Специалния го направи отново! Моуриньо "закара" Рома на финала в Лига Европа


Специалния го направи отново! Моуриньо "закара" Рома на финала в Лига Европа
Снимка: Getty Images

4004 0

Байер Леверкузен и Рома не успяха да се победят на "БайАрена" във втория полуфинален мач между двата тима във втория по сила европейски турнир Лига Европа, завършвайки 0:0. Победата на "джалоросите" в Рим с 1:0 обаче се оказа ключова и по този начин момчетата на Жозе Моуриньо се класират за финала.

През цялото време Байер Леверкузен доминираше в своя дом. Статистиката сочи, че пред момчетата на Алонсо са се открили цели 23 шанса за гол, а пред футболистите на Моуриньо едва един. 

Най-близо до гола бе Муса Диаби още в 12-ата минута. Бързият французин успя да се освободи от защитата на Рома и нанесе силен удар, който обаче срещна гредата. Руи Патрисио и страхотната отбрана на "джалоросите" обаче успяха да удържат всички атаки на "аспирините" и да не допуснаха гол в своята врата.

Жозе Моуриньо пък успя да изведе Рома до втори европейски финал, след като постигна успех с "вълците" през изминалия сезон в третия по сила турнир Лига на конференциите. В същото време португалският специалист ще изведе "джалоросите" в своя шести европейски финал, като трябва да напомним, че и той няма загубен такъв.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна доста интензивно за Байер Леверкузен. "Аспирините" се възползваха от подкрепата, която получиха на трибуните, и вдигнаха оборотите рано-рано. В 12-ата минута бързоногият Муса Диаби успя да се освободи и излезе очи в очи с Руи Патрисио. Французинът нанесе мощен удар, който разтресе напречната греда над португалския страж.

Натискът на домакините продължи и в следващите минути. Възпитаниците на Алонсо използваха фланговете за своите атаки и затрудняваха максимално противниковите футболисти. Рома чакаше своя момент на контраатака, но така и не стигаше до него. В 27' Керем Демирбай нанесе опасен удар по земя, но Руи Патрисио реагира подобаващо и спаси.

В 34' се наложи Специалния да смени Леонардо Спинацола, който получи травма, а на негово място се появи Никола Залевски. До края на първата част не се случи нищо по-интересно, а домакините продължиха да бъдат по-добрия отбор на терена.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Битката на терена продължи и през втората част. Леверкузен разиграваше със спокойствие в половината на Рома и продължаваше да натиска "джалоросите". В 59' Лоренцо Пелегрини прати остър пас в наказателното поле на "аспирините", но защитата на домакините внимаваше и неутрализира опасността пред вратата си.

В 66' Сердар Азмун получи топка в наказателното поле, извиси се над всички и нанесе удар с глава, но отново Руи Патрисио се намеси чудесно и предотврати гол. Само минута по-късно Керим Демирбай си пробва късмета от далечна дистанция, но португалският страж за пореден път опази мрежата си суха в този момент.

В 81' и 85' бяха пропуснати шансове от Сердар Азмун и Жереми Фримпонг. В оставащите минути до края натискът на "аспирините" продължи, но те не успяха да намерят мрежата на Руи Патрисио.

СЪСТАВИ

Байер Леверкузен: Храдечки, Тапсоба, Та, Хинкапие, Фримпонг, Демирбай, Паласиос, Бакер, Диаби, Виртц, Азмун

Рома: Патрисио, Манчини, Кристанте, Ибанйес, Челик, Бове, Матич, Спинацола, Пелегрини, Белоти, Ейбрахам

ПРЕДИ МАЧА

Ако се насочим към последните резултати и на двата тима може да разберем, че те не се намират в най-добрата си форма. Байер Леверкузен е с 2 загуби, 2 равенства и 1 победа в последните си пет мача във всички турнири. Рома пък може да се похвали само с 1 успех, 3 ремита и 1 поражение в последните си пет.

Под въпрос за "джалоросите" са доста от основните играчи на Жозе Моуриньо. Пауло Дибала, Стефан Ел Шарави и Крис Смолинг може да не попаднат в групата на Специалния. Шаби Алонсо пък ще излезе с най-доброто на "БайАрена".

Безкрайно интересен ще бъде сблъсъкът между Флориан Вирц и Тами Ейбрахам. Плеймейкърът на Леверкузен има 3 гола и 2 асистенции в пет мача във втория по сила европейски турнир. От другата страна, Ейбрахам, се отчете с асистенция в първата среща и ще се опита да добави още попадения към единственото си до момента в турнира.

Главен арбитър на двубоя ще бъде Славко Винчич от Словения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички