Рома показа на Барселона какво е ад и е на полуфинал в Шампионска лига


Рома показа на Барселона какво е ад и е на полуфинал в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

7418 0

Италианският Рома разби Барселона на "Стадио Олимпико" в четвъртфинален мач-реванш в Шампионска лига и се класира на исторически полуфинал в турнира. "Джалоросите" тотално обезличиха и надиграха каталунците, налагайки се с 3:0 с попадения на Джеко, Де Роси от дузпа и Манолас. Това им бе достатъчно, за да елиминират противника дори след 1:4 в първия мач в Каталуня.

Гостите бяха притиснати от първата почти до последната минута на двубоя и рядко стигаха до каквито и да е положения. Това бе и първата и загуба изобщо в турнира, макар да бяха с почти оптимален състав.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Препълнени и много жарки трибуни посрещнаха каталунците на "Стадио Олимпико". Още в 4' Барселона можеше да изненада неприятно домакините, но Алисон улови шут на Серхи Роберто. В 6' Рома успя да направи първа крачка към своя план за елиминиране на испанските гости - Джеко получи извеждащ пас пред вратата на Тер Щеген, успя да прехвърли вратаря и да прати топката в мрежата му за 1:0. Това бе шестото попадение за босненеца в 10 мача в Шампионска лига. Майсторският пас бе дело на Даниеле Де Роси.

В 10' Лео Меси бе фаулиран и сам изпълни прекия свободен удар. Той успя да прехвърли стената, но прехвърли и вратата на Алисон. След ранния гол Барселона започна да греши и да показва нервност в играта си, докато Рома показа агресия и самочувствие пред своите фенове.

Ситуациите пред вратата на Барселона зачестиха - в 26' Пике със самоотвержен шпагат успя да предотврати много опасен изстрел от близка дистанция на Коларов. В нова ситуация в 29' Патрик Шик бе намерен чудесно пред вратата на Тер Щеген, но отиграването му с глава не бе точно. В ситуацията защитата на каталунците не успя да реагира по никакъв начин.

В 37' Един Джеко отправи изстрел с глава от наглед неопасна ситуация, като Тер Щеген трябваше да се разтегне максимално, за да спаси вратата си. В 40' Барселона стигна до първа ситуация от доста минути насам, след като получи възможност да изпълни пряк свободен удар на 24 метра от голлинията. С изпълнението се зае отново Лео Меси, но, както и по-рано в мача, аржентинецът стреля над вратата на Бекер.

В 44' Жуан Жезуш изрита немилостиво Меси изотзад, в резултат на което звездата на гостите се запревива на тревата. Бразилецът, който се усмихна ехидно след постъпката си, получи жълт картон за действията си.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

И след почивката Рома продължи да се раздава в търсене на второ попадение във вратата на гостите. Единствено в точните пасове и владението на топката каталунците превъзхождат противника си до 52-ата минута на двубоя. В 53' Жорди Алба удари с разперена ръка футболист на Рома през лицето, но реферът Клеман Турпен възприе това като неумишлено.

В 56' Шик падна в наказателното поле на Барселона след минимално съприкосновение с Юмтити, но не поиска дузпа, а и реферът не видя основание за такава. Но в следващата минута се случи неочакваното - Пике събори Джеко в наказателното поле и Турпен посочи бялата точка. С изпълнението на дузпата се зае Даниеле Де Роси, който я превърна в гол и Рома, 33 минути преди края на мача, се нуждае само от един гол, за да елиминира Барселона.

Не само играчите, но и треньорът на гостите изразиха недоволството си от грубите действия на Рома. В 58' Фасио фаулира грубо капитана Иниеста, но не видя жълт картон за втори път в мача. А основание за такъв имаше.

В 63' дори Меси си изкара жълт картон, което показа колко наистина са под напрежение каталунците на "Олимпико". Още напрежение за гостите в 68', когато Наинголан стреля опасно, но Тер Щеген внимаваше и спаси. Барселона видимо се опитваше да бави времето във всеки удобен момент. В 64' изненадващо Меси стигна до топката в удобна позиция и отправи удар към вратата на Алисон, но право в ръцете на стража.

Ди Франческо предприе две бързи смени четвърт час преди края на срещата, пускайки свежите Юндер и Ел-Шаарауи. Именно италианецът бе в основата на нова сериозна заплаха за вратата на Барселона и мястото им на полуфиналите. Ударът му от наказателното поле бе париран с неимоверни усилия от страна на немския вратар на гостите.

Чудото, което Рим очакваше, се случи в 83-ата минута. Костас Манолас бе най-съобразителен при статично положение и отклони с глава топката в мрежата на Тер Щеген - 3:0 и Барса е с един крак извън Шампионска лига.

Ернесто Валверде предприе първа смяна чак в 85', като извади Семедо и пусна Дембеле. В игра влезе и Андре Гомеш вместо Иниеста. След третия инкасиран гол се забеляза някакъв импулс в играта на каталунците, но Манолас обрече всякакви опити на съперника да се събуди.

ПРЕДИ МАЧА

Разгромът, който Рома преживя на "Камп ноу" преди седмица, почти уби интригата в този дуел. Играчите на "вълците" един след друг се изказаха пораженчески, като излиза, че единственият, който вярва в успеха, е треньорът Еузебио Ди Франческо, който припомни за 3:0 на "Олимпико"и обяви, че такъв резултат довечера го устройва.

Единственият в състава на гостите играч, който е контузен, е Люка Дин, но за сметка на това на разположение на Ернесто Валверде ще бъде Серхио Бускетс.

Рома не може да разчита на Пероти, а Ченгиз Юндер е под въпрос заради травма на коляното.

РОМА: Алисон, Коларов, Манолас, Фасио, Жуан, Флоренци, Наинголан, Де Роси, Строотман, Шик, Джеко

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Алба, Юмтити, Пике, Семедо, Иниеста, Бускетс, Ракитич, Роберто, Суарес, Меси

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички