Жерар Пике, нито един от тях не успя да измести Масчерано, дори когато аржентинецът не е във форма. Марк Бартра също нерядко получаваше шансове, но в крайна сметка той се озова в Борусия (Дортмунд).

ЛУИС СУАРЕС Е ПО-ДОБЪР ОТ КРИСТИАНО РОНАЛДО

Годините на преход се очертаваха да продължат и през този сезон, след като Матс Хумелс се озова в Байерн, а Джон Стоунс отказа на Барселона заради пари. Именно благодарение на тези две сделки обаче "блаугранас" удариха джакпота на трансферния пазар - Самуел Умтити.

Младият защитник на френския национален отбор показва завидна зрялост, въпреки че е едва на 22 години. В Лион той беше несменяем титуляр, а дори получи възможност да покаже качествата си на Евро 2016. Той беше закупен срещу 25 милиона евро, което в днешната трансферна реалност във футбола си е направо евтино. И то за футболист, който веднага показва, че има потенциал да се справи с тежката задача да е защитник на тази Барселона.

ОТНОВО ПОГНАХА БАРСЕЛОНА ЗАРАДИ ТРАНСФЕР

Най-големите притеснения бяха свързани с това дали Умтити ще успее да пасне на стила на Барселона - бърз, динамичен, с множество подавания, в който защитниците имат роля дори в нападението на тима. Френският бранител обаче пасна до милиметър на този отбор, а в единствената среща, която Барселона загуби до момента, той беше на резервната скамейка - 1:2 срещу Алавес.

В останалите мачове той игра със завидно самочувствие, а отбраната допусна 2 гола - и двата срещу Севиля, в откриващия двубой за Примера дивисион. Досега обаче той е изключително стабилен, няма нито една грешка, довела до гол, и, въпреки че 4 мача и 340 минути не са представителна извадка, то 22-годишният бранител определено показва, че годините на преход от Пуйол към новия облик на каталунската отбрана май са преминали.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички