Моуриньо преди финала в Лига Европа: Историята не печели мачове


Моуриньо преди финала в Лига Европа: Историята не печели мачове
Снимка: Getty Images

1293 0

След 31 години чакане да стигне до финала на европейско състезание, Рома успя да го направи в два последователни сезона под ръководството на Жозе Моуриньо. През първата си година начело "Специалния" осигури първия европейски триумф на клуба след Купата на междуградския панаир през 1961 г., побеждавайки Фейенорд в първия сезон на Лигата на конференциите Европа.

Сега Моуриньо ще изведе отбора във финала на Лига Европа срещу Севиля в сряда. 60-годишният футболист спечели всичките пет европейски финала, в които отборите му са играли, но настоява, че не обръща внимание на впечатляващия си рекорд.

"Не мисля много за случилото се преди това. Каквото е станало, е станало", каза той в интервю за УЕФА. "Трудните моменти с подобни чувства също не ги забравяш, но свикваш да живееш с тях. И винаги гледам напред. Може би това е моята тайна или моята философия, че съм във футбола толкова много години, така че този финал за мен е нов финал", допълни той.

Моуриньо твърди, че историята не играе роля

Португалският треньор изведе Порто, Интер, Манчестър Юнайтед и сега Рома до европейски титли. Миналата година той стана първият мениджър, спечелил и трите клубни турнира на УЕФА. Той е ръководил някои от най-известните клубове в световния футбол, най-вече Челси и Реал Мадрид, но знае, че е необходимо повече от репутация, за да спечелиш в решаващите мачове.

"Историята изобщо не печели мачове. Гледате финалите на Реал Мадрид и си мислите, че Реал Мадрид печели всеки финал. Гледаш Севиля и казваш, че Севиля печели всеки финал. Но реалността е, че историята не печели мачове. Суеверието е нещо, което не харесвам, така че не гледам на суеверието дори като на фактор".

Той похвали "невероятното качество" в Лига Европа

Рома нокаутира някои много талантливи отбори по пътя си към този финал срещу Севиля. Във фазата на елиминациите те елиминираха Реал Сосиедад, участващия в Шампионска лига, холандския шампион Фейенорд и отбора на Байер Леверкузен, който впечатли под ръководството на Шаби Алонсо.

Моуриньо подчерта постижението на своя отбор, достигайки втори пореден финал, като се има предвид опозицията в турнира през този сезон. "Да бъдеш на този финал е нещо, което никой не би очаквал в началото на сезона, когато видиш невероятното, невероятно качество на отборите в Лига Европа“, каза той.

"Барселона и Арсенал участваха в това състезание и бяха изхвърлени много, много рано. За Рома да бъде на този финал означава много. Така че нека се опитаме да дадем на феновете най-доброто щастие". Моуриньо е упорито спряган за нов наставник на ПСЖ, но не са малко твърденията, че ще отреже клуба заради Рома.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички