Досега Серия А е била преустановена само веднъж - и тогава Лацио е претендирал за титлата


Досега Серия А е била преустановена само веднъж - и тогава Лацио е претендирал за титлата
Снимка: Getty Images/Guliver

10681 0

Лацио е главното откритие на сезона в Серия А. Със сравнително скромни ресурси (в сравнение с Интер и Юве) Лацио влезе с двата крака в шампионската гонка. Безгрешната им серия в първенството, започваща от септември; голмайстор в разцвета на силите си, показващ най-добрия футбол в кариерата си (Имобиле); скромен и достатъчно силен треньор, който все още вярва, че таванът на този Лацио е място в Шампионска лига. Всичко това изведе отбора до второто място. Разстоянието до Юве е само една точка. Преднината пред Интер е 6 точки.

Ситуацията съсипва само коронавирусът, спрял футбола в цяла Европа. Точен сценарий, според който ще продължи първенството на Италия след овладяването на епидемията няма. Има само слухове: че сезонът ще бъде прекратен, а титлата ще се връчи на Юве; че скудетото ще се разиграе във формата на турнира за Купата; че всички ще чакат спада на пандемията и ще доиграят сезона през лятото.

Краят на сезон 2019/20 не е определен. Но този сезон вече предизвика чувството на дежаву. Италианското първенство вече беше прекъсвано в самия си разгар, когато Лацио беше един от претендентите за титлата. Това се случи през 1915 година, а определянето на шампиона е наричано една от най-чудовищните грешки в историята на италианския футбол.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ 1915 Г.?

В началото на 20-и век форматът за провеждане на италианското първенство силно се отличаваше от съвременния вариант. Първо, нямаше такъв брой отбори. Второ, двойката финалисти се определяше от победителите в плейофите на различните региони на Италия. 

Лацио стана първият финалист, но първенството беше прекъснато от Първата световна война - през май 2015 г. се появи италианският фронт, който зачеркна всички спортни събития в страната до 1919 година. Финалистите нито на южните, нито на северните, нито на централните региони, които щяха да разиграят помежду си още един билет до финала, не бяха определени.

От момента на образуването на италианското първенство клубовете от северната част на страната редовно играеха финал. Дженоа по това време беше най-силният и богат клуб в страната. Друго отличително тяхно предимство беше подкрепата от лидерите на Италия (според някои доклади, отборът е бил подкрепян от Виктор Емануил III - главата на Италия по време на Първата световна война). 

През 1915 г. Лацио беше станал откритието на сезона: той бе наскоро получил статута на професионален отбор и караше едва трети сезон на високо ниво. Дотогава беше играл само в регионалните лиги. Във възможностите на Дженоа никой не се съмняваше. Сезон 1914/15 преди войната остана без победител. Затова през 1919 година, когато Италия се освободи от следите на войната. Футболната федерация неочаквано направи победител за този сезон Дженоа, просто смятайки го за най-силния представител от всички клубове, стигнали до решителния етап. Въпреки че отборът не достигна дори до финал. Това решение бе скандално. Ръководството на Лацио го оспорваше до Втората световна война, до 70-те и 80-те години. Лацио води дела и ги води дори през това хилядолетие заради онова решение. 

Лацио все още помни това отнето скудето. През 2015 година клубът нае известния юрист Джанлука Миньони, няколко историци (които изучиха бележките във вестниците, публикувани през 1915 година, автобиографиите на футболистите и ръководителите на отбора и федерация по онова време). Миньони започна петиция, основната цел на която беше да се преразгледат резултатите от сезон 1914/15. Тя бе подкрепена от около 70 000 италианци в цялата страна.

Лацио заведе дело за преразглеждане на резултатите от въпросния сезон през 2016 г. То е изучавано 3 години, след което делото е отнесено до Италианския арбитражен съд. Миньони се е ръководил от следните аргументи:

1. Вестникарските бележки от 1919 г., в които се казва: шампионът през 1915 г. се определя от гласуване между ръководителите на лигата.

2. Отказът на ръководството на лигата да доиграе сезона и решението на функционерите за незабавен старт на сезон 1919/20.

Дженоа също е имал своите аргументи в този процес:

1. Не е доказана пристрастността на футболните власти по отношение на клуба.

2. Превъзходството на Дженоа във финансов и физически план над почти всички отбори в първенството, с изключение на Торино, чиито фенове са хора от италианския парламент.

През февруари 2019 година, когато специалната комисия все пак прие случая, Миньони даде интервю за Tuttosport", в което заяви, че е доволен дори от толкова продължителен процес. 

"Нито Дженоа, нито някой друг ни показа истински доказателства, доказващи правилността на това да се връчи титлата на Дженоа. Доволен съм, че Футболната федерация се зае със случая. Разбира се, чакат ни дълги месеци и дори години съдебни процеси, но наистина се радвам, че за този случай беше създадена специална комисия. Съвременните фенове трябва да знаят: историята често се тълкува неправилно. Някой ден ще успеем в това за победител на сезон 1914/15 да бъде обявен Лацио", каза адвокатът. 

Когато стана ясно, че сезонът в Серия А ще бъде спрян заради коронавируса, пресаташето на Лацио Артуро Диаконале написа във Фейсбук пост по темата с отнетата през 1915 година титла.

"Това първенство много прилича на онова от 1915 година. Тогава на Лацио му отнеха скудетото и аз смятам, че това решение беше една от най-важните грешки в историята на италианския футбол. Трябва да внимаваме подобно нещо да не се случи и сега. Коронавирусът прекрати Серия А, когато Лацио за първи път от много сезони насам се бори за златните медали. Силно се надявам, че през 2020 г. ръководителите на лигата няма да вземат неправилни решения, когато епидемията си отиде", написа той. 

Източник: gol.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички