И сам войнът е войн! Мбапе пак без Неймар и Меси - поведе ПСЖ към успех в Лига 1


И сам войнът е войн! Мбапе пак без Неймар и Меси - поведе ПСЖ към успех в Лига 1
Снимка: Getty Images

4109 0

Френският гранд ПСЖ поне временно наруши серията от равенства в Лига 1, записвайки втори успех за последните си шест мача (останалите са завършили наравно). Парижани победиха Брест с 2:0 за 11-ата поредна победа над този съперник във всички турнири.

С успеха съставът на Маурисио Почетино събра 50 точки от 21 мача и има комфортен аванс от 11 точки пред втория във временното класиране Ница. Брест пък остава 13-и с 25 пункта.

В пореден мач Килиан Мбапе бе единствен от атомното трио на отбора си, тъй като Неймар все още се възстановява от тежка контузия, докато Лионел Меси не е готов за игра, след като наскоро премина през коронавируса.

Все пак Мбапе не пропусна да се разпише, откривайки резултата в 32-рата минута. Така той вече има поне 10 гола във всеки от последните 6 сезона във френската Лига 1 - никой друг футболист не го е постигал в този период, като най-близкото постижение в този аспект е от 3 порени сезона.

В 53-ата минута пък резултатът бе удвоен, след като десният краен бранител Тимо Керер получи чудесна асистенция от левия бек Нуно Мендеш, който преди това се открои в повече от впечатляваща техника. Керер вкара гол във втори пореден мач на своя тим, след като го стори и в дербито срещу Олимпик Лион.

В игра се появи и Серхио Рамос, който изтърпя наказанието заради червения си картон отпреди няколко седмици. Любопитното е, че всяко негово докосване до топката бе посрещано с овации от привържениците на парижани.

За ПСЖ предстоят още два мача у дома в следващите две седмици - първо срещу Реймс в Лига 1 (23 януари), а след това и срещу Ница на осминафиналите за Купата на Франция (31 януари). Брест пък има мачове с Лил в шампионата (22 януари) и с Нант за Купата (28 януари).

СЪСТАВИ

ПСЖ: Донарума, Мендеш, Кимпембе, Маркиньос, Керер, Верати, Ерера, Вайналдум, Ди Мария, Мбапе, Икарди

Брест: Бизот, Дюверн, Ерел, Шардоне, Пиер-Габриел, Февр, Манети, Агуме, Онора, Льо Дуарон, Кардона

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първото напълно чисто положение за гол се откри през гостите. Грешка на Кимпембе и играч на гостите се оказа на пеналтерията с топка пред себе си и с достатъчно време, за да нанесе голов удар. Донарума се отличи с извънземно спасяване, за да запази равенството, но сякаш и играчът на гостите трябваше да се справи по-категорично и да не му остави шансове от тази ситуация.

Към средата на полувремето резултатът все още бе 0:0, а второ такова положение като на Брест нямаше. Все пак очаквано ПСЖ бе по-опасният отбор и контролираше топката в по-голям период от време (66%). Гостите обаче използваха всяка удобна възможност да атакуват и в крайна сметка имаха равни опити за гол - 4 срещу 4 (но 1 срещу 3 точни удара за парижани).

Правеха впечатление и многото индивидуални грешки - най-вече при гостите от Брест. ПСЖ не допусна подобна грешка като тази в първите минути, но играчите на тима също не бяха толкова убедителни и имаха неточности в играта си - особено в атакуващ план.

32' - 1:0! Вайналдум комбинира с Мбапе. Той пое и без да се бави стреля от границата на наказателното поле в близкия ъгъл, с което изненада вратаря. Топката рикошира в страничния стълб и влезе в мрежата.

В 40-ата минута Мауро Икарди отбеляза и започна да празнува, но радостта му бе кратка, тъй като попадението бе отменено заради нарушение. Близо 5 минути след това пък парижани имаха много сериозни претенции за дузпа, но те не бяха уважени от рефера.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

54' - 2:0! По-малко от 10 минути след началото на второто полувреме ПСЖ удвои своя аванс. Нуно Мендеш показа изключителна техника отляво по нападението на парижани, справи се с противниковия бранител, след което намери в наказателното поле Тимо Керер, който се разписа във втори пореден мач на отбора си.

Четвърт час преди края на редовното време футболист на Брест игра с ръка в собственото си наказателно поле, но съдията реши, че това не е достатъчно за 11-метров наказателен удар, а ВАР не поправи решението му.

Малко след това пък Мауро Икарди реагира с котешки рефлекс, за да стигне до отбита топка и я насочи с глава към противниковата врата, но там стражът се намеси великолепно и опази вратата си.

Последваха две страхотни възможности за Мбапе. Първо шутира от границата на наказателното поле, но вратарят се намеси и изби в ъглов, а след това след отлична техника си осигури път между противниковата отбран, но ударът му не бе на това ниво и мина с малко покрай страничния стълб.

В 87-ата минута Мбапе опита технично да се разпише. От средна дистанция получи подаване, прескочи топката с левия си крак и преди да е стъпил с него на земята изстреля топката с десния си крак, но стражът се справи и изби.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

За голямо съжаление на феновете на ПСЖ, както и на всички в клуба, атомното трио на парижани - Лионел Меси, Неймар и Килиан Мбапе, отново няма да се събере заедно на терена. Тримата не са играли едновременно вече няколко месеца. 

За днешния двубой само един от тях ще е на линия. Става въпрос за французина Мбапе. Неймар все още се възстановява от своята контузия, докато Меси не е готов за игра, след като наскоро изкара коронавируса и не е в кондиция.

ПСЖ има само една победа в последните си пет мача в Лига 1 - останалите са равенства. Въпреки това авансът на парижани пред втория Ница е 8 точки, а освен това футболистите на Маурисио Почетино са с мач по-малко.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички