Наполи стори срещу Ювентус нещо, което само Лацио е правил, но не победи в дербито от Серия А


Наполи стори срещу Ювентус нещо, което само Лацио е правил, но не победи в дербито от Серия А
Снимка: Getty Images

5417 0

В голямото дерби на 20-ия кръг от италианската Серия А Ювентус и Наполи не се победиха и завършиха наравно 1:1. Въпреки многото атаки и атрактивния футбол враговете поделиха точките след попадения на Дрис Мертенс (23') и Федерико Киеза (54').

След срещата "партенопеите" събраха 40 точки след 20 мача и остават на 3-ото място - на 5 пункта от втория Милан. Ювентус пък е 5-и с вече 35 точки, оставайки на 3 точки от топ 4 и Аталанта, който обаче е и с двубой по-малко.

Първото полувреме бе като престрелка - много удари и към двете врати (двуцифрени показатели и за двата тима). Така Наполи се превърна в едва втория отбор, който е отправил над 10 удара за първо полувреме на един мач от Серия А като гост на Ювентус. Преди това е правено от Лацио през август 2013 година.

През втората част това не се промени и много шутове и към двете врати продължиха, не много голям процент от тях обаче бяха точни. Дрис Мертенс имаше възможност за още голове, но до такива не се стигна. Въпреки това той остава с 6 попадения от началото на ноември - най-малко с два пъти повече от всеки друг играч на неаполитанците за този период.

За Ювентус предстоят още два много тежки двубоя - първо гостуване на Рома в Серия А в неделя (9 януари), а след това и нова визита - на шампиона Интер в спор за Суперкупата на Италия (12 януари - сряда). Наполи пък има две домакинства на хоризонта - срещу Сампдория в шампионата в неделя (9 януари), а след това и срещу Фиорентина в осминафиналите за Купата на Италия (12 януари - сряда).

СЪСТАВИ

Ювентус: Шчесни, Де Лихт, Куадрадо, Алекс Сандро, Ругани, Маккени, Рабио, Локатели, Бернардески, Киеза, Мората

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Рахмани, Жезус, Гулам, Лоботка, Деме, Политано, Жиелински, Инсиние, Мертенс

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

За първите 10 минути игра домакините показаха "мускули". Те наложиха преса високо по терена, което доведе до няколко опасни грешки от неаполитанците, които обаче не бяха наказани. Освен това "бианконерите" отправиха и три изстрела, един от които никак не безопасен. Уестън Маккени засече с глава центриране от ъглов удар, но изстрелът му мина с малко покрай страничния стълб.

Постепенно Наполи стабилизира представянето си и на два пъти на свой ред отне опасно от Ювентус в собствената му половина, но не стигна до нещо по-опасно. Киеза обаче отговори в 16-ата минута с чудесен пробив и мощен удар с левия си крак от средна дистанция, който обаче мина с малко покрай вратата на Оспина.

23' - 0:1! Изненадващо или не, но първият гол падна във вратата на Ювентус! Мертенс получи в наказателното поле и въпреки че имаше няколко противникови футболисти срещу себе си, както и вратаря Шчесни, той ги преодоля с изстрела си, като неговият удар не бе спрян и от човека, застанал на голлинията, за да подсигури Шчесни.

Четвърт час след това Жиелински изстреля топовен удар от границата на наказателното поле след отлично подаване. Топката бе насочена точно под напречната греда, но там Шчесни се намеси по великолепен начин и изби в ъглов удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

54' - 1:1! Домакините изравниха резултата малко след началото на втората част. Топката бе избита и падна на крака на Киеза, който не се забави и я пласира перфектно и неспасяемо в долния ъгъл на вратаря, въпреки че пред себе си имаше противникови футболисти.

По-малко от 10 минути след това Киеза бе близо до ново попадение, което щеше да бъде дори още по-зрелищно. Той се бе засилил и нахлу в наказателното поле, овладявайки топка, като след това я изстреля от въздуха мощно, но този път ударът му попадна в обсега на Оспина, който този път спаси.

В 64-ата минута Мертенс получи отляво на границата на наказателното поле и след късметлийски рикошет в противников бранител топката остана в него и влезе в наказателното поле. Белгиецът опита изстрел, но той попадна в Шчесни и стражът изби.

В 83-ата минута Ювентус организира много добра контраатака. Топката бе подадена към Дибала, който бе малко след централната линия и се стигна до ситуация двама футболисти на домакините срещу един на гостите. Дибала опита да намери в наказателното поле Мойс Кийн, но топката бе пресечена решаващо и голът се размина.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ювентус се бори за това най-сетне да пробие в топ 4 на Серия А през сезона, но все още го разделят 4 точки оттам, а резултат, различен от победата днес, ще го отдалечи от целта. "Бианконерите" са с 34 точки от 19 срещи и заемат 5-ата позиция.

Наполи пък има дори по-сериозни амбиции. Тимът е на 3-то място и има 39 пункта от същия брой изиграни мачове, като изостава със 7 точки от лидера Интер. При успех обаче ще съкрати още повече дистанцията, тъй като двубоят на "нерадзурите" от днешния ден бе отменен.

И двата тима ще са без редица важни фигури - заради контузии или коронавируса, но Наполи изглежда по-ощетен от съдбата. Бонучи, Киелини, Данило и Артур няма да са на линия за "бианконерите", докато гостите ще са без Кулибали, Лозано, Мерет, Осимен, Руи и други.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички