5 фактора, които обясняват кризата в Реал Мадрид


5 фактора, които обясняват кризата в Реал Мадрид
Снимка: Guliver/GettyImages

3062 0

Европейският шампион Реал Мадрид не започна особено силно новия сезон, а назначеният през лятото Хулен Лопетеги вече се притеснява за мястото си на "Сантиаго Бернабеу". Да, "белия балет" е с равен брой точки в Ла Лига с Барселона, а групата в Шампионска лига предполага лесно излизане на "кралете" на първа позиция, независимо от поражението от ЦСКА Москва. Но ужасяващата серия от една победа в 5 мача и липсата на гол вече повече от 5 часа показват, че в Реал нещата не вървят. Но защо? Това ще се опитаме да обясним в следващите редове: 

Фактор №1: Контузията на Иско

Изненадващата операция, която плеймейкърът претърпя, притесни всички в отбора, макар че първоначално изглеждаше, че тимът ще се справи с неговата липса. Иско обаче е най-важният играч на Хулен Лопетеги, а офанзивната философия на треньора е изградена около качествата на бившия играч на Малага. Иско твореше в предни позиции, осигуряваше положения за почти всички играчи както в нападение, така и в халфовата линия. Неговият директен стил носеше постоянна промяна на темпото в атаката на Реал, която в последни мачове се основава единствено на центрирания от крилото в наказателното поле. Неговото отсъствие в последните мачове, заедно с по-слабата форма на Лука Модрич, е в основата на това Реал Мадрид да се представя отчайващо.

Фактор №2: Навиците на Карим Бензема

Имаше един момент по време на мача с Атлетик Билбао - в края на срещата Марко Асенсио направи страхотен пробив, при който стигна до наказателното поле и след това изведе Бензема на чиста позиция в наказателното поле. Френският ас, вместо да стреля, потърси комбинация с партньора си в нападение - в случая Лукас Васкес, който не успя да засече във вратата.

Наглед обикновената игрова ситуация илюстрира идеално навиците на Бензема. Бившият играч на Лион, който в първите си години на "Бернабеу" играеше като "complete forward" (най-точното обяснение е завършен нападател, който няма ясно установена роля). С напредването на възрастта на Кристиано Роналдо, ролята на Бензема от нападател се превърна в това да помага на Роналдо като втори нападател, на моменти като ляво крило и най-вече като плеймейкър. И тези навици не са забравени все още от нападателя. Сега, когато той трябва да е основният голмайстор на тима, е повече от видно, че все още Бензема не може да привикне към ролята си, която така умело изпълняваше през първата половина на своята кариера. В момента му липсват остротата и най-вече усета към гола. Със сигурност ще се върнат, но трябва да мине малко време.

Фактор №3: Световното първенство по футбол

Рафаел Варан е най-стабилният защитник до момента в Реал Мадрид, но безспорно формата му е по-слаба от тази, показана по време на Световното. Същото важи и за Серхио Рамос, който няма мач без грешка от началото на сезона. Километражът, навъртян от Карвахал и Марсело в последните 2 години, показва своето отражение и в момента и двамата са извън форма и често получават травми. И не на последно място - Лука Модрич. Едва 10 дни почивка имаше хърватският маестро, който е моторът на Реал Мадрид. Той изведе Хърватия до финала на Световното, но все още не е напълно възстановен физически, а това се отразява на свежестта в играта на Реал в халфовата линия. Тя не е така доминантна, както беше през последните 2-3 години, а липсата на свежест у Модрич, както и изненадващите грешки на Кроос през този сезон, афектират по лош начин цялостното представяне на "белия балет".

Фактор №4: Пасивността на трансферния пазар

За трето поредно лято Реал Мадрид остана пасивен на пазара и не привлече нова звезда. И, докато това не беше фактор в предишни години, сега Реал Мадрид освен изморен и пренаситен, е и лесно разгадаем. Не е случаен фактът, че един от най-добре представящите се играчи от началото на сезона е Дани Себайос - халф, непознат за повечето противникови отбори заради малкото му изяви през миналия сезон. Но когато бековете и халфовата линия на Реал Мадрид не са на 100% готови и играта им не върви, те са лесна плячка за футболистите, които използваха последните 3 години да разучат това, което в Реал правят най-добре и най-слабо. В Реал могат само да се надяват Модрич, Кроос, Марсело, Карвахал и Каземиро да влязат час по-скоро във форма. В противен случай Реал ще продължи да страда, защото когато не са на 100%, примесено с факта, че защитите са все по-добре подготвени срещу тях, съперниците ще нанасят все по-тежки поражения срещу "кралете".

Фактор №5: Липсата на Кристиано Роналдо

Със сигурност продажбата на Кристиано Роналдо не помага на Реал Мадрид в този тежък момент. Но е твърде рано да се каже до каква степен неговото отсъствие се отразява на настоящата форма на Реал Мадрид. В последните два сезона с бялата фланелка португалецът записа посредствени за своите стандарти първи половини на сезоните. Той беше най-добър в периода януари - май, но преди това получи сериозни критики за представянето си. Със сигурност през втората половина на сезона неговата липса ще се усети остро, особено ако Бейл и Асенсио не започнат да бележат по-често. Но дори във формата, в която се намираше между септември - декември през последните си два сезона, неговата липса се усеща в нападението на Реал.

Междувременно един от лидерите в тима също даде мнението си защо Реал Мадрид играе отчайващо - обяснението му четете тук!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички