Шампионът Интер нанесе първа загуба на Наполи, който дръзна да седне на трона в Серия А


Шампионът Интер нанесе първа загуба на Наполи, който дръзна да седне на трона в Серия А
Снимка: Getty Images

4403 0

Италианският шампион Интер записа много важна и трудна победа в едно от големите дербита на кръга от Серия А. "Нерадзурите" осъществиха пълен обрат и нанесоха първа загуба през кампанията на временния лидер Наполи, побеждавайки го със зрелищното 3:2. По този начин първенецът от миналия сезон вече е 3-ти с 4 точки пасив от лидерите Наполи и Милан.

След като неаполитанци нямаха нито един гол в последните си 3 гостувания на Интер, този път избухнаха с цели 2, но и те не им стигнаха дори и за точка. "Нерадзурите" пък продължават невероятната си серия без поражение у дома (не са губили от октомври 2020 година), състояща се от 20 победи и 3 равенства.

Днешният двубой бе изпълнен с голови положения и пред двете врати. Гостите успяха да поведат чрез Желински в 17-ата минута, когато виновник бе Барела, но само 8 по-късно Чалханоглу изравни от дузпа. Пълният обрат бе осъществен минута преди края на частта, когато Перишич вкара от неудобно положение след центриране от ъглов удар.

Мартинес с много прецизен изстрел в 61-ата минута направи аванса им два гола и изглеждаше сякаш домакините са си подсигурили успеха, но тогава Дрис Мертенс, който не се бе разписвал от доста време, вкара с красив изстрел от средна дистанция (79'). До края на двубоя домакините не бяха безупречни и на няколко пъти се пропукаха, но това не завърши фатално за тях и победата бе постигната.

Цялостно "нерадзурите" имаха доста повече на брой създадени положения за гол, но Наполи имаше малко предимство при владеенето на топката. Освен това гостите направиха умопомрачителни пропуски в последните секунди. Първо Марио Руи стреля, а Ханданович изумително спаси и топката кацна на напречната греда, а след това Мертенс от непосредствена дистанция не уцели вратата с крак.

За Интер предстои много важен домакински двубой срещу Шахтьор Донецк от групите в Шампионска лига (сряда - 24.11), като "нерадзурите" са длъжни да го спечелят, ако искат да имат добри шансове за класиране към елиминационната фаза. След това пък има визита на Венеция в Серия А.

Наполи пък гостува на Спартак Москва в групите на Лига Европа (сряда - 24.11), където е лидер към момента, но руснаците, които са последни, имат само 3 точки по-малко. След този двубой следва ново сериозно дерби за неаполитанци в шампионата - домакинство срещу Лацио.

СЪСТАВИ

Интер: Ханданович, Ранокиа, Бастони, Шкриниар, Дармиан, Перишич, Барела, Брозович, Чалханоглу, Кореа, Мартинес

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Кулибали, Рахмани, Ангиса, Желински, Руи, Руис, Инсиние, Лосано, Осимен

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДЕРБИТО ИНТЕР - НАПОЛИ ОТ СЕРИЯ А?

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 47-ата минута "нерадзурите" бяха близо до това да удвоят своя аванс. Чалханоглу нахлу в наказателното поле на противника и имаше много време да реши какво развитие на атакта да избере. В крайна сметка той комбинира с Мартинес, който стреля моментално, но в обсега на Оспина и стражът отрази.

61' - 3:1! Интер все пак се разписа в 60-ата минута. Той получи топката вдясно на границата на наказателното поле на Наполи и стреля много прецизно по диагонала в далечния ъгъл. Перфектен завършващ удар и комфортен аванс за домакините.

79' - 3:2! Интригата в двубоя бе върната. Дрис Мертенс стреля от средна дистанция по много техничен и хубав начин, след като секунди преди това той и още двама негови съотборници отнеха топката от Един Джеко малко пред наказателното му поле.

В добавеното време от двубоя Ханданович направи изумително спасяване след удар от близка дистанция с глава. При него топката мина над вратата и кацна на напречната греда.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

17' - 0:1! Барела загуби топката в средата на терена, където Желински му я отне. След това полузащитникът спринтира и се включи в нападението на Наполи и получи топката от Инсиние на границата на наказателното поле. Полякът не се забави и миг и стреля мощно, без да остави шансове на Ханданович.

В 23-ата минута Барела бе много близо до това да се реваншира. След като получи подаване в наказателното поле и опита моментално изстрел. Той обаче бе блокиран от Кулибали, а това породи бурни претенции от домакините, които бяха сигурни, че топката се е спряла в ръката му. Главният съдия първоначално подмина ситуацията, но след това получи сигнал от ВАР да преразгледа ситуацията и след като го стори, посочи бялата точка.

25' - 1:1! С изпълнението се нае Чалханоглу и стреля силно по земя право в долния десен ъгъл на Оспина, който бе пратен в другия ъгъл.

Минути преди края на полувремето Интер можеше да осъществи пълния обрат в двубоя още през първата част, след като отбраната на гостите допусна много груба грешка в отбраната, а това позволи на Барела да отнеме топката и да опита изстрел от средна дистанция. Там обаче Оспина се отличи с отлично спасяванте.

44' - 2:1! Обратът все пак бе оформен. Центриране от ъглов удар и страхотен контакт с топката успя да направи Перишич от много неудобна позиция на първа греда и така да завърши пълния обрат с глава.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Шампионът няма право на грешка, тъй като изостава с цели 7 точки от Наполи, който след загубата на Милан от Фиорентина в този кръг остана единственият в Серия А без поражение, като при победа ще дръпне с 3 точки еднолично на върха пред "росонерите" (и същевременно ще отвори преднина от 10 точки пред "нерадзурите").

Интер обаче печели последните си 3 двубоя от дома от шампионата срещу този съперник без да му е позволил дори и да се разпише. Освен това първенците от миналата кампания не са губили домакински мач в Серия А от октомври 2020 година (19 победи и 3 равенства в този период!).

Наполи успява да запише серия от 12 мача без загуба за старт на кампанията от сезон 2017/18, когато обаче в крайна сметка завърши втори в крайното класиране. Все пак този път тимът е по-солиден в отбрана, допускайки само 4 гола (срещу 8 от онзи сезон). Любопитното е, че в онази кампания 13-ият мач също бе спечелен и то срещу клуб от Милано... но не Интер, а градският съперник Милан.

Зарядът е огромен, а освен всичко друго има цели 4 червени картона в последните 3 официални двубои на Наполи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички