С две дузпи, отменен гол и червен картон, Рома се измъкна от ноктите на Лудогорец


С две дузпи, отменен гол и червен картон, Рома се измъкна от ноктите на Лудогорец
Снимка: Getty Images

8655 0

Рома победи с 3:1 Лудогорец и продължава напред в Лига Европа, докато българският гранд ще се задоволи с Лигата на конференциите. "Римските вълци" осъществиха пълен обрат с 3 безответни попадения на препълнения до краен предел "Стадио Олимпико".

Освен от обрата, двубоят беше белязан от 2 дузпи, червен картон и отменен гол, всичките в полза на домакините. Резултата откри Рик (41'). Началото на обрата даде Лоренцо Пелегрини от дузпа в 56-ата минута, а той беше завършен с нов гол на италианеца, отново от дузпа. Крайното 3:1 оформи Николо Заниоло.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

Наелектрезиращата атмосфера на "Стадио Олимпико" се усети от първите секунди на двубоя. Близо 73 000 италиански запалянковци огласиха "вечния град", за да вдъхновят своите любимци за победа.

Още в 5-ата минута Лоренцо Пелегрини получи шанс за шутира от дъгата на наказателното поле. Топката профуча опасно близо до лявата греда на вратата, пазена от Сержио Падт.

Настоятелната преса на Бърнард Текпетей му спечели топката отдясно, в близост до наказателното поле на Рома. Той напредна, правейки силно центриране към Рик Джонатан, който се размина на сантиметри от това да засече топката пред погледа на Руи Патрисио. (7')

Лудогорец е достигал до 1/16 финалите в Лига Европа 3 пъти (през сезон 2016/17, 2017/18 и 2019/20 г.). Най-доброто постижение на разградчани в турнира са осминафинали през сезон 2013/14 г., след като в предходния кръг отстранява по невероятен начин друг италиански клуб - Лацио, с 3:3 на "Васил Левски" и общ резултат 4:3.

Защитата на гостите изпусна Андреа Билоти, който остави зад гърба си 5-а противникови състезатели. Той опита подаване към навлизащия от втора позиция Ел Шаарауи, който шутира, но беше блокиран от Педро Нареси. (17')

Първият точен удар за "орлите" дойде в 27-ата минута. Те размениха бързи подавания в близост до наказателното поле на домакините, които завършиха с шут на Джонатан, който обаче беше твърде слаб, за да затрудни Патрисио.

30 минути след началото, най-активните и най-добре оценени футболисти на терена бяха Лоренцо Пелегрини и Стефан Ел Шаарауи. Италианецът се отличи с 3 изстрели, както и 16 точни подавания (80%) и 1 успешен дрибъл, докато за "фараона" числата бяха 11 точни подавания, 1 успешен дрибъл и 1 пропусната голова възможност. 

Трети страхотен шанс за "орлите" дойде 5 минути преди последния съдийски сигнал за първото полувреме. Многоходова комбинация откри позиция за стрелба на Каули, който оползотвори шанса си, но топката премина на сантиметри от дясната греда.

ГОООЛ! Невероятен самостоятелен рейд на Рик Джонатан в 41-ата минута остави без отговор защитниците на Рома, а последвалият му прострелен шут неутрализира и Руи Патрисио, който отчаяно опита да спаси мълниеносния изстрел на бразилеца. 0:1

Попадението беше 2-о такова в кариерата на нападателя в евротурнирите. Освен него, той има и 3 асистенции в 12 мача със зеления екип.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Видимо недоволният Моуриньо стартира второто полувреме с тройна смяна. Николо Заниоло смени Андреа Белоти, Кристиан Волпато Мади Камара, а Браян Кристанте Рик Карсдорп.

Промените сякаш дадоха отражение още в първите секунди на вторите 45 минути. Сержио Падт спаси 2 изключително опасни изстрели посока вратата си, а домакините дадоха заявка, че ще търсят обрата с всички усилия.

Волпато разчупи играта на "римските вълци". В 52-ата минута 18-годишният състезател проби отляво и стреля, а коженото кълбо като по чудо излезе в аут, след като никой не успя да засече на втора греда.

ГОЛ! Лоренцо Пелегрини изравни от дузпа, пращайки в противоположния ъгъл Падт. До нея се стигна, след като Сисиньо повали на тревата Николо Заниоло. Главният арбитър не се посвени и за секунда, отсъждайки 11-метровия наказателен удар. 1:1

ГОЛ! Втора дузпа за рома в рамките на по-малко от 10 минути дело на Вердон, който този път, в ролята си на последен в защитата, свали Заниоло. Пелегрини отново се нагърби с изпълнението на наказателния удар и отново не сгреши, след като този път избра левия ъгъл. 2:1

Наглед не особено силен и плътен удар на Заниоло затрудни до голяма степен Падт. Топката тупка току пред стража, което го принуди да изчисти в корнер. (73')

Последва скоростна контраатака на разградчани. Каули напредна и виждайки изскачащия зад гърба на противниковата защита Тисера, го намери по на-добрия начин. Играчът на Лудогорец остана очи в очи с Патрисио, който бе по-добрият и спаси. 

След нова бърза контраатака, новото попълнение на Лудогорец Нонато имаше късмет топката да стигне до него след отбит шут. Пред опразнената врата бразилецът не сгреши и върна българския тим в мача. Попадението обаче беше отменено, поради нарушение на Рик срещу Ибаньес още в началото на атаката. (78')

ГОЛ! 5 минути преди края на редовните 90 (85'), Николо Заниоло самостоятелно отне топката от футболистите на "орлите", след което напредна, елиминирайки половината отбор на гостите и слагайки точка на спора в двубоя. 3:1

Стартови състави:

Рома: Руи Патрисио, Рик Карсдорп, Крис Смолинг, Рожер Ибаньес, Матиас Виня, Лоренцо Пелегрини (к), Неманя Матич, Мохамед Камара, Стефан Ел Шаарауи, Тами Ейбрахам, Андреа Белоти

Лудогорец: Серджо Падт, Фон Витри, Оливие Вердон, Антон Недялков (к), Сисиньо, Каули Оливейра, Якуб Пьотровски, Педро Нареси, Рик Джонатан, Игор Тиаго, Бърнард Текпетей

Преди мача:

Двата тима ще влязат в двубоя с по 7 точки от съответно втора и трета позиция, като "орлите" са в по-добра позиция поради победата в директния сблъсък. Поради тази причина за Рома вариант е само успех, ако "вълците" са решени да продължат в Лига Европа.

Възпитаниците на Моуриньо се превърнаха в първите шампиони в Лигата на конференциите през миналия сезон, но Специалния подчерта, че желанието му е за нов трофей, вместо евентуална защита на последното отличие в кариерата му. 

Домакините страдат и от много контузени, сред които са Дибала, Вайналдум, Манчини и Спинацола, а Дзаниоло остава под въпрос поради травма от последния кръг в Серия А. За българския гранд под въпрос остава Кирил Десподов. 

Първият двубой в Разград завърши с успех за "орлите" - 2:1, но и двата тима пропуснаха редица възможности. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички