УЕФА показа 5-те най-добри финала в историята на Лига Европа/Купата на УЕФА (ВИДЕО)


УЕФА показа 5-те най-добри финала в историята на Лига Европа/Купата на УЕФА (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2462 0

Предстои финалът в Лига Европа, като Рома ще опита да спре Севиля, който се е устремил към рекорден седми триумф в надпреварата. Най-близо до андалусииците са Ливърпул, Интер и Атлетико Мадрид, които са с два пъти по-малко трофеи в състезанието - по три.

Именно двата испански гранда, мърсисайдци и "нерадзурите" са замесени в някои от най-добрите финали в историята на Лига Европа/Купата на УЕФА. Именно европейската футболна централа показа 5-те двубоя, които според тях си заслужават да бъдат отбелязани.

Запомнящите се финали в Лига Европа/Купата на УЕФА

Ето и избора на европейската футболна централа (взимат се предвид само 24-те финала, които се решават в един мач - 9 от тях минават през продължения, а 5 - през дузпи; имало е общо 77 гола в тези срещи - средно по 3,2 на двубой).

1998 година: Лацио - Интер 0:3

Повторение на финала от 1991 година, който обаче е в два мача. "Нерадзурите" взимат 3-та Купа на УЕФА в рамките на десетилетие. Хавиер Санети асистира на Иван Саморано за ранно попадения (5'), преди двамата отново да комбинират за втория гол - този път на Санети (60'). 21-годишната суперзвезда Роналдо пък блести при третия гол (70').

"Лацио имаше невероятен отбор. От време на време гледам този мач отново. Само какъв мач" - спомня си бразилецът.

2001 година: Ливърпул - Алавес 5:4 (след продължения)

"През първото полувреме нещата нямаше как да са по-добри" - спомня си Дитмар Хаман от Ливърпул след мач, в който неговият тим на два пъти пропилява аванс от две попадения в най-резултатния финал в историята на Купата на УЕФА.

Алавес изравнява за 4:4 в 88-ата минута, но Делфи Джели си отбелязва автогол в последвалите продължения и след правилото "златен гол" Ливърпул печели на секундата с 5:4.

2003 година: Селтик - Порто 2:3 (след продължения)

Жозе Моуриньо, току спечелил с "драконите", определи мача като "чудесен пример за всички, които обичат футбола". Дори наставникът на загубилия Селтик - Мартин О'Нийл, се съгласява и допълва: "Това бе великолепен, великолепен опит". Голямата звезда на този дуел бе Деко.

2007 година: Еспаньол - Севиля 2:2 (след продълженията, а след дузпи Севиля печели с 3:1)

Севиля се превръща във втория отбор, който успешно защитава триумфа си в Купата на УЕФА - след Реал Мадрид (1985 и 1986). Андрес Палоп е с ключови заслуги за това след отлични изяви под рамката на вратата за андалусициите при дузпите, където спасява три. Преди това участва и за първия гол в мача със страхотно дълго хвърляне на топката. Треньорът на Еспаньол Ернесто Валверде признава, че той е направил разликата.

2016: Ливърпул - Севиля 1:3

Севиля търсеше своята 5-а, а Ливърпул - своята 4-та. Даниел Стъридж изведе мърсисайдци напред, но отборът на Унай Емери изравни с гол точно след почивката, преди да последват два гола на капитана Коке, с които Ливърпул бе повален. "Обичаме този турнир, това е нашият турнир" - споделя Емери. "Разочаровани сме, вбесени, но ще използваме това" - пък заявява Клоп. И изпълнява обещанието си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички