ПСЖ е детрониран: Лил е новият шампион на Франция!


ПСЖ е детрониран: Лил е новият шампион на Франция!
Снимка: Getty Images/Guliver

5576 0

Отборът на Лил е новият шампион на Франция, след като детронира Пари Сен Жермен! Лил победи Анже с 1:2 като гост в последния си мач за сезона в Лига 1 и така не позволи на ПСЖ да ги изпревари в подреждането.

Парижани също спечелиха визитата си на Брест с 0:2, но въпреки това завършват кампанията на втора позиция - на една точка зад шампиона Лил. Монако остава трети, макар и да не спечели гостуването си на Ланс (0:0).

Причината за това е издънката на Олимпик Лион, който загуби от Ница и остава на четвърто място и ще играе в Лига Европа, а не в в Шампионска лига, където ще се подвизава Монако. Марсилия и Рен са другите два отбора, които ще играят в Лига Европа. Рен измести Ланс от шестото място в последния кръг, след като победи Ним с 2:0.

Нант пък не успя да "избяга" от 18-ото си място, след като загуби от Монпелие с 1:2, и така ще трябва да играе баражи с отборите от Лига 2 за място в елита на Франция през следващия сезон. Директно изпадащи от Лига 1 са отборите на Ним и Дижон.

Резултати от всички мачове от 38-ия кръг на Лига 1:

Анже - Лил 1:2

Брест - ПСЖ 0:2

Ланс - Монако 0:0

Лион - Ница 2:3

Метц - Марсилия 0:0

Нант - Монпелие 1:2

Реймс - Бордо 1:2

Рен - Ним 2:0

Сент Етиен - Дижон 0:1

Страсбург - Лориан 1:1

ПРЕДИ ПОСЛЕДНИЯ КРЪГ В ЛИГА 1:

Лил е лидер в подреждането с актив от 80 точки - с една повече от ПСЖ. На трето място е тимът на Монако със 77 пункта, който също има математически шансове да спечели титлата, но за тази цел Лил и ПСЖ трябва да загубят мачовете си, а Монако да победи и значително да подобри головата си разлика. ПСЖ може да стане шампион само в случай, че спечели мача си, а Лил не успее да победи в своя двубой.

Монако трябва да отбранява и третото си място, тъй като е със само точка пред четвъртия Олимпик Лион. Третото място в Лига 1 носи участие в квалификациите на Шампионска лига, тоест Лион все още има шансове да измести Монако и да играе в най-големия европейски клубен турнир през следващия сезон. Битка ще има и за шестото място във Франция, което носи участие в квалификациите на Лига Европа. Понастоящем Ланс е 6-и с 56 пункта, но на точка зад тях е Рен.

Ланс обаче ще има много тежка задача, тъй като играе срещу Монако. Рен домакинства на Ним, който няма шанс да оцелее в елита на Франция. На дъното на таблицата трябва да се определи отборът, който ще остане на 18-о място в подреждането. Това място води до плейофи с отбори, спечелили промоция от Лига 2 в спор за място в елита на Франция. Нант е 18-и с 41 пункта и домакинства на Монпелие и има реални шансове да се качи нагоре в подреждането, тъй като до 13-о място отборите са на 1 и 2 точки пред отбора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички