След инфарктни 22 дузпи: Виляреал подчини Манчестър Юнайтед и триумфира в Лига Европа!


След инфарктни 22 дузпи: Виляреал подчини Манчестър Юнайтед и триумфира в Лига Европа!
Снимка: Getty Images/Guliver

9738 0

Отборът на Виляреал спечели Лига Европа за първи път в историята си, след като надви Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи! Двубоят в Гданск завърши при резултат 1:1 в редовното време, а в крайна сметка се стигна до изпълнение на дузпи, в които "жълтата подводница" победи с 11:10.

Виляреал пръв откри резултата, след като Жерар Морено се разписа през първата част. В началото на второто полувреме обаче Единсон Кавани изравни резултата. В следващите минути и двата отбора не създадоха достатъчно чисти положения, за да се доберат до победен гол.

В продълженията Виляреал изглеждаше малко по-опасен от своя съперник, който беше твърде пасивен. При изпълнението на дузпите футболистите на двата отбора показаха невероятна успеваемост, като всички полеви играчи реализираха дузпите си.

Стигна се до дузпите на вратарите, като пръв изпълни Херонимо Руи, който успя да вкара. Давид де Хеа обаче направи слабо изпълнение, което позволи на Руи да спаси. По този начин наставникът на Виляреал Унай Емери спечели рекордния си четвърти трофей в Лига Европа - нещо, което нито един друг треньор не е постигал.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Финалът стартира с открит футбол и от двата отбора, които не се притесняваха да се впускат в нападение. Атаките и към двете посоки обаче в повечето случаи се увенчаваха с неуспех. В първите минути "дяволите" имаха известно преимущество в притежанието на топката, но пък "жълтата подводница" отправи повече удари.

В 29-ата минута Виляреал излезе напред в резултата. Дани Парехо центрира от пряк свободен удар, а Жерар Морено се оказа най-съобразителен в наказателното поле, за да изпревари Виктор Линдельоф и да отклони топката във вратата на Юнайтед - 1:0!

В следващите минути Манчестър Юнайтед упражни сериозен натиск към вратата на Виляреал, но без особен резултат. "Дяволите" срещнаха сериозни трудности във финалната третина на игрището, където трудно стигаха до завършващи удари.

В продължението на първата част Мейсън Грийнууд опита остро центриране, което рикошира в тялото на Раул Албиол и за малко да се стигне до автогол. Стражът Руи обаче успя да улови топката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част се стигна до сериозно разбъркване пред вратата на Давид де Хеа, където няколко футболисти на Виляреал се опитаха да вкарат топката в мрежата, но не успяха.

В 55-ата минута Юнайтед стигна до изравнителен гол. Люк Шоу центрира от корнер, след който Маркъс Рашфорд опита изстрел от границата на пеналтерията. Ударът му не стигна до вратата, но се озова в Кавани, който успя да вкара на празна врата - 1:1!

В 72-ата минута Люк Шоу проби по отличен начин в наказателното поле, а след това опита нещо средно между удар и центриране. Топката се насочи към Единсон Кавани, който успя да я насочи към вратата от непосредствена близост до голлинията, но бранител на Виляреал се оказа на точното място, за да спре топката.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В първата част от продълженията Виляреал изглеждаше по-агресивен в предни позиции, като създаде няколко опасности пред вратата на Давид де Хеа, предимно от статични ситуации. Все пак и двата отбора предпочитаха да бъдат по-пасивни в атака и да контролират повече топката, без да предприемат излишни рискове.

Във второто продължение ситуацията на терена не се промени особено, като Виляреал продължаваше да изглежда малко по-деен в офанзивен план от своя съперник. В 115-ата минута "жълтата подводница" имаше претенции за дузпа, след като Фред игра с ръка в наказателното поле, но ВАР провери ситуацията и не даде знак на главния арбитър, че трябва да се отсъди дузпа.

ПРЕДИ ФИНАЛА:

И Манчестър Юнайтед, и Виляреал срещнаха трудности по пътя си към големия финал, но и двата клуба си заслужиха възможността да спорят за трофея. "Червените дяволи" не преодоляха груповата фаза в Шампионска лига, но завършиха трети, което автоматично ги прати на 1/16-финали в Лига Европа. Там тимът се справи с лекота с друг испански отбор - Реал Сосиедад.

На осминафиналите дойде един от най-сериозните тестове за Юнайтед през сезона - сблъсък с възродения Милан, който се противопостави на "дяволите", но един гол раздели двата отбора. До финала "червените" трябваше да преминат през още едно испанско и италианско препятствие - Гранада и Рома. Виляреал пък последователно отстрани Ред Бул Залцбург, Динамо Киев, Динамо Загреб и бившия клуб на мениджъра им Унай Емери - Арсенал. Повече за пътя на Виляреал и Манчестър Юнайтед до финала в Лига Европа четете ТУК!

Любопитното е, че Манчестър Юнайтед и Виляреал са се изправяли четири пъти един срещу друг, но в нито един от случаите не са се побеждавали. Двата тима са се срещали единствено в Шампионска лига, като това ще бъде първи двубой помежду им в Лига Европа. Вижте историята на съперничеството между Манчестър Юнайтед и Виляреал!

"Червените дяволи" са изявен фаворит, но статистиката на европейски финали далеч не е на страната на английския отбор. Оказва се, че клубовете от Испания са абсолютен хегемон на европейската сцена, когато става въпрос за финали в Шампионска лига и Лига Европа. През последните 20 години испански отбори са участвали в 15 финала срещу клубове, които не са от Испания. Статистиката е красноречива: от тези 15 финала в евротурнирите испанските отбори са спечели всичките 15 срещи

Що се отнася до цената на футболистите на двата отбора обаче, числата са далеч повече в полза на Манчестър Юнайтед. Отборът на "червените дяволи" е близо три пъти по-скъб от този на Виляреал (повече за стойността на отборите ще намерите в този материал). На футболистите обаче ще могат да се насладят по-малко от 10 хиляди души на стадиона в Гданск. Разбира се, нямаше как да се размине и без инциденти - меле между фенове в Полша рани няколко привърженици (ВИДЕО).

И двата отбора имат известни кадрови проблеми. Мениджърът на символичните гости Оле Гунар Солскяер няма да може да разчита на контузените Антони Марсиал и Фил Джоунс, а лидерът на отбраната Хари Магуайър е под въпрос за срещата. Какво каза Солскяер за състоянието на Магуайър - четете ТУК! По отношение на Виляреал, Висенте Ибора със сигурност пропуска срещата, докато Хуан Фойт и Самуел Чуквуезе са под въпрос. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Виляреал: Руи, Фойт, Албиол, Торес, Педраса, Пиньо, Капу, Парехо, Тригерос, Морено, Бака

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Байи, Линдельоф, Шоу, Мактомини, Фред, Погба, Бруно, Грийнууд, Рашфорд, Кавани

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички