Краят на една серия: "Традиция" срещу "ера" във финала на Лига Европа между Рома и Севиля


Краят на една серия: "Традиция" срещу "ера" във финала на Лига Европа между Рома и Севиля
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3061 0

Отборите на Рома и Севиля ще определят кой ще ликува с трофея в Лига Европа през сезон 2022/23. На футболните фенове им предстои да станат свидетели на двубой, който ще сложи края на една дълга серия за един от двата европейски гранда.

Кога и къде ще се състои финалът?

Домакин на тазгодишния финал ще бъде Унгария и модерното съоръжение "Пушкаш Арена" в Будапеща. Двата тима ще се изправят един срещу друг там на 31 май (сряда), а първият съдийски сигнал ще прозвучи в 22:00 часа (българско време). На хартия ясен и изявен фаворит няма. Очакванията са за един предпазлив двубой, особено когато на тъчлинията стои дефанзивният гений Жозе Моуриньо, но Севиля неведнъж е показвал, че знае как да играе срещу добре затворени отбори.

Пътят към финала и на двата отбора

Рома се озова в група с Реал Бетис, българския шампион Лудогорец и ХИК Хелзинки. Момчетата на Моуриньо завършиха на второ място зад Бетис с актив от 10 точки, с което си осигуриха участие на плейофа за влизане в елиминациите. Там "джалоросите" надвиха РБ Залцбург с общ резултат 2:1. На осминафиналите отстраниха Реал Сосиедад (общ резултат 2:0), в следващия кръг се разправиха с Фейенорд (4:2), а на полуфиналите отстранен бе тимът на Байер Леверкузен (1:0).

Севиля се озова в Лига Европа, след като завърши трети в своята група в Шампионска лига. На плейофа за квалификациите севилци отстраниха ПСВ Айндховен (3:2), след това се разправиха с Фенербахче (2:1), отстраниха и големия фаворит Манчестър Юнайтед (5:2), а в предпоследната фаза на турнира надвиха по драматичен начин Ювентус (3:2).

"Ера" срещу "традиция"

Севиля може да се похвали с умопомрачителната статистика от 7 победи на 7 финала във втория по сила европейски турнир. Този път обаче испанският гранд ще срещне Жозе Моуриньо, чиято статистика на финали в европейски турнири също е впечатляваща. Специалния няма поражение на подобни финали и се готви за шестата си победа в решаваща среща. В крайна сметка, на финала в Унгария ще стане ясно коя серия ще бъде прекъсната завинаги.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички