5 причини за жалката защита на титлата от страна на Реал Мадрид


5 причини за жалката защита на титлата от страна на Реал Мадрид
Снимка: Guliver/GettyImages

3226 0

Реал Мадрид показа постоянство под ръководството на Зинедин Зидан, което най-накрая доведе до спечелването на титлата в Ла Лига за пръв път от сезон 2011/12. Но от играта на "белия балет" няма и помен, а "кралете" организираха една от най-слабите защити на титла в големите топ първенства от години насам (Лестър не се брои).

Действащият шампион вече изостава на 8 точки от основния фаворит за титлата Барселона. Каталунците имат само едно равенство от началото на сезона и играят прекрасно, въпреки че и в състава на Ернесто Валверде има играчи, които са далеч от най-добрата си форма. Каталунците обаче играят умно, печелят лесно и вече имат категоричен аванс на върха в класирането. В същото време Реал Мадрид печели много трудно мачовете си, играе слабо, предвидимо и вече загуби точки срещу отбори като Леванте, Валенсия (равенства), Бетис и Джирона (загуби). Но на какво се дължи безпрецедентният спад в играта на Реал Мадрид?

Кристиано Роналдо

Големият лидер и големият голмайстор на "белия балет" има "колосалния" 1 гол на своята сметка в 10 шампионатни мача. Да, той беше наказан за 4 мача от вътрешното първенство, което отново си е негова вина, но той има един-единствен гол от над 40 удара по посока на противниковата врата. Това прави голова ефективност от едва 2.5% - най-слабата сред нападателите изобщо в Европа.

Карим Бензема

Френският нападател обира сериозна порция от критиките и напълно ги заслужава. Да, той прави всичко това, което се иска от него - помага в изнасянето на топката, действа като разпределител в заключителната фаза на игра и прави добри комбинации с Иско, Марсело, Кристиано и Карвахал. Но това, което липса, са головете, а той пилее положение след положение вече 10 кръга, а рядко му се случва изобщо да уцели вратата.

Защитата е под всякаква критика

Даниел Карвахал може и да е контузен, но младокът Ашраф поне в дефанзивен план успява да го замести достойно. Но защита изобщо не се представя на ниво, а вината пада основно върху Серхио Рамос и Марсело. Двамата са далеч от добрата си спортна форма от преди само няколко месеца, като грешките им зачестяват с изиграването на всеки мач. "Вересиите" в защита пък карат мнозина да упрекват Каземиро, но бразилският ас се представя на познатото добро ниво и играе по начина, по който сме свикнали. Но истината е, че той не може да покрие грешките на всички. През миналия сезон се ограничаваха до тези на Марсело, но сега грешките дебнат отвсякъде.

Контузиите

Странно е Реал Мадрид да се оплаква от контузени, но истината е, че най-вече Матео Ковачич липса. Хърватинът започна изключително силно сезона и се превърна в най-добрия "box-to-box" полузащитник на разположение на Зинедин Зидан. След перфектните мачове срещу Барселона обаче той се контузи лошо и ще продължи да отсъства. Гарет Бейл придава друго измерение на атаката на Реал, дори когато е в слаба форма, а бързината на Карвахал в предни позиции определено липсва. Поне десният защитник скоро се завръща и ще може да помогне на своите.

Продажбата и на Хамес Родригес, и на Алваро Мората

Двамата, които най-много се оплакваха от ротациите на Зинедин Зидан и липсата на игрово време, вече не са на "Сантиаго Бернабеу". И това си личи. Колумбийският плеймейкър беше в конфликт със Зидан, но винаги разнообразяваше играта на Реал Мадрид в нападение, беше постоянна заплаха с ударите си отдалеч и се разбираше перфектно с Кристиано Роналдо на терена. Заслугата на Мората за титлата в Испания е по-голяма, отколкото смятат феновете на тима - 17 ключови гола, повечето от тях или победи, или изравнителни. Той беше всичко, което Бензема не е, а когато той беше на терена, Реал Мадрид коренно променяше играта си в нападение - не към по-добро или по-лошо, а към по-различно, което беше объркващо за всеки съперник. Сега нито той, нито Хамес са на разположение на Зидан, а пейката е прекалено къса, за да повлияе на играта на "белия балет". И логичното се случва - липса на вдъхновение след 60-ата минута на мачовете на тима.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички