Галактическа теория: Кой ще бъде следващата перла в короната на Реал?


Галактическа теория: Кой ще бъде следващата перла в короната на Реал?
Снимка: Guliver/GettyImages

5606 0

В Испания са абсолютно категорични, че през това лято Реал Мадрид ще поднови активната си трансферна политика, а Флорентино Перес вече подготвя сделка за новия "галактико" и първия след Гарет Бейл през лятото на 2013 година. Причините за това са две. Едната е свързана с факта, че "кралете" вече трябва да изберат наследник на Кристиано Роналдо (32), а другата е, че уелсецът не доказва, че може да предизвика този ефект, който португалецът има от 2009 година насам. И логичният въпрос е следният: кой е потенциалният следващ "галактико"?

Кандидат №1 е звездата на Челси Еден Азар. Белгийският ас възстанови своите акции през настоящия сезон и поведе лондончани към нова титла във Висшата лига след разочароващия сезон 2015/16. Вече на 26 години той е идеалният кандидат за това да бъде лидер на нападението на Реал Мадрид в следващите 5-6 години, както и един от малкото действащи футболисти, които могат да предизвикат маркетинговия ефект, който имаше Роналдо със стъпването си на "Сантиаго Бернабеу".

Самият Азар никога не е криел желанието си да играе за "белия балет", както и факта, че един от идолите му е настоящият треньор на тима - Зинедин Зидан. Също така стилът на клуба ще пасне отлично на неговите качества. Независимо колко трудно осъществима е такава сделка, Азар и Реал Мадрид са комбинация, която звучи интересна, а и предначертана. В случая, такъв трансфер може да бъде определен като "вероятен". Антонио Конте може да замени крилото с Хамес Родригес и да използва белгийския ас в преговорите за Алваро Мората - най-голямата цел на италианския специалист, откакто пое "сините".

Другият сериозен кандидат за поста "галактико" е Пауло Дибала. Неколкократно той отказа на Барселона в последните две лета, за да остане в Ювентус, но "бианконерите" са готови да разгледат оферти за най-добрия си футболист. В Реал Мадрид са изключително пленени от качествата на младия аржентинец, но проблемът няма да е в исканите 120 милиона евро, а във факта, че през миналото лято Ювентус продаде Погба. Изобщо няма да се хареса на феновете, ако за второ поредно лято отборът бъде напуснат от най-голямото име в състава на Масимилиано Алегри. Но и тук, както в сделката с Челси, ключова роля може да изиграе Алваро Мората.

Трети вариант е стрелецът на Борусия Дортмунд Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът е същинска голова машина в последните 3 сезона и се установи като един от топ 10 футболистите в световен мащаб. Самият той винаги е искал да играе на "Сантиаго Бернабеу", а Борусия изглежда готова да го продаде. Тук Манчестър Сити изглежда най-големият конкурент на "белия балет", но Флорентино Перес не се притеснява от това. С времето е доказал, че ако иска футболист, намира начин да го привлече, особено когато става дума за "галактико". Проблемът идва от възрастта - нападателят ще навърши 28 години през лятото, което прави "прозорецът" за установяване на доминация по-кратък, отколкото при Еден Азар и Пауло Дибала.

Третата опция е пряко зависима именно от Обамеянг. Ако той се озове на "Етихад", автоматично това прави Реал Мадрид фаворит за привличането на Серхио Агуеро - една от дългогодишните цели на Флорентино Перес. Проблемът при него беше, че феновете нямаше да приемат директен трансфер по оста Атлетико - Реал, но сега такъв ход изглежда добър и за двете страни. Аржентинецът обаче става на 29 през лятото и не е доказал, че може да носи цял отбор на своя гръб, бележейки 40+ гола на сезон. В такъв случай, защо им е на Реал да взимат нападател, след като вече имат такъв в лицето на Бензема, който е отлична "втора цигулка" на Кристиано Роналдо?

Четвъртият вариант за нов "галактико" е и най-любопитен - Килиан Мбапе. 18-годишният суперталант не се вписва в концепцията на Перес за "галактико" (вече установено име в световния футбол, което да може да трансформира отбора). Но в ерата на социалните мрежи той вече предизвиква фурор с изявите си и на чисто маркетингово ниво ще предизвика вълна от коментари и ще генерира сериозни приходи, сравними с тези при привличането на Бейл.

Ситуацията около Мбапе е наистина много интересна, защото самият нападател иска да остане още поне един сезон в Монако, където ще е звездата на тима и ще може да продължи възходящата си линия на развитие. В който и да е европейски гранд, той ще бъде поставен на пейката и тепърва ще трябва да свиква с футбола, който се практикува там (Англия и Испания). Това до някаква степен ще блокира развитието му, а никой не иска това да се случва с един от най-големите футболни таланти.

В същото време обаче Флорентино Перес активно говори за Килиан Мбапе - президентът на Реал почти никога не споменава футболисти от други отбори, без да има някакъв план. "Кралете" със сигурност ще следят внимателно ситуацията около нападателя, но лято 2017 по всяка вероятност ще се окаже твърде рано за подобна сделка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички