Севиля спечели Лига Европа за сезон 2019/20 след зрелищна победа над Интер


Севиля спечели Лига Европа за сезон 2019/20 след зрелищна победа над Интер
Снимка: Getty Images/Guliver

7290 0

Отборът на Севиля остава "властелин" на втория по сила европейски клубен турнир във футбола - Лига Европа. Андалусииците завоюваха трофея за пореден път, като този път надделяха с 3:2 над Интер във финала.

Двата отбора предложиха много зрелищен двубой, който включи и два пълни обрата, след като футболистите на Антонио Конте поведоха още в 5-ата минута след точно изпълнена дузпа на Лукаку. Последва пълен обрат обаче и в 33-ата минута играчите на Лопетеги вече водеха с 2:1. Само 2 минути по-късно стана 2:2, за да се стигне до 74-ата минута, когато задна ножица на бранителя Карлос завърши в крака на Лукаку и влетя в мрежата на Ханданович.

За последно Севиля печели трофея през сезони 2013/14, 2014/15 и 2015/16. Освен това, андалусииците печелят и през 2005/06, и през 2006/07. Разочарованието за Интер е огромно, защото това е първа възможност за значим трофей от 10 години насам.

СЪСТАВИ

Севиля: Буну, Навас, Кунде, Карлос, Регилион, Джордан, Фернандо, Банега, Сусо, Окампос, Де Йонг

Интер: Ханданович, Годин, Де Врай, Бастони, Д'Амброзио, Барела, Брозович, Галиардини, Йънг, Лукаку, Мартинес

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ФИНАЛА В ЛИГА ЕВРОПА СЕВИЛЯ - ИНТЕР?

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част на двубоя започна във вихреното темпо, в което се проведе и първата. И 2-та тима започнаха с атаките от първите минути, като имаха по една добра възможност да отбележат с изстрел от средна дистанция, но и в двата случая ударите бяха блокирани от противникови играчи.

Севиля бе по-активният отбор и контролираше темпото на двубоя, но в 65-ата минута Интер пропиля изключителен шанс при контраатака, след като Лукаку бе изведен, напредна от центъра до противниковото наказателно поле и стреля, но Буну отразя по прекрасен начин.

74' - 3:2! По-активната игра на Севиля даде резултат. Отново пряк свободен удар бе в основата на попадението. Разбъркване след изпълнението му позволи на централния бранител Карлос да опита задна ножица, след която топката се отби в крака на Лукаку и влетя във вратата на Ханданович. Малшанс за Ромелу.

 

В 82-рата минута Интер бе на сантиметри от това да изравни резултата. Моузес създаде суматоха в наказателното поле на Севиля, а Алексис Санчес бе близо до това да добута топката, но неговият слаб изстрел бе избит от голлинията от Кунде. До края на срещата Интер така и не успя да натисне своя съперник и да създаде нова добра възможност и трябваше да се примири с разочарованието да загуби финала.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 3-ата минута Карлос повали Ромелу Лукаку в наказателното поле и главният съдия отсъди 11-метров наказателен удар. С изпълнението се нае именно белгиецът, който не сбърка и изведе "нерадзурите" напред в резултата. Буну хвана ъгъла, но изстрелът бе твърде прецизен. 5' - 0:1!

12' - 1:1! Севиля бързо успя да изравни резултата след само няколко минути натиск. Хесус Навас центрира по прекрасен начин, а Люк де Йонг изскочи от втора позиция, за да плонжира с глава и да разстреля с глава от непосредствена дистанция Ханданович.

Само няколко минути по-късно символичните гости можеха да получат втора дузпа. При нападение на "нерадзурите" топката се спря в ръката на бранител на Севиля, като тя в никакъв случай не бе прибрана. Вероятно повлиян и от факта, че вече е отсъдил една дузпа, Дани Макиеле реши да подмине ситуацията, което вбеси Антонио Конте и наставникът получи жълт картон. Дискусионна ситуация, която породи нервни сблъсъци на терена.

33' - 2:1! Момчетата на Лопетеги продължиха да са по-активният отбор и осъществиха пълния обрат в двубоя. Банега изпълни страхотно пряк свободен удар, като постави топката точно на главата на Де Йонг, който майсторски я насочи към далечния ъгъл и се разписа за втори път.

35' - 2:2! Колко бърз отговор от футболистите на Антонио Конте. Почти огледална ситуация. Нарушение срещу Лукаку, Брозович изпълни пряк свободния удар, като центрира към Годин, който се извиси във въздуха и възстанови паритета.

До края на полувремето Севиля държеше повече топката, но Интер успя да организира няколко контраатаки. Въпреки това, до повече опасни ситуации не се стигна. Андалусииците имаха последната възможност в последните секунди на добавеното време, след като Окампос засече центриране от пряк свободен удар, но този път Ханданович изби в ъглов удар. Той не бе изпълнен, защото съдията даде сигнала за край на полувремето.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След изпълнен с проблеми и промени сезон, за който не се знаеше дали ще бъде довършен, дойде време за финала във втория най-голям европейски клубен турнир във футбола - Лига Европа. И кой, ако не Севиля, да бъде единият от финалистите. Този път обаче "кралят" на турнира ще има изключително сериозно изпитание пред себе си.

Севиля се намира във впечатляваща форма от 20 поредни мача, в които няма записана загуба. Андалусииците завършиха на 4-ото място в крайното класиране на Ла Лига с равен брой точки с 3-ия - Атлетико (Мадрид), като по този начин си гарантираха участие в груповата фаза на Шампионска лига през следващия сезон. Интер също имаше силен сезон, завършвайки на 2-рото място в Серия А, само с точка по-малко от Ювентус.

За да стигне до финала, Севиля първо спечели група А, завършвайки с 15 от максимум 18 точки в група с Апоел, Карабах и Дюделанж. След това се справи последователно с Клуж (1:1 общ резултат, повече голове на чужд терен), Рома (2:0), Уулвърхемптън (1:0) и Манчестър Юнайтед (2:1).

Интер, от своя страна, дойде в Лига Европа, след като завърши на 3-ото място в група от Шампионска лига. Впоследствие "нерадзурите" се справиха последователно с Лудогорец (4:1 общ резултат), Хетафе (2:0), Байер Леверкузен (2:1) и Шахтьор Донецк (5:0).

Севиля ще иска да вземе 4-ти трофей от Лига Европа за последните 7 години и да се превърне в абсолютен рекордьор в турнира, но Интер е без трофей вече 9 години и със сигурност ще иска да промени негативното статукво.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички