Шестима треньори, за които 2020-а изобщо не бе толкова лоша


Шестима треньори, за които 2020-а изобщо не бе толкова лоша
Снимка: Getty Images/Guliver

1084 0

2020 година, която си отиде преди броени часове, беше много тежка, странна и безмилостна към голяма част от човечеството и към футбола. Всички първенства бяха спряни, дълго време властваше неяснота кога и дали ще се доиграят, заплатите на футболисти, треньори и служители бяха намалени, а когато първенствата все пак се подновиха, това се случи с оставянето на публиката отвън.

Коронавирусната пандемия засегна и пряко футболисти, треньори и служители. Отрази се на резултатите на някои тимове и изпълнители, доведе до финансови загуби за клубовете. Но имаше няколко наставници, за които 2020-а, въпреки всичко, беше много добра и те има с какво хубаво да я запомнят. Ето кои са те:

1. ХАНС-ДИТЕР ФЛИК

Той застана начело на Байерн през ноември 2019 година, когато името му бе известно само на кръг тесни специалисти по Бундеслигата. За по-малко от година той успя да трансформира куцащият с двата крака тим на Нико Ковач в победоносна машина: през сезон 2019/20 "баварците" спечелиха "Златен требъл", печелейки първенството, Купата на страната и Шампионска лига.

Особено добър беше Байерн в основния евротурнир, превръщайки се в първия отбор в историята, спечелил всичките си мачове - от тези в груповата фаза до финала срещу ПСЖ. В четвъртфиналите отборът на Флик разгроми Барселона на Кике Сетиен с невероятното 8:2, а Ханс-Дитер бе обявен от "Кикер" за човек на годината и като по чудо не стана "Треньор на годината" на ФИФА. 

ЮРГЕН КЛОП

Най-добър треньор според ФИФА стана друг германец - Юрген Клоп. И е трудно да оспориш избора му: За първи път от 30 години насам той изведе Ливърпул до титлата във Висшата лига, превръщайки мърсисайдци в непобедима машина, както Байерн при Флик. През сезон 2019/20 в Англия Ливърпул спечели 99 точки, допускайки само 3 поражения - 2 от тях след спечелването на титлата и през първия полусезон спечели 18 от 19-те си мача.

Освен това, в хода на миналия сезон "червените" спечелиха още 2 трофея - Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Всички тези успехи нямаше да са факт, ако Ливърпул не бе воден от страхотния Клоп.

ХУЛЕН ЛОПЕТЕГИ

Помните 2018 година, когато Лопетеги първо бе уволнен като селекционер на Испания, защото пое Реал Мадрид, а после бе изгонен от испанския гранд след разгром в Ел Класико. През 2020-а Хулен най-накрая показа колко струва: през август баският треньор изведе Севиля до поредната победа в Лига Европа, спечелвайки първи трофей в треньорската си кариера.

Сега Севиля заема четвъртото място в Ла Лига, изпреварвайки Барселона на Куман и изоствайки от лидера Атлетико (Мадрид) само с 6 точки.

УНАЙ ЕМЕРИ

Емери е още един испански специалист, който през 2020 г. захвърли клоунския нос на рафта и си върна статута на топтреньор. След провалите в Спартак, ПСЖ и Арсенал изглеждаше, че кариерата на Унай тръгва надолу, но той направи грандиозно завръщане във Виляреал.

Под ръководството на Емери "жълтата подводница" има рекордна за клуба серия без загуба (19 мача) и заема пето място в класирането. Виляреал има толкова точки, колкото Севиля на Лопетеги. А Арсенал, който прогони испанеца през миналия сезон, потъна на самото дъно: под ръководството на Микел Артета "топчиите" са едва 15-и в класирането в Англия. И кой сега трябва да наричаме "треньорче"?

СТИВЪН ДЖЕРАРД

Докато Ливърпул е воден от големия Клоп, легендата на клуба Стивън Джерард събира треньорски опит в Глазгоу Рейнджърс. 2020 е със сигурност най-добрата в треньорската кариера на звездата: сега Рейнджърс заема първо място в шотландското първенство, без да е допуснал поражение дотук. Преднината пред Селтик е 16 точки и тимът стремително лети към първата си титла за последните 10 години.

Феновете на мърсисайдци могат да спят спокойно: когато Клоп се умори и се пенсионира, ще дойде да го смени готов топтреньор от шотландската Висша лига.

СТЕФАНО ПИОЛИ

Феновете на Милан негодуваха след назначението на Пиоли за старши треньор. Та техният тим бе поет от бивш наставник на Интер, който има 0 трофеи за цялата си кариера. Изглеждаше, че "росонерите" ги чака пълен крах зад ъгъла и изпадане в Серия Б. Реалният развой на събитията шокира всички: поемайки Милан като 14-и в Серия А, Пиоли го заведе в зона "Лига Европа".

А през новия сезон клубът възвърна напълно предишното си величие: след 14 кръга в първенството Милан е лидер и 10 години по-късно отново претендира за шампионската титла. Всичко това е заслуга не само на Златан Ибрахимович, но и на Пиоли, който, за разлика от много свои колеги, определено ще запомни 2020 г. с добро.

Автор: sport24.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички