Защо новият договор на Марко Ройс не означава нищо?


Защо новият договор на Марко Ройс не означава нищо?
Снимка: Getty Images/Guliver

2094 0

Феновете на Борусия (Дортмунд) са във възторг през последната седмица, след като отборът записа две поредни победи за пръв път от Бог знае колко време, а голямата звезда на тима - Марко Ройс, удължи договора си с "жълто-черните" до лятото на 2019 година.

По този начин атакуващият полузащитник засвидетелства отдадеността си към клуба и неговите фенове, но новият му договор не означава нищо, особено като се има предвид бума на трансферния пазар през новото десетилетие.

Цената на дадени футболисти беше "надута" изкуствено, след като освен Реал Мадрид редица отбори започнаха да вадят колосални суми за играчи, които изобщо не са в топ 5 или дори в топ 10 на най-добрите в света. Давид Луис струваше 50 милиона паунда, Анди Керъл беше купен срещу 35 милиона паунда през 2011, Хамес беше взет в Реал срещу 80 милиона евро и т.н., и т.н.

Единственото успокоение към момента за феновете и ръководството на Борусия (Дортмунд) е, че откупуващата клауза за 25 милиона евро отпадна от договора на Ройс и, ако бъде продаден, то ще е поне за двойна на тази сума.

Новият договор на халфа обаче не означава нищо повече от това, че цената му се вдига. Има редица клубове, които ще продължат да искат Марко Ройс, а финансовото положение на Борусия е такова, че оферта от 50 милиона евро едва ли ще бъде подмината. В същото време в последните години се нагледахме на играчи, които преподписват договорите си, но година по-късно са с друга клубна принадлежност. Най-пресният пример е Луис Суарес, който напусна 5 месеца след подновяването на договора си с Ливърпул.

Феновете на Борусия също така помнят, че Гьотце също преподписа с отбора, но по-малко от година по-късно вече защитаваше цветовете на Барселона.

Ето и част от футболистите, които получиха нови договори, но след това смениха бързо клуба си:

Гарет Бейл – през юни 2012-та година преподписа за 4 сезона с Тотнъм, преди 12 месеца по-късно Реал Мадрид да го направи най-скъпия играч в света.

Луис Суарес – през декември 2013-та поднови договора си с Ливърпул, но след 6 месеца бе представен като нападател на Барселона срещу 94 милиона евро.

Единсон Кавани – през лятото на 2012-та година преподписа с Наполи до 2017-та, но още същото лято бе продаден за 64 милиона евро на Пари Сен Жермен.

Шаби Алонсо – поднови договора си с Реал Мадрид през януари 2014-та, но през лятото изненадващо реши да премине в Байерн (Мюнхен).

Андрю Керъл – преподписа с Нюкасъл през октомври 2010-та и мениджърът Алан Пардю обеща да не продава нападателя. През зимния трансферен прозорец на 2011-та обаче Ливърпул го привлече за 35 милиона паунда.

Марио Гьотце – поднови договора си с Борусия (Дортмунд) през март 2012-та година за още 4 сезона, но 12 месеца по-късно подписа с големия съперник Байерн.

Тиаго Силва – поднови договора си с Милан на 2-ри юли 2012-та година, но само 12 дни по-късно бе продаден на Пари Сен Жермен.

Хави Мартинес – преподписа през 2011-та с Атлетик (Билбао) за 5 години, но следващото лято отиде в Байерн за 40 милиона евро.

Самир Насри – поднови договора си с Марсилия през май 2008-ма година за още 4 сезона, но само два месеца по-късно бе привлечен от Арсенал.

Тиери Анри – преподписа с Арсенал през май 2006-та година и дори се зарече никога да не заиграе в Испания, парафирайки за 4 сезона, но 12 месеца по-късно отиде в Барселона.

(извадката е изготвена от Sporta.bg)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички