Ах, тази скучна, скучна Италия!


Ах, тази скучна, скучна Италия!
Снимка: Guliver/GettyImages

3989 0

Барселона предстои да се поздрави с титлата в Ла Лига в близките дни. Байерн и ПСЖ бяха шампиони съответно в Германия и Франция още в края на 2017 година. Манчестър Сити вече е първенец във Висшата лига, въпреки че казваха на Хосеп Гуардиола, че доминацията му в Англия е невъзможна. Съвсем малко интрига остана в 4 от 5-те големи първенства на Стария континент. Но на Апенините спасяват края на клубния футболен сезон, след като Наполи излъга Ювентус в 90-ата минута и превърна последните кръгове в шампионата в истински луда надпревара до последните минути.

За Серия А може да сте чували всякакви определения в последните години - скучна, бавна, предрешена, безлична и така нататък. Казаното най-често идва от хора, които са следили шампионата на Ботуша преди 10 години или в последните сезони са гледали някое дерби за фон, докато трае почивката на мач от Висшата лига. Разбира се, не можем да пренебрегнем и тези, които обичат спортните залози и няма как да не се изкушат да изберат някой италиански мач за неделната си колонка. Но клубният футбол на Апенините е по-жив, отколкото си мислите. В последните 4 години това е една от най-резултатните лиги в Европа, а за сезон 2016/17 изпревари всички елитни първенства със средно 2,96 попадения на двубой. Серия А излъчи два финалиста в Шампионска лига в периода 2015-2017 и именно от калчото е последният първенец в най-комерсиалния клубен турнир, спечелил турнира извън квартета Реал Мадрид, Барселона, Байерн Мюнхен и Челси. Два от отборите бяха водени от италиански треньори, когато спечелиха Шампионска лига. Скука, нали?


Рома извърши чудото на чудесата, отстранявайки Барселона по изумителен начин още на четвъртфинал, след загуба с 4:1 в първия мач. Ювентус беше на път да отстрани другия голям фаворит в турнира - Реал Мадрид, но една грешка секунди преди края обрече "Старата госпожа" от паметен успех на "Сантяго Бернабеу". Безличната Серия А ни дари с двата най-интересни мача в европейския футбол през изминаващия месец април. И беше близо до това да е единствената страна с два полуфиналиста в Шампионска лига.

И, докато във всяко елитно първенство шампионите, участниците в европейските клубни турнири и дори изпадащите изглеждат ясни, в Италия нищо не е ясно. Разликата на върха е 1 точка в полза на Ювентус, който има гостувания на борещите се за място в Шампионска лига Интер и Рома. Вторият Наполи има невероятния шанс да спре доминацията на "бианконерите", но също има тежки визити във Флоренция и Генуа. В битката за оцеляване продължават да са намесени 5-6 отбора, а всичко това се случва, докато във всеки двубой се отбелязват средно над 2.6 попадения.

Докато не обръщате внимание на Серия А, миланските грандове се превърнаха в италиански средняци, отчаяно борейки се да се върнат към славните си години и да стопят разликата с Наполи и Ювентус. Лацио изживява красив ренесанс и играе атакуващ футбол, който е абсолютна наслада за окото. Рома всяка лято губи поне един важен играч, но продължава да е константа във футбола на Ботуша, а вече проби и в Европа. И тази луда, луда Италия е единственият шампионат, в който има повече въпроси, отколкото отговори. Нека си остане толкова скучна, за колкото я мислите. 

Автор: Иво Вецев, главен редактор на Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички