По-добре е за футбола ПСЖ да не спечели всичко след трансфера на Меси


По-добре е за футбола ПСЖ да не спечели всичко след трансфера на Меси
Снимка: Getty Images

24603 0

В разумния свят покупката на Лионел Меси е отправна точка, от която едва започва прекрояването на състава. ПСЖ обаче сега трябва да помисли за смяна на треньора (с по-адаптивен) и закупуване на дефанзивен полузащитник от нивото на Каземиро. С такъв вълнолом в центъра на терена отборите биха могли да опитат да се защитят по всеки възможен начин.

Но ПСЖ вече успя да прекрои състава, след като подписа с трима полеви играча и едва след това купи Меси, разрушавайки цялата си предишна логика. Риск? Не е това думата. Абсурд.

Меси променя всичко. Почетино или напълно ще прекрои състава и тактиката, или ще излети от ПСЖ. Тогава защо ПСЖ прави всичко това? Защото може, друга версия няма. Вероятно сте чували баналната фраза за сравнението между екип от звезди и екипите-звезди. Така че покупката на Меси е епичен опит на клуба да отхвърли тези древни закони на играта. Да събере толкова много класа, че да победи всеки.

Ако този отбор не спечели всичко наведнъж, тогава трясъкът на провала ще се чуе и в космоса. А ако спечели - това ще бъде силен удар по футбола. Тактиката, дългосрочното планиране, разузнаването - всичко това може да бъде изхвърлено. Защото просто трябва да сте най-богатите и да съберете всички добри играчи. И това е всичко, можете да забравите за планирането и тактиката.

Можете да си позволите абсурдна трансферна политика и непоследователност, но все пак да побеждавате. Следващата стъпка е да пуснете 10-има нападатели и да победите с тях. Интересно ще бъде, но няма да е футбол.

Това ще убие непредсказуемостта и емоционалният заряд, които превърнаха футбола в спорт номер едно и изобщо го изведоха извън рамките на спорта. Ако това работи, по-добре вместо мачове да гледаме Transfermarkt. Оттук и амбивалентността на чувствата: от една страна искаш нещата за най-великия играч в края на кариерата да се развият добре. А от друга - все пак е по-добре за футбола, ако на ПСЖ не им се получи.

По материали на Чемпионат

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички