Забравиха да кажат на Пеп, че доминацията му е невъзможна във Висшата лига


Забравиха да кажат на Пеп, че доминацията му е невъзможна във Висшата лига
Снимка: Guliver/GettyImages

4070 0

Преди две години след дълги спекулации беше анонсирано, че от старта на сезон 2016/17 начело на Манчестър Сити ще застане не кой да е, а Хосеп Гуардиола. Приятелската връзка на испанеца с директора на "гражданите" Чики Бегиристайн очаквано прати най-добрия треньор в последните 10 години на "Етихад", където трябваше да създаде един доминиращ отбор. Още преди да е стъпил на Острова медии, анализатори и бивши футболисти отсякоха категорично, че това, което Хосеп Гуардиола е направил в Испания и Германия никога не може да се повтори във Висшата лига. Аргументите им бяха свързани с фактите, че в Сити го няма Лео Меси, който го носеше на гърба си в Барселона, а в Англия има далеч повече конкуренция в сравнение с Първа Бундеслига. Преди да се запознае с методиката на гениалния каталунец, мнозинството предрече провал на Хосеп Гуардиола.

Думите им получиха още повече тежест в очите на масовия фен, след като Манчестър Сити не спечели нито един трофей в първия сезон на бившия испански национал в Англия. За пръв път в кариерата си Пеп завърши цяла кампания без нито един златен медал. И критиците му получиха нови сили да продължат с настроенията срещу скъпоплатения испанец и селекцията му за стотици милиони. Вместо да обърнат внимание на това, което всъщност се случи в първия му сезон на "Етихад".

От ден №1 човекът, който направи собствена интерпретация на тоталния футбол на Йохан Кройф, въведе строгите си правила в отбора. И го накара да играе така, както той иска отборите му да играят. Играчите на Манчестър Сити не бяха готови за това. Беше забранено безцелното изчистване напред, което доведе до куп грешки в защита и няколко грозни и неочаквани загуби. Скоростните атаки в предни позиции, които гледахме в Байерн Мюнхен и Барселона, се получаваха много рядко, а "гражданите" не изглеждаха като сериозна заплаха нито в Англия, нито в Европа, независимо от поредицата от победи, записани още в началото на сезона. Престарелият състав на Манчестър Сити не можеше да издържи на темпото, което налагаше Гуардиола, а това очаквано доведе и до няколко тежки серии от мачове, в които "небесносините" не изглеждаха като отбор, достоен за топ 4 в английската Висша лига. Но този "нулев" сезон всъщност представляваше обучителен период - както за Пеп, така и за играчите, които първо трябваше да повярват в неговата философия, а след това да я приложат в близък до желания от Пеп вид.

Масовите фенове казват, че с парите, които Гуардиола получи за трансфери, всеки може да стане шампион. В същото време обаче с почти същата сума Жозе Моуриньо е на 16 точки от Манчестър Сити. Освен това никой не признава факта, че Пеп получи престарял отбор с изпаднали в летаргия лидери. Липсваше дълбочина в състава, а част от ключовите фигури в тима бяха към края на своите кариери. Пеп извърши истинска революция в състава, след като рязко намали средната възраст в първия отбор, взе куп играчи от добра европейска класа, за да увеличи дълбочината в състава и да разполага със свежи футболисти за изнурителния сезон в Англия и Европа. Освен това привлече таланти като Габриел Жесус, Лирой Сане и Аймерик Лапорт, които са млади и ще бъдат ядрото на този отбор в следващите 10 години. А в Германия до ден днешен са убедени, че точно Гуардиола е виновен Кевин де Бройне да играе в Манчестър Сити, а не в Байерн Мюнхен.

"Проваленият" първи сезон на Хосеп Гуардиола изпълни основната си цел - Пеп да свикне с реалността във Висшата лига, а футболистите да опознаят философията на своя нов треньор. И през втория сезон Манчестър Сити беше истинско страшилище за противниковите отбори. "Гражданите" съсипаха всеки един съперник, срещу когото се изправиха. Единственият отбор, който показа, че може да се надиграва с новия шампион на Висшата лига, беше Ливърпул, като двата отбора загатнаха за това, че следващият сезон може да премине изцяло под тяхната доминация. Но тази кампания принадлежеше само и единствено на Хосеп Гуардиола.

Манчестър Сити играе изключителен футбол на домашната сцена. Отборът е отбелязал най-много голове (93), като е много близо до рекорда на Челси от сезон 2009/10 (103). "Гражданите" са с най-добрата защита (25 допуснати гола) и може да постигнат най-добрата голова разлика в историята на Премиър лийг. Новият шампион показва смазваща доминация в създадените положения, владението на топката и малкото положения, създадени в полза на противниковия тим. И всички тези рекорди и постижения стават във високо конкурентната Англия, и то без Лионел Меси.

Гуардиола винаги е бил подценяван за работата си в Барселона, но, откакто напусна "Камп Ноу", каталунците имат една спечелена Шампионска лига, и то въпреки колосалните инвестиции в нови играчи на "блауграна". Подценяван е и за доминацията си в Байерн, въпреки че играчите на баварския колос категорично не приеха философията на Гуардиола, а скандалите в клуба бяха ежедневие. И всеки, който е следил внимателно изявите на Байерн с Пеп, е наясно, че и късметът изигра сериозна роля в европейските несполуки на испанеца в германската машина. Сега в Англия всички казваха, че Гуардиола няма как да доминира така, както го правеше с Барселона и Байерн. И бяха прави - доминацията му е още по-голяма.

В Барселона Лео Меси бележеше нон-стоп. В Байерн Пеп разполагаше с голмайстор като Роберт Левандовски. В Сити той няма тези две фигури, но това нямаше никакво значение. Манчестър Сити е вкарал 93 гола в 33 срещи, но единственият футболист с повече от 20 гола е Серхио Агуеро. Гуардиола изгради впечатляващ игрови стил на "гражданите", който е основан на силните страни на бившите му отбори - доминиращата халфова линия на Барселона и директността и скоростта по крилата, с която Байерн действа в последните 8 години. Стърлинг и Сане осигуряват голяма  широчина в нападението на "небесносините", позволявайки на Силва и Де Бройне да оперират в по-големи пространства пред наказателното поле на съперниците. Манчестър Сити играе на моменти брилянтен футбол, а опасността наистина дебне отвсякъде. "Гражданите" демонстрират убийствена ефективност при контраатака, приспиват отлично съперника в постепенни нападения, преди да дойде "разсичащият" пас към наказателното поле, който хваща всеки съперник неподготвен. Крилата на отбора работят с висок коефициент на полезно действие и, когато играта не върви толкова добре, Сити е летален дори при статични положения с играчи като Компани и Отаменди.

Дори пораженията от Ливърпул ще бъдат приети положително от Хосеп Гуардиола. Двубоите с мърсисайдци ще подействат като нужния катализатор за следващия етап в плана на гения от Сантпедор - усъвършенстване на стила и достигане до крайната цел, а именнно тотална европейска доминация. Това е най-трудната част за изпълнение от страна на дуото Гуардиола - Бегиристайн, тъй като Манчестър Сити все още не притежават аурата на истински европейски гранд. Но Рим не е построен за ден, а до момента изглежда, че "гражданите" крачат уверено към голямата си цел.

Само преди две години всички футболни умове, запленени от магията на Висшата лига, казваха на феновете, че доминацията на Гуардиола с Барселона и Байерн няма как да бъде повторена в английската Висша лига. И, докато много от феновете повярваха на това, Пеп спокойно и методично вършеше своята работа. И днес, 5 кръга преди края на шампионата, Манчестър Сити има 87 точки и може да премине немислимата граница от 100 пункта. Отборът е вкарал 93 гола, при условие че само един играч (Агуеро) е вкарал над 20 гола (21). Компани и компания са допуснали едва 25 гола. "Гражданите" тотално надиграха тотално поне веднъж всеки един от отборите в челото. Доминацията е на лице. Очевидно забравиха да кажат на Пеп, че това е невъзможно...

Автор: Иво Вецев, главен редактор на Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички